Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Ciorba de conopida cu porumb
Postat de: katty in CiorbeCuratam legumele si le spalam. Morcovul si ardeiul gras le taiem cubulete. Ceapa o tocam fin. Conopida o rupem buchetele. In uleiul incins, punem morcovul, il tinem cateva minute, pana incepe...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere si stafide
Postat de: oanapl in PrajituriDin branza de vaci, ou, faina cernuta cu praful de copt, zaharul pudra si un pliculet de zahar vanilat, framanti un aluat neted. Il lasi apoi sa se odihneasca la rece, timp de 30 de minute. Intre...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata si...
Postat de: RuxyRux in PrajituriMai intai am preparat crema de lamaie . Intr-o cratita, pe foc mic, am pus laptele cu vanilia si in timp ce s-a infierbantat, am amestecat ouale impreuna cu zaharul, apoi cu faina si cu 100 ml...Citeste continuarea
Tocana lenesa la slow cooker Crock-Pot
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerCand am cumparat ciupercile, am ales din acelea micute, ca-mi place sa le las intregi, le-am rupt doar coditele, le-am spalat sub un jet de apa. Apoi m-am ocupat de ceapa verde, tot in stadiul...Citeste continuarea
Gogosari in otet
Postat de: CofetariiBucatari in MuraturiPregatim saramura pentru gogosari. Punem pe rand intr-o oala apa, otetul, zaharul si condimentele. Amestecam bine pana se dizolva zaharul si punem oala pe foc si lasam la fiert saramura (trebuie...Citeste continuarea
Desert bomboane Raffaello
Postat de: CofetariiBucatari in DulciuriAmestecam intr-un bol laptele condensat cu nuca de cocos pana vom obtine o pasta. Apoi vom pune compozitia la frigider pentru 30 de minute. Dupa ce compozitia a stat la frigider, vom forma...Citeste continuarea
Lapte condensat
Postat de: CofetariiBucatari in DulciuriVom pune apa cu zaharul intr-o oala, le vom amesteca bine cu o lingura de lemn pana se va dizolva complet zaharul si le vom lasa pe foc. Cand apa incepe sa clocoteasca, luam oala de pe foc si o...Citeste continuarea
Desert clatite
Postat de: CofetariiBucatari in DulciuriAmestecam intr-un bol zaharul cu oul, apoi adaugam pe rand in compozitie laptele, apa minerala, margarina topita, esenta de vanilie, sarea, faina si praful de copt. Amestecam foarte bine dupa...Citeste continuarea
Castraveti murati in saramura
Postat de: CofetariiBucatari in MuraturiVom pregati saramura. Vom amesteca apa cu sarea, apoi intr-un borcan vom pune la baza 3 fire de marar, un ardei iute, si putin din condimente, apoi vom pune castraveti si vom pune din nou...Citeste continuarea
Pizza Hawaii cu blat Alka Pizza Casei
Postat de: Bucataras in PizzaTaie ananasul cuburi; Taie ardeii cubulete; Da mozzarella pe razatoare; Taie pieptul de pui fasii si unge-l cu ulei de masline; Potriveste-l de sare si piper si trage-l la...Citeste continuarea
Limoncello
Postat de: RODIMUR in BauturiSe aleg lămâi mari, frumoase și fără defecte, se spălă bine și apoi se șterg cu un prosop curat. Se curăță cojile lămâilor (așa cum se curăță merele) și se pun...Citeste continuarea
Mancare cu spanac, orez si oua ochiuri
Postat de: eumimi in Mancaruri de legumeMai intai taiem ceapa rondele si o calim in ulei incins foarte putin, 4-5 min. Adaugam orezul si lasam inca 7-8 min, la calit. Adaugam cana de apa si spanacul si lasam sa fiarba aprox. 20-25 de...Citeste continuarea
Gnocchi de vizita
Postat de: mihaelar63 in PastePastele se pun la fiert in apa clocotinda, cu sare, respectand timpul indicat pe ambalaj. Eu fierb pastele mai putin decat timpul indicat pentru ca-mi place a la dente. De exemplu in...Citeste continuarea
Desert prajitura negresa cu dovleac...
Postat de: Oana in PrajituriRupe ciocolata bucati si pune-o intr-un castron impreuna cu untul sa se topeasca la bain-marie. Las-o apoi sa se raceasca. Mixeaza 4 oua intregi cu doua galbenusuri impreuna cu zaharul pana se...Citeste continuarea
Ravioli dulci cu dovleac, unt de...
Postat de: AlexTeacher in PastePune faina pe blatul de lucru si fa o gropita in ea; Sparge cele 2 oua in interior si adauga sarea, zaharul pudra, apa si uleiul de masline deasupra;...Citeste continuarea
Desert briose cu ciocolata si zmeura
Postat de: licurici_lra in DulciuriCiocolata se topeste impreuna cu untul, la foc mic, amestecand continuu. Se lasa la racit. Intre timp se bat ouale cu un praf de sare, se adauga zaharul vanilinat, zaharul tos, putin cate...Citeste continuarea
Gulas de vita la slow cooker Crock-Pot
Postat de: mihaelar63 in Slow CookerCarnea de vita se taie cuburi mari. Cartofii se curata, se spala si se taie cuburi de aceiasi marime cu carnea. Ceapa se curata si se toaca marunt. Gogosarii si ardeiul...Citeste continuarea
Tarta cu legume
Postat de: oanapl in Mancaruri de legumeÎntr-un vas pui făina cernută și adaugi untul rece și amesteci până obții un aluat sfărâmicios, apoi adaugi oul bătut, apa și sarea. Frămânți până obții...Citeste continuarea
Desert tort de gutui
Postat de: RODIMUR in TorturiSe spală gutuile și se curăță de puf, după care se șterg bine cu un prosop curat, se feliază și se curăță de coji și de cotoare. În forma pentru blaturi, sau...Citeste continuarea
Pizza casei
Postat de: eumimi in PizzaIntai framantam aluatul: punem faina intr-un bol si adaugam drojdia dizolvata in apa calduta. Adaugam si uleiul si incepem sa framantam, adaugam sarea si zaharul si framantam in continuare sa...Citeste continuarea
Desert briose cu banane
Postat de: oanapl in PrajituriIntr-un vas freci untul cu zaharul si zaharul vanilat pana obtii o crema spumoasa. Adaugi ouale, amesteci si pui bananele maruntite cu furculita. Adaugi faina, esenta de vanilie si praful de...Citeste continuarea
Desert briose cu dovleac
Postat de: oanapl in PrajituriCureti dovleacul de coaja si de seminte si il tai bucati mici, apoi il pui la fiert intr-o oala cu o cantitate mica de apa, acoperit cu capac.Cand dovleacul este moale, scurgi apa si faci un piure...Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza si ananas
Postat de: oanapl in PrajituriAmesteci intr-un castron faina cu zaharul pudra si cacaua. Faci o gaura in mijloc si adaugi untul si oul, apoi framanti un aluat omogen. Il imparti in doua parti, formezi doua bile, le pui in...Citeste continuarea
Mancare de cartofi cu pisica de mare
Postat de: xana in PesteTaiem legumele in felii, iar usturoiul in betisoare subtiri. Cartoful nu trebuie sa fie nici prea subtire, dar nici prea gros. Intr-o oala adanca, punem cateva linguri de ulei de masline,...Citeste continuarea
Desert Baclava
Postat de: xana in PrajituriPentru a face siropul, punem apa, zaharul si coaja rasa de lamaie pe foc pana se formeaza un sirop, dar destul de lichid. Dam deoparte si adaugam mierea, vanilia si 3 linguri de suc de lamaie....Citeste continuarea
Aperitiv bilute de branza Feta
Postat de: cris2711 in Aperitive / GarnituriBranza Feta, smantana (de consistenta mai groasa) se omogenizeaza bine intr-un castron impreuna cu pesmetul si piperul Chayenne. Arpagicul verde se toaca marunt. Se pregatesc trei castronele...Citeste continuarea
Pizza Quattro Stagioni cu blat Alka...
Postat de: Bucataras in PizzaSe intinde ketchup-ul pe blatul de pizza; Se da cascavalul pe razatoare si se pune peste; Se adauga sunca pe o parte a pizzei (pe un triunghi); Se taie ciupercile rondele subtiri...Citeste continuarea
Ficatei in smantana cu mamaliguta
Postat de: eumimi in FicatMai intai prajim ficateii in ulei incins. Ceapa o tocam marunt, iar morcovul il dam pe razatoare. Adaugam ceapa si morcovul peste ficatei si mai lasam inca 7-8 minute la calit. Adaugam...Citeste continuarea
Paste cu sos de rosii
Postat de: eumimi in FarfalleMai intai punem pastele la fiert, cu un praf de sare. Rosiile le dam pe razatoare. Punem uleiul la incins intr-o tigaie. Adaugam ceapa si o calim. Adaugam si rosiile si lasam pe foc aprox....Citeste continuarea
Ciorba de cartofi cu afumatura
Postat de: eumimi in CiorbeSe taie ceapa marunt. Se pune la calit in uleiul incins, in cratita in care vom face ciorba, impreuna cu kaiserul taiat felii. Se lasa la calit pentru 10-12 minute, apoi adaugam 2 cani de apa si...Citeste continuarea
Supa de pui cu lapte de cocos
Postat de: licurici_lra in SupeArdeiul se taie bastonase mai scurte si se caleste in 2 linguri de ulei de masline si 2 linguri de apa. Se adauga ghimbirul macinat, se lasa cateva minute, apoi se pune laptele de...Citeste continuarea
Cartofi taranesti cu carnati
Postat de: katty in Mancaruri cu carneSpalam bine cartofii si ii fierbem in coaja in apa cu sare pana sunt moi, dar nu se sfarama. Taiem carnatul feliute si il punem la prajit in ulei. Cand s-a rumenit il scoatem pe o farfurie, iar in...Citeste continuarea
Ciorba de fasole pastai cu ciuperci...
Postat de: katty in CiorbeCuratam ceapa si morcovul. Ceapa o taiem fin, iar morcovul il dam pe razatoarea mare. Taiem varfurile aripilor, le spalam bine si le scurgem. In uleiul incins punem mai intai morcovul, il lasam...Citeste continuarea
Ciulama de ciuperci
Postat de: licurici_lra in Mancaruri de legumeCeapa tocata marunt se pune la calit intr-o lingura de ulei, apoi se adauga ciupercile taiate felii subtiri, sare si piper. Se lasa pe foc pana se inmoaie, cam 20 min. Smantana pentru gatit...Citeste continuarea
Chiftelute marinate
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se spală, se strecoară de apă, se curăță de vițe și de pielițe nedorite, după care se toacă fin, chiar de două ori, dacă este cazul. Se curăță legumele, se spală și se...Citeste continuarea
Fasole batuta a la vasimur
Postat de: vasimur in Mancaruri de postCu câteva ore înainte de a o pregăti, alegem fasolea, o spălăm bine și o punem la înmuiat în apă fierbinte. Într-o oală punem suficientă apă la fiert, iar...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de ciocolata...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare si se adauga zaharul pe rand si se bate pana se obtine o spuma tare. Se adauga si apa si se mai mixeaza putin. Galbenusurile...Citeste continuarea
Reteta de lasagna cu carne de porc...
Postat de: mirela0911 in LasagnaPreparare Reteta de lasagna cu carne de porc si sos Bechamel Se prepara sosul de carne. Se curata ceapa si se taie marunt. Morcovul se curata si se da pe razatoarea cu gauri mici. Intr-o...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de...
Postat de: katty in PrajituriPunem la foc intr-o craticioara apa si zaharul. Amestecam pana zaharul s-a topit, dam jos si lasam sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei, punem uleiul, ouale, un praf de sare,...Citeste continuarea
Desert prajitura Lamington -...
Postat de: ctlina in PrajituriFrecati untul cu zaharul si vanilia. Adaugati ouale treptat amestecand, apoi laptele. Incorporati faina amestecata cu praful de copt si sarea. Amestecati bine pentru a obtine un aluat...Citeste continuarea
Desert biscuiti australieni ANZAC
Postat de: ctlina in DulciuriAmestecati faina, zaharul, nuca de cocos si fulgii de ovaz. Topiti untul, cu apa si siropul. Turnati amestecul racit peste faina, adaugati bicarbonatul stins cu zeama de lamaie....Citeste continuarea
Cus-cus cu pulpa de porc
Postat de: RODIMUR in PorcCarnea se spală și se curăță bine de pielițe, vițe și osânză nedorită, după care se taie în cubulețe și se pune la călit într-o cratiță cu ulei, la foc mic,...Citeste continuarea
Desert biscotti cu alune, cafea si...
Postat de: katty in DulciuriCernem faina intr-un castron. Adaugam restul ingredientelor, mai putin alunele si ciocolata. Amestecam bine, pana obtinem un aluat omogen. Taiem ciocolata bucatele mici si sfaramam putin alunele....Citeste continuarea
Snitele de porc in crusta de fulgi...
Postat de: katty in PorcSpalam carnea, o stergem bine, apoi o taiem feliute subtiri, pe care le mai batem putin cu ciocanul de snitele. Intr-un castron punem iaurtul, sare, piper si bucatile de carne. Le masam bine,...Citeste continuarea
Ciorba cu chiftelute (Çorba- Turcia)
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeO seara inainte puneti la inmuiat nautul in apa rece. Puneti apa suficienta caci se va umfla. A 2 a zi scurgeti nautul si clatiti-l sub apa rece. Puneti-l la fiert in apa noua, fara sare....Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi si crema de...
Postat de: cristina1985 in PrajituriAluat: Se bat ouale cu zaharul, cateva minute, apoi adaugati laptele si amestecati putin pentru a se dizolva zaharul. Se pune uleiul, amoniacul stins cu otet, cacao si faina. Se fac 3 foi intr-o...Citeste continuarea
Desert prajitura cu miere si Inka
Postat de: cristina1985 in PrajituriAluat: Se pune intr-o cratita pe foc, la bain-marie un amestec din zahar, oua, unt, Inka si mierea. Se lasa pana se topeste zaharul, amestecand continuu. Bicarbonatul se stinge in otet si se...Citeste continuarea
Salata Cobb
Postat de: cristina1985 in SalatePieptul de pui se caleste in putin ulei, pana devine alb. Apoi se pune putina apa si se fierbe 1 ora. In tot acest timp, se mai adauga apa, daca trebuie. In ultima jumatate de ora (se gateste 1...Citeste continuarea
Maioneza de casa
Postat de: CofetariiBucatari in SosuriIntr-un bol vom amesteca galbenusurile fierte cu cele crude, apoi vom pune in compozitie uleiul, putin cate putin. Vom adauga mustarul, vom mai turna ulei, apoi vom pune si sarea si vom continua...Citeste continuarea
Desert tort Musuroi de cartita
Postat de: CofetariiBucatari in TorturiBlat: Punem intr-un bol ouale, zaharul tos si cel vanilat. Apoi le vom mixa pana isi vor tripla volumul. Vom trece printr-o sita, deasupra compozitiei faina impreuna cu cacaua si le...Citeste continuarea