Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Desert prajitura cu gutui
Postat de: andaoana in PrajituriGutuile le spalam de puf, le curatam si razuim sau taiem in bucati. Intr-o tigaie antiaderenta, punem gutuile, 2-3 linguri de zahar si 100 ml apa. Punem tigaia pe foc si lasam gutuile sa se...Citeste continuarea
Chiftelute de conopida
Postat de: andaoana in Mancaruri de legumeConopida mea a fost una mai micuta, de acasa, asa ca a avut in jur de 700 gr. Conopida am desfacut-o in buchetele si am lasat-o sa stea in apa rece cu otet cam 30 minute. In vasul...Citeste continuarea
Desert rulada cu mascarpone si zmeura
Postat de: andaoana in PrajituriIn primul rand trebuie sa va spun ca am pregatit blatul intr-o tava 35 x30 cm pe care am pus hartie de copt. Intr-un vas punem ouale, apa si zaharul si le batem cu mixerul sau cu telul pana...Citeste continuarea
Ciorba de miel reteta ardeleneasca
Postat de: andaoana in CiorbeIntr-o oala de 3 litri am pus apa rece si carnea. Am pus-o la fiert cu putina sare si am spumit-o de mai multe ori. Am oprit focul si am strecurat supa. Cand am putut sa lucrez cu...Citeste continuarea
Tarta cu ton
Postat de: auragiuverdea1990 in TonPregatesc pentru aluat, intr-un bol, se pune faina, untul si sarea. Se amesteca untul si faina cu mana pana devine nisipos. Apoi se toarna cate putina apa pana obtinem un aluat...Citeste continuarea
Orez cu ciuperci si carne de pui
Postat de: eumimi in PuiCuratam ceapa si o tocam marunt. O calim in ulei incins pentru 10-12 min, pana cand devine translucida, impreuna cu ciupercile. Adaugam carnea de pui si lasam in continuare la calit inca 15 min....Citeste continuarea
Aperitiv clatite cu sunca si cascaval
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe răzuie cașcavalul pe răzătoarea mică, iar șunca de Praga se taie mărunt. Se face un aluat subțire de clătite din: făină, ouă, lapte, zahăr, unt, sare, piper, bicarbonat. ...Citeste continuarea
Mere la borcan pentru deserturi
Postat de: rocsi_1612 in ConserveSpalati merele, apoi le decojiti si indepartati tot ce este stricat. Le dati pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o cratita mai mare puneti uleiul. Adaugati merele rase, pe care le scurgeti...Citeste continuarea
Mini tarte cu conopida si broccoli
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriDesfaci buchețelele de conopidă și broccoli și le fierbi în apă cu sare pentru 5 minute, apoi le scurgi bine de apă. Mixezi ouăle cu sare și piper. Întinzi aluatul de...Citeste continuarea
Pasta alla puttanesca
Postat de: xana in Jamie OliverPastele se fierb in apa cu sare, apoi se scurg si se pastreaza 3-4 linguri din apa in care au fiert. Intre timp, punem filetele de anșoa intr-o tigaie larga impreuna cu usturoiul zdrobit si...Citeste continuarea
Peste la cuptor in hartie de copt
Postat de: AlexTeacher in PastravTaie lamaia rondele subtiri si pune cate 2-3 pe cate o bucata de hartie de copt. Taie rosiile cherry in 4. Toaca apoi busuiocul marunt. Amesteca untul cu busuiocul si...Citeste continuarea
Batoane cu seminte si ciocolata
Postat de: xana in DulciuriBatem albusurile, iar cand incep sa faca spuma, adaugam cate o lingura de zahar pana obtinem un amestec ca cel de bezea. Ciocolata se taie in bucati mici. Amestecam apoi toate ingredientele si...Citeste continuarea
Desert Cheesecake Oreo
Postat de: xana in TorturiMai intai, separam crema de pe fiecare biscuit Oreo si o dam deoparte. Pastram doar cativa biscuiti pentru a adauga in crema si pentru decor, iar restul ii zdrobim marunt impreuna cu cei Petit...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu branzeturi si...
Postat de: Oana in Aperitive / GarnituriPentru prepararea blatului, eu am folosit un robot de bucatarie, dar poti amesteca ingredientele si cu mana! Pune in vasul robotului faina, untul moale, oul si putina sare. Adauga...Citeste continuarea
File de somon cu piure de pastarnac
Postat de: AlexTeacher in SomonTaie bucatile de pastarnac si pune-le la fiert in apa cu putina sare; Pune semintele de vanilie la fiert, impreuna cu pastaia; Odata fierte, scurge apa intr-un castron si arunca pastaia de...Citeste continuarea
Desert - Prajitura tavalita
Postat de: Oana in PrajituriPregatim mai intai blatul: separam albusurile de albusuri si mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc. Adaugam apoi treptat zaharul si mixam pana abtinem o bezea. Adaugam zeama de...Citeste continuarea
Baghete cu cascaval
Postat de: auragiuverdea1990 in PiinePentru inceput am pus intr-un vas drojdia uscata cu o lingura de zahar, o lingura de faina si putina apa calduta, si am lasat putin la crescut. Intre timp, am pregatit un vas...Citeste continuarea
Peltea de gutui
Postat de: RODIMUR in Dulceata / GemSe aleg gutui mai mici, galbene, nu foarte coapte și fără defecte. Se spală bine gutuile pentru a elimina puful, se șterg cu un prosop curat și apoi se feliază, fără a îndepărta...Citeste continuarea
Piure de fasole aromat cu carnati...
Postat de: reisnaor_2006 in Mancaruri de legumeFasolea o curatam de impuritati si o lasam intr-un castron cu apa rece peste noapte. Apa in care a stat o aruncam si o inlocuim cu alta, in cratita in care fierbem...Citeste continuarea
Salata cu ghebe
Postat de: Constelatialeu in ConserveIncepem cu ce este mai migalos, adica curatatul si spalatul ghebelor. Le spalam in mai multe ape sa scapam de impuritati, apoi punem pe foc o oala cu apa si sare si cand a inceput sa...Citeste continuarea
Desert prajitura rasturnata cu prune
Postat de: Oana in PrajituriUnge o tava dreptunghiulara cu unt, presara zaharul brun, prunele fara samburi, apoi pudreaza-le cu scortisoara. Lasa tava deoparte si pregateste aluatul pentru blat. Separa ouale si mixeaza...Citeste continuarea
Desert clatite pufoase reteta cu...
Postat de: Oana in DulciuriClatite pufoase reteta Pentru inceput, amesteca intr-un castron ouale cu untul topit, zaharul, vanilia, coaja de lamaie si laptele batut. Intr-un alt bol mai mare, amesteca faina cu praful de...Citeste continuarea
Salata calda de conopida
Postat de: xana in SalateTaiem conopida in felii, iar resturile ce raman, se pun la fiert in apa cu sare. Calim ciupercile cu putin ulei, sare si piper. Condimentam feliile cu sare, piper si paprika, apoi le ungem...Citeste continuarea
Desert croissante cu unt si...
Postat de: Oana in DulciuriPentru aceasta reteta am ales varianta usoara cu aluat congelat, pentru ca dureaza destul de mult sa pregatesc unul proaspat, iar micul dejun trebuie rezolvat rapid. Mai intai amesteca untul...Citeste continuarea
Desert turta dulce
Postat de: Oana in DulciuriAluat : Mai intai, pune o lingura de zahar intr-o craticioara si lasa-l sa se caramelizeze. Adauga cu grija apa fierbinte si lasa la foc mic sa se dizolve totul. Amesteca restul de zahar cu...Citeste continuarea
Pate de casa din ficat de pui si...
Postat de: Oana in FicatPentru inceput, ia ficateii de pui curatati in prealabil, spalati si scursi de apa si pune-i la fiert in lapte cu putina sare, la foc potrivit. Aduna din cand in cand spuma care se formeaza....Citeste continuarea
Salata de ciuperci cu piept de pui...
Postat de: Adrian2016 in SalateIntr-un castron punem galbenusul, sarea si mustarul si cu o lingura amestecam energic, adaugam un strop de ulei ptr inceput si amestecam la fel, treptat, adaugam tot...Citeste continuarea
Mancare in stil asiatic
Postat de: xana in Fructe de mareLasam crevetii sa se decongeleze, iar ciupercile se pun in apa sa se hidrateze cel putin 30 de minute sau conform instructiunilor de pe ambalaj. Intr-o cratita, punem apa si sare, iar cand...Citeste continuarea
Desert tort de biscuiti si ciocolata
Postat de: RuxyRux in TorturiIntr-un vas larg se pun biscuitii, se faramiteaza usor. Cu un tel se pot zdrobi putin, se stropesc cu doua cani de lapte pline (din total) si se continua presarea. Laptele ramas se pune pe foc...Citeste continuarea
Aperitiv briose sarate cu sunca si...
Postat de: Corina33 in Aperitive / GarnituriGalbenusurile se separa de albusuri, apoi se amesteca cu uleiul si laptele. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. In compozitia de galbenusuri se adauga faina amestecata cu praful de...Citeste continuarea
Desert tort cu nuca, ness si...
Postat de: ancutsa in TorturiDecoraţiuni: Miezul de nucă se rumeneste 10 minute la cuptor, se lasă la răcit. Se topeşte ciocolata albă pe baie de aburi şi se lasă câteva minute să se răcească,...Citeste continuarea
Ardei umpluti
Postat de: vasimur in Mancaruri cu carneSe curăță ceapa și se spală bine, la fel și roșia. Se taie ceapa mărunt, se toarnă ulei într-o tigaie și se pune ceapa la prăjit. După ce se inmoaie ceapa, se pune și roșia...Citeste continuarea
Dulceata de gutui
Postat de: RODIMUR in Dulceata / GemAlegeți gutui mari, galbene, coapte bine și fără defecte. Spălați bine gutuile, ca să se ducă tot puful și apoi ștergeți-le cu un prosop curat. Cu un cuțit bine ascuțit,...Citeste continuarea
Sarmale cu fleica afumata
Postat de: reisnaor_2006 in Mancaruri cu carnePentru inceput se curata ceapa si se toaca marunt, o punem la calit cu putin ulei. Dupa ce s-a calit ceapa, adaugam orezul care l-am tinut in putina apa rece si fleica...Citeste continuarea
Aperitiv biscuiti cu cascaval
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriAmesteci untul la temperatura camerei cu cascavalul ras fin, praful de copt, sare, apoi adaugi laptele si faina, treptat.Framanti aluatul pana se amesteca toate ingredientele . Se imparte...Citeste continuarea
Desert gogosi cu scortisoara
Postat de: cristina1985 in DulciuriSe macina zaharul brun si se amesteca cu scortisoara. Se amesteca zaharul, praful de copt, untul topit, 100 ml lapte cu un ou, iar la final, faina, treptat. Framantati pana aveti un aluat...Citeste continuarea
Cum se curata legumele coapte
Postat de: AlexTeacher in Scoala de gatit BucatarasMai intai trebuie coapte legumele. Exista 3 variante: le coaceti pe plita, pe aragaz sau in cuptor. Pentru varianta in cuptor, asezati intr-o tava o hartie de copt, puneti ardeii si vinetele,...Citeste continuarea
Oua scotiene, cu salata de varza
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se curăță de pielițe și de vițe nedorite, se spală, se scurge de apă, după care se toacă mărunt. Se fierb 6 ouă tari, se lasă să se răcească și apoi se curăță de...Citeste continuarea
Desert tarta cu pere si branza
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat, mixezi oul cu zahărul măcinat, apoi adaugi uleiul, sarea și brânza și le mixezi bine. Eu am folosit un mixer vertical pentru a mărunți brânza cât...Citeste continuarea
Aperitiv clatite cu dovlecei si branza
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriSpalati dovleceii, ii stergeti cu un servetel. Taiati capetele, apoi ii dati pe razatoarea mare si ii puneti la scurs pe o sita jumatate de ora. Ii stoarceti bine si intre maini dupa acest timp....Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza dulce,...
Postat de: RuxyRux in PrajituriSe mixeaza ouale impreuna cu zaharul timp de 7 minute, pana ce compozitia creste de trei ori in volum. Se adauga lingura cu lingura branza de vaci, apoi si smantana, in acest timp se mixeaza in...Citeste continuarea
Salata de varza cu ridichi
Postat de: mihaelar63 in SalateLegumele se curata si se spala. Varza se taie fideluta si se freaca usor cu sare si ulei. Ridichile se taie rondele. Ceapa verde la fel. Patrunjelul se toaca marunt....Citeste continuarea
Pizza prosciutto cu blat Alka Pizza...
Postat de: Bucataras in PizzaSe da pe razatoare cascavalul; Se intinde ketchup-ul pe blatul de pizza; Se adauga cascavalul pe blat; Prosciutto se rupe si se adauga pe toata suprafata blatului; Se introduce in...Citeste continuarea
Sarmale cu carne si dovleac
Postat de: AlexTeacher in Mancaruri cu carneCa sa desarezi cel mai usor o varza murata, tot ceea ce trebuie sa faci este sa pui 2-3 transe de apa fiarta peste ea si s-o lasi 30-60 de minute. Pune 1-2 linguri de ulei in tigaie,...Citeste continuarea
Supa crema de dovleac
Postat de: AlexTeacher in Supe1. Taiati dovleacul in jumatate, curatati-l si apoi taiati-l in cubulete de 2-3 cm. Puneti-l la fiert in 2 l de apa. 2. Taiati cubulete si cartofii, morcovul si telina. Puneti-le la fiert la...Citeste continuarea
Desert tarta cu dovleac
Postat de: AlexTeacher in PrajituriBlat: Pune în 300 g de făină sarea și amestecă. Apoi pune 200 g unt rece și amestecă bine de tot. Urmează gălbenușurile, zahărul și apa, astfel o să iasă un aluat omogen....Citeste continuarea
Placinta cu carne pentru Halloween
Postat de: AlexTeacher in Mancaruri cu carneIncepe cu aluatul. Adauga 260 g de faina in bolul unui robot de bucatarie si pastreaza 100 g pentru mai tarziu. Peste faina pune sarea si zaharul. Asaza atasamentul de framantat si amesteca...Citeste continuarea
Supa crema de broccoli cu gorgonzola
Postat de: BakeUpArtist in SupeÎntâi am desfăcut broccoli în buchețele mici, am înlăturat cozile dure și l-am pus la fiert cu sare, oregano și cu ceapa. După jumătate de oră am adăugat...Citeste continuarea
Salam de biscuiţi, reţetă...
Postat de: auragiuverdea1990 in DulciuriSalam de biscuiţi, reţetă imbunatatita Intr-un bol, am rupt biscuitii in bucati, am pus rahatul taiat, stafidele inmuiate in apa sau rom si alunele pe care le-am prajit inainte si apoi...Citeste continuarea
Desert cheesecake cu unt de arahide
Postat de: xana in DulciuriMacinam biscuitii si adaugam margarina sau untul topit si topping-ul de ciocolata. Amestecam si asezam preparatul intr-o forma rotunda cu fundul detasabil. Apasam bine in asa fel incat sa nu...Citeste continuarea