Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Supa crema de dovlecei
Postat de: panacris in SupeVarianta 1: Legumele și vegetalele, se spală, curăță, se taie în bucăți, apoi se pun la fiert într-o oală încăpătoare cu uleiul de măsline și apă cca. 30 minute,...Citeste continuarea
Aperitiv briose, cu sunca si rosii...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriMai întâi se taie mărunt șunca și se lasă în așteptare. Se spală roșiile cherry și se zvântă. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu un...Citeste continuarea
Salata din cartofi cu pasta de masline
Postat de: panacris in SalateCartofii se fierb în coajă, în apă sărată cca. 20 de minute, la foc mediu, neacoperit. Apoi se scurg, se trec sub jet de apă rece. Ouăle se fierb în coajă cca. 7...Citeste continuarea
Desert prajitura cu jeleu de zmeura...
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriBlatul: Separati ouale. Mixati albusurile cu un praf de sare pana devin spuma, apoi adaugati zaharul si mixati pana se dizolva. Incorporati galbenusurile, apoi uleiul si laptele. Adaugati coaja...Citeste continuarea
Desert tarta rustica cu gem de...
Postat de: Bucataras in DulciuriCum se face crusta pentru tarta: Amesteca untul cu zaharul pudra si praful de sare. Adauga oul, apoi incorporeaza faina alba, faina de migdale si alunele tocate. Formeaza o bila din...Citeste continuarea
Desert bezele cu nuca de cocos
Postat de: RODIMUR in DulciuriAlbușurile se separă cu atenție de gălbenușuri și se mixează cu un praf de sare extrafină, până ce iau volum. Atunci se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul pudră...Citeste continuarea
Aperitiv gofre sarate
Postat de: panacris in Aperitive / GarnituriÎntr-un vas înalt, pentru mixer, se pun toate ingredientele și se amestecă energic până ce se omogenizează și se obține un aluat un pic mai ferm decât cel pentru...Citeste continuarea
Vită cu legume a la Robert
Postat de: panacris in VitaCarnea de vită se taie fâșii subțiri. Se amestecă toate ingredientele pentru marinadă, apoi se masează energic carnea de vită și se lasă la rece cca. 20 minute. Legumele...Citeste continuarea
Varza cu costita la tuci
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneMi-am pregatit toate ingredientele, sa le am la indemana, am curatat ceapa si ardeiul, le-am taiat in bucati mai mari, am tocat varza si am taiat rosiile bucati mari. Varza am frecat-o cu...Citeste continuarea
Gem de smochine
Postat de: Constelatialeu in Dulceata / GemDe data asta am scapat de cules, le-am primit gata culese. Mai intai au trecut prin sedinta foto, ca nu ma pot abtine, apoi le-am pus la spalat, le-am taiat coditele si le-am asezat intr-un tuci...Citeste continuarea
Gem din prune si fistic
Postat de: panacris in Dulceata / GemPrunele se spală sub jet de apă rece, se desamburesc și se pun într-un vas încăpător, în cazul meu unul înalt de inox, cu fund triplu. Se presară zahărul...Citeste continuarea
Desert tort M (Maria, Marian si...
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma cu diametru de 24 cm , tapetata cu hartie de copt. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat zaharul si am mixat pana am obtinut o bezea tare....Citeste continuarea
Desert cremsnit fals
Postat de: trifadalia in PrajituriSe freaca galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga margarina topita si racita, faina si zaharul vaniliat. Amestecati aceste ingrediente. Separat se bat albusurile cu praful de sare pana...Citeste continuarea
Guacamole 2
Postat de: gurita_ta2005 in SalateAvocado se scoate din coaja si se paseaza cu o furculita, ceapa se toaca marunt, usturoiul il pisam si se freaca putin ca pentru mujdei. Se amesteca toate ingredientele, se pune sare dupa gust...Citeste continuarea
Salata valeriana cu parmezan
Postat de: gurita_ta2005 in SalateSalata se spala foarte bine sub jet apa si se lasa sa se scurga. Ceapa se taie julienne si se freaca cu putina sare. Se amesteca salata cu ceapa, ulei de masline si sare. Parmezanul se...Citeste continuarea
Salata cu avocado si creveti
Postat de: gurita_ta2005 in SalateCrevetii se pun putin la prajit intr-un wok cu ulei de masline si condimente, se lasa sa se rumeneasca pe ambele parti. Castravetele se spala bine, se lasa cu coaja si se taie feliute subtiri,...Citeste continuarea
Gnocchi cu creveti in sos de portocale
Postat de: gurita_ta2005 in PasteGnocchi se pun la fiert in apa sarata, se lasa timpul scris pe ambalaj. Crevetii se pun intr-o tigaie cu ulei de masline si ceapa taiata julienne pana se inmoaie putin. Portocala o spalam, o...Citeste continuarea
Desert pandispan pufos cu nectarine
Postat de: RODIMUR in PrajituriNectarinele se spală, se șterg și se feliază, feliile având o grosime de 8-9 mm, maxim 1 cm. Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu praful de sare, până ce...Citeste continuarea
Desert chec cu nuci
Postat de: ancutsa in PrajituriSe bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi îndulcitorul. Când spuma capătă consistență, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, amestecând...Citeste continuarea
Bors de legume, cu loboda si leustean
Postat de: RODIMUR in CiorbeDacă se folosesc legume din congelator (așa cum am făcut eu) se scot din timp, mai ales mazărea, ca să se decongeleze natural. Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și...Citeste continuarea
Salata picanta de rosii cherry, cu...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeCartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Cât timp fierb cartofii, se spală roșiile cherry, se șterg și se înjumătățesc. Se taie frunzele de busuioc...Citeste continuarea
Desert tarta cu mascarpone si frisca
Postat de: Ksenya in PrajituriBiscuitii se zdrobesc intr-un blender, se adauga untul topit se amesteca. Se regleaza inelul pentru montat tarte la diametrul de 18 cm . Se adauga...Citeste continuarea
Aperitiv budinca sarata, cu ardei...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriArdeii copți se scot de cu seară din congelator și se lasă într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine de lichid și să se zvânte. Se alege mărarul, se spală, se...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de...
Postat de: Constelatialeu in DulciuriBlat : Am folosit tava mare de la aragaz ( aragazele astea noi, sunt mai mari decat cele clasice, deci tava este mare, n-am masurat-o, ca n-am gasit ruleta), pe care am tapetat-o cu hartie de...Citeste continuarea
Lamb Kadai- berbecut in stil indian
Postat de: Ksenya in OaieIntr-o oala cu fierbere sub presiune,adaugam carnea,usturoiul,ceapa,ghimbirul,rosiile,boiaua ,turmenicul si o lingurita sare. Fixam bine capacul si fiebem cam o ora la foc mic....Citeste continuarea
Desert gogosi la cuptor
Postat de: licurici_lra in DulciuriFaina cernuta se amesteca cu un praf de sare. Drojdia se dizolva in laptele cald, se adauga zaharul si se lasa la crescut. Laptele, oul, untul topit, esenta si zaharul vanilinat se pun...Citeste continuarea
Pui basquise
Postat de: rocsi_1612 in PuiParliti pulpele de pui de eventualul puf, le spalati si le taiati in doua. Ceapa curatata o tocati marunt. Ardeii ii curatati de cotori, seminte si ii taiati fasii. Puteti pune si copti ardeii,...Citeste continuarea
Desert tort Mama (Magdalena-Adriana...
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat spuma tare, separat am mixat galbenusurile cu zaharul pana ce si-au dublat volumul. Am incorporat in galbenusuri nuca macinata, alternand cu...Citeste continuarea
Desert briose cu ciocolata, mure si...
Postat de: panacris in DulciuriUntul se topește împreună cu bucățile de ciocolată, într-un vas cu fundul gros. Se transferă amestecul ciocolatos răcit, în vas-ul mixer-ului, se adaugă ouăle și se...Citeste continuarea
Supa crema de morcovi
Postat de: panacris in Supe/CiorbeVarianta 1: Morcovii se spală, curăță, se taie în bucăți, apoi se pun la fiert într-o oală încăpătoare cu apa, untul și sarea, cca. 30 minute, de la punctul de...Citeste continuarea
Ciorba de somn la ceaun
Postat de: panacris in PestePeștele se eviscerează, se curăță și se porționează. Legumele se curăță și se toacă grosier. Ceaunul se încinge, se adaugă uleiul, legumele tocate cca. 1000 ml apă și...Citeste continuarea
Gem-marmelada de coarne
Postat de: Ksenya in Dulceata / GemCoarnele se aleg, se spala in cateva ape si se scurg. Se scot samburii cu mana, apoi se pun intr-o oala cu fund dublu. Se adauga zaharul si se pune la foc acoperit cu un capac; dupa 10-15...Citeste continuarea
Dulceata de afine
Postat de: panacris in Dulceata / GemAfinele curățate și spălate se pun într-un vas încăpător cu fundul dublu, se adaugă zahărul și zeama de lămâie, apoi se amestecă ușor și se lasă câteva ore,...Citeste continuarea
Supa crema din rosii, ardei kapia...
Postat de: panacris in SupeVarianta 1: Roșiile se spală, curăță de cotoare, se taie în patru, apoi se pun la fiert într-o oală încăpătoare cu apa, și sarea, cca. 30 minute, de la punctul de...Citeste continuarea
Mini omlete cu dovlecei si rosii...
Postat de: Bucataras in Aperitive / GarnituriSpala rosiile cherry si dovlecelul. Curata coaja dovlecelului, taie-l rondele si rosioarele in jumatate. Pregateste mini tigaia pentru mini omlete. :D Unge tigaia cu un strop de ulei...Citeste continuarea
Zuchini cu carne de pui, prosciutto...
Postat de: panacris in Mancaruri de legumePieptul de pui se curăță, taie fâșii, apoi se condimentează de sare, piper, boia, ulei de măsline și se prăjește la foc iute, cât să se rumenească, apoi se lasă la răcit....Citeste continuarea
Anghila in stil grecesc
Postat de: Ksenya in PestePestele il spalam si-i inlaturam pielea si capul. Intr-o tigaie adaugam uleiul si-l incalzim bine, adaugam bucatile de peste si-l prajim cate 3 minute pe...Citeste continuarea
Desert chec cu nuci si merisoare
Postat de: RODIMUR in DulciuriNucile rumenite în prealabil se mărunțesc și se lasă în așteptare. Se separă albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu un praf de sare extrafină și când...Citeste continuarea
Desert prajitura regala cu branza
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAluat :Intr-un castron am cernut faina, am adaugat sarea, praful de copt, zaharul si untul rece taiat cubulete mici, am framantat repede pana am obtinut un aluat sfaramicios. Am tapetat cu hartie...Citeste continuarea
Curry de ciuperci cu lapte de cocos
Postat de: Bucataras in Mancaruri de postSpala, curata ciupercile si usuca-le cu un prosop de hartie. Pune in tigaie uleiul la incins si adauga ghimbirul si usturoiul tocate marunt si ceapa taiata pestisor. Amesteca, lasa sa se...Citeste continuarea
Aperitiv mini tarte cu drob de pui,...
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriAmesteci patéul de ficat (de casă sau cumpărat) cu orezul și legumele călite anterior într-o crăticioară cu puțin ulei și înăbușite cu puțină apă...Citeste continuarea
Paine norisor, cu bere si cimbru
Postat de: ancutsa in PiineÎntr-un bol încăpător sau în bolul de la mixer/robot pregăteşti maiaua, dizolvând drojdia cu zahărul (care o va activa) în apă călduţă,...Citeste continuarea
Desert prajitura tavalita
Postat de: ancutsa in PrajituriBlatul: Pui într-un vas încăpător apa minerală cu uleiul, sarea, vanilia și amesteci cu un tel. Adaugi trerptat nuca, praful de copt și făina, omogenizând....Citeste continuarea
Aperitiv covrigei cu susan
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriPui, într-un bol încăpător, mixul cu drojdia, tai untul/magarina rece fâșii subțiri și apoi le amesteci pe toate, sfărâmițându-le cu degetele. Adaugi...Citeste continuarea
Tarta cu carne
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriAmesteci, într-un bol, mixul cu untul/magarina rece tăiată fâșii subțiri, sfărâmițându-le cu degetele. Adaugi oul și puțină apă, apoi frămânți...Citeste continuarea
Focaccia cu rozmarin, parmezan si...
Postat de: ancutsa in PiineÎntr-un bol încăpător cerni făina, adaugi drojdia uscată și le amesteci. Faci o gropiță în mijloc și torni apa. Amesteci bine și frămânți cu...Citeste continuarea
Desert cornete pentru inghetata
Postat de: ancutsa in DulciuriAmesteci cu un tel gălbenuşurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Adaugi laptele și amesteci. Acum torni untul topit, care având în vedere că este cald, trebuie să-l...Citeste continuarea
Desert inghetata cu rom, cacao si...
Postat de: ancutsa in DulciuriAmesteci cu un tel gălbenuşurile cu un praf de sare și îndulcitorul. Adaugi laptele (să aibă aceeași temperatură cu ouăle), cacaoa, cafeaua și romul și bați bine cu...Citeste continuarea
Desert briose cu nuci, cafea, rom...
Postat de: ancutsa in DulciuriBați spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare, adaugi treptat zahărul, gălbenuşurile, omogenizând. Încorporezi apoi praful de copt, nuca și făina, amestecând...Citeste continuarea
Aperitiv mini croissante cu crema...
Postat de: ancutsa in Aperitive / GarnituriDupă ce am adus foietajul la temperatura camerei, se decupează din foaie triunghiuri lungi, care se rulează, aducându-le la forma de croissante, niște croissante mai mici....Citeste continuarea