Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Aperitiv cornulete pizza
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriFeliile de șuncă se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin. Se prepară sosul pentru pizza din: suc de roșii, zahăr, piper, sare, busuioc și oregano. Se amestecă...Citeste continuarea
Ciorba de peste
Postat de: katty in CiorbeCuratam pestele (eu am folosit lin), il taiem in bucati potrivite si il spalam bine. Il scurgem si il punem la fiert intr-o oala cu apa clocotita in care am pus putina sare. Dupa ce l-am fiert,...Citeste continuarea
Mancare de dovlecei cu ciuperci
Postat de: katty in Mancaruri de postCuratam ceapa si o tocam fin, ardeiul gras cubulete, iar morcovul semirondele cat mai subtiri. Trecem ciupercile rapid printr-un jet de apa si le taiem in patru. Dovleceii ii curatam si ii...Citeste continuarea
Mamaliga
Postat de: autodiag in Aperitive / GarnituriSe pun apa, sarea si uleiul la foc, intr-un tuci. Cand apa este pe punctul de a clocoti, se adauga malaiul in ploaie si se amesteca energic cu telul. Se lasa mamaliga sa se coaca la foc mic,...Citeste continuarea
Gogosari si conopida in otet
Postat de: oanapl in MuraturiAlegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Îi speli, îi ștergi cu un prosop de hârtie, îi feliezi în patru (sau mai mult) după care îi...Citeste continuarea
Desert briose cu ciocolata si...
Postat de: RODIMUR in PrajituriCiocolata se taie în bucățele mici și se pregătește astfel pentru a fi încorporată în brioșe. Formele de brioșe se pun în tava specială. Se separă...Citeste continuarea
Noodles cu legume reteta asiatica...
Postat de: mitinita in PasteCum se prepara Noodles cu legume reteta asiatica simpla si rapida Se fierb pastele si se clatesc cu apa rece. Legumele se taie in bucati mai mari. Se caleste ceapa, apoi morcovul,...Citeste continuarea
Gogosari in otet
Postat de: oanapl in MuraturiAlegi gogoșari mari, tari, frumoși, copți și fără defecte. Îi speli, îi ștergi cu un prosop de hârtie, îi feliezi în patru (sau mai mult) după care îi...Citeste continuarea
Gem de capsuni
Postat de: ancutsa in Dulceata / GemSe spala capsunile, se acopera cu zahar si se lasa asa cateva ore sau peste noapte, pentru a-si lasa sucul. Se pun la fiert, pe foc mic, amestecand mereu ca sa nu se lipeasca. Cand...Citeste continuarea
Castraveti picanti in otet
Postat de: elucubratiiculinare in ConserveSpălăm foarte bine castraveții și tăiem codița. Spălăm bine 3 borcane de 800 g. Aranjăm castraveții în borcane. Pregătim restul ingredientelor. Punem în fiecare...Citeste continuarea
Pepeni verzi murati in saramura
Postat de: vasimur in MuraturiSe spală pepenii, merele, castraveții, gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs. Între timp, se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul...Citeste continuarea
Desert cornulete fragede cu rahat
Postat de: Valclaudia in DulciuriUntul la temperatura camerei se amesteca cu ouale, sarea, praful de copt, zaharul tos si iaurtul. Cand avem un amestec omogen,adaugam faina si framantam un aluat gras ferm pe care il infasuram...Citeste continuarea
Gogonele murate in saramura
Postat de: vasimur in MuraturiSe spală gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs. Între timp se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute, morcovul, țelina și hreanul...Citeste continuarea
Vinete pane
Postat de: vasimur in Mancaruri de legumeSe spală vinetele, se șterg și se taie rondele de 5-6 mm grosime. Se presară cu sare fină și se lasă să se pătrundă. Se bat ouăle, se încorporează făina, sare și piper,...Citeste continuarea
Cartofi cu ceapa, kaiser si...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeCartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert în apă cu sare. Kaiserul se taie în felii de 5-6 milimetri grosime și se prăjește în ulei,...Citeste continuarea
Zacusca picanta de ciuperci
Postat de: elucubratiiculinare in ZacuscaArdeiul kapia se poate coace cu o zi înainte. Eu îi coc pe o tavă în cuptor. Îi las aproximativ o oră la 180 grade C, la jumătatea timpului întorcându-i. Se...Citeste continuarea
Varza cu afumatura la tigaia wok
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri de legumeTreaba sta in felul urmator, ne pregatim ingredientele, carnea o taiem bucatele potrivite. Taiem ceapa marunt, ardeiul cubulete mici, rosiile le decojim si apoi le taiem cubulete mici, tocam varza...Citeste continuarea
Pulpe de rata la cuptor cu busuioc...
Postat de: gurita_ta2005 in RataPulpele de rata se curata bine de grasime, se clatesc si se usuca cu un servet de bucatarie. Le condimentam si le crestam, punem felii de usturoi si frunze de busuioc si le asezam intr-o tava...Citeste continuarea
Desert briose cu cacao
Postat de: cristina1985 in PrajituriIntr-un bol se amesteca faina, cacaua, zaharul, Inka, zaharul brun si praful de copt. In alt bol, se pun oul, untul topit, laptele si esenta vanilie. Apoi, treptat, incorporati treptat amestecul...Citeste continuarea
Desert Portokalopita – placinta...
Postat de: Oana in Prajituri1. Desfa foile de placinta si lasa-le la uscat cateva ore sau o noapte intreaga si apoi rupele si pune-le intr-o tava mai inalta. 2. Pune praful de copt peste iaurtul grecesc si lasa-l 10...Citeste continuarea
Creveti marinati la gratar
Postat de: gurita_ta2005 in Fructe de mareCrevetii se clatesc bine sub jet de apa rece si se lasa la scurs. Intr-un castron, punem crevetii scursi, uleiul de masline si condimentele, amestecam usor cu mana si lasam la rece cateva ore....Citeste continuarea
Desert fursecuri cu ovaz, ciocolata...
Postat de: Oana in DulciuriMai intai, mixeaza untul moale cu zaharul, pana devine cremos. Pune apoi pe rand cate un ou, mixand in continuare. Adauga vanilia. Amesteca intr-un bol faina alba, faina de ovaz,...Citeste continuarea
Tocanita de ciuperci cu mamaliga
Postat de: Oana in Mancaruri de legumeMai intai toaca marunt ceapa si usturoiul si pune-le in uleiul si untul topit, intr-o tigaie mai adanca. Taie apoi ciupercile in cuburi si pune-le peste ceapa. Lasa sa fiarba 5 minute si...Citeste continuarea
Aperitiv tarta fara aluat, cu...
Postat de: Oana in Aperitive / GarnituriTaie ceapa si usturoiul marunt si caleste-le in putin ulei de masline. Adauga apoi spanacul si lasa sa se inabuse 5 minute. Lasa compozitia sa se raceasca putin, apoi adauga...Citeste continuarea
Risotto cu ciuperci si parmezan
Postat de: AlexTeacher in Aperitive / GarnituriTaie salotele cubulete. Pune 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie si adauga putina sare. Amesteca cu ajutorul unei spatule de silicon pentru a crea o emulsie. Adauga...Citeste continuarea
Desert gogosi umplute cu mere
Postat de: oanapl in PrajituriÎntr-un castron, amesteci făina și drojdia uscată. Adaugi laptele încălzit în prealabil și frămânți bine. Adaugi zahărul, sarea și oul și frămânți 10...Citeste continuarea
Frigarui de pui cu iaurt si sofran
Postat de: mitinita in PuiPieptul de pui se taie in bucati egale. Sofranul se amesteca cu apa fierbinte si se lasa deoparte cateva minute. Pieptul de pui se amesteca cu sucul de lamaie, iaurtul si sofranul. Se...Citeste continuarea
Dulceata picanta
Postat de: amalia01 in Dulceata / GemArdeii iuti si gogosarii ii cureti de cotoare, seminte si nervuri si ii dai prin masina de tocat, cat mai marunt. Daca vrei, poti folosi robotul de bucatarie. Otetul il pui la fiert impreuna cu...Citeste continuarea
Byrek albanez- Placinta cu carne
Postat de: ctlina in VitaFierbeti cartofii intregi in apa cu sare. Curatati-i si taiati-i in felii subtiri. Curatati si tocati marunt ceapa si usturoiul. Taiati ardeiul si rosia cubulete. Sotati ceapa si...Citeste continuarea
Desert biscuiti Leopard
Postat de: ctlina in DulciuriPuneti faina, praful de copt, zaharurile si sarea intr-un castron sau in bolul robotului. Adaugati untul moale taiat bucati si amestecati. Puneti apa progresiv si framantati pana...Citeste continuarea
Desert fursecuri cu ciocolata si...
Postat de: ancutsa in DulciuriAlbusurile se bat spuma cu un praf de sare si zaharul, se adauga treptat galbenusurile, uleiul, alunele de padure macinate, faina si praful de copt. Se obtine un...Citeste continuarea
Muschi de porc cu legume si otet...
Postat de: ctlina in PorcSe încălzește uleiul intr-o tigaie adanca. Puneti carnea si rumeniti-o pe toate partile. Se adauga ceapa, usturoiul tocat si morcovii taiati rondele. Adaugati mazarea boabe si...Citeste continuarea
Fasole batuta
Postat de: Oana in Mancaruri de postCa sa fiarba mai repede, este bine sa lasi fasolea la inmuiat in apa rece cel putin 10 ore sau peste noapte. Scurge apoi apa si spala bine fasolea inmuiata, apoi pune-o la fiert in apa...Citeste continuarea
Ciorba cu perisoare de pui si oregano
Postat de: mihaelar63 in CiorbeLegumele se curata si se spala. Am taiat legumele pe lungime si le-am maruntitit cu ajutorul aparatului Salad chef. Legumele se calesc usor in ulei cateva minute. Sarati....Citeste continuarea
Desert crema de caramel cu dulceata...
Postat de: RODIMUR in PrajituriZahărul (cele 7 linguri) se fierbe cu laptele până se topește, se adaugă esența de vanilie, se amestecă bine pentru uniformizare și apoi se lasă la răcit. Într-o cratiță,...Citeste continuarea
Desert prajitura Mozaic cu fructe
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai, separam albusurile de galbenusuri, iar ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Mixam albusurile spuma impreuna cu zaharul. Amestecam galbenusurile cu uleiul. Amestecam...Citeste continuarea
Somon cu morcovi si piure de mazare
Postat de: mihaelar63 in SomonMorcovii se pun in apa cu sare si unt sa fiarba. Se lasa pana cand apa scade si se soteaza in unt. Piperati morcovii si dati-le patrunjel cret tocat. Amestecati de doua ori,...Citeste continuarea
Focaccia cu masline
Postat de: privatelaura in PiineMai intai, se pune drojdia intr-un vas mic, se adauga putin zahar si apa calduta. Se lasa sa se activeze. Intr-un vas mare, se cerne faina, se presara un praf de sare. Se face un locas, se...Citeste continuarea
Pui pe paine
Postat de: AlinaChirita Ex Pasarel in PuiAmestecati faina cu apa, drojdia, sarea, zaharul si uleiul. Lasati aluatul la crescut aproximativ o ora. Dupa ce a crescut, intindeti aluatul cu mana intr-o forma rotunda de tort (cu pereti...Citeste continuarea
Caponata de vinete
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postDacă vă hotărâți și vă plac mâncărurile un pic mai dulci, atunci începeți cu stafidele. Se toarnă apă fierbinte peste ele și le lăsați să se hidrateze....Citeste continuarea
Tocanita de pui cu smantana si doua...
Postat de: mihaelar63 in PuiLegumele se curata si se spala si se toaca marunt. Galbiorii se decongeleaza . Ciupercile brune se spala si se taie felii subtiri . Trageti in ulei ceapa si ardeiul...Citeste continuarea
Ciorba greceasca de porc
Postat de: mihaelar63 in CiorbeCarnea se taie cuburi. Legumele se curata si se spala. Pentru inceput se marunteste morcovul cu ajutorul robotului de bucatarie. [Dati cateva impulsuri pentru a controla...Citeste continuarea
Carne de vitel in sos de legume
Postat de: oanapl in VitaCureți și speli legumele. Tai ceapa, ardeii și roșia cubulețe mici, iar morcovul îl dai pe răzătoarea mică și le pui în oala în care ai pus puțin ulei de măsline....Citeste continuarea
Melcisori cu telemea, la cuptor
Postat de: RODIMUR in PasteMelcișorii se pun la fiert într-o oală cu multă apă fierbinte, sărată. Între timp, se răzuie telemeaua și cașcavalul și se bat bine cele 3 ouă. Când pastele sunt...Citeste continuarea
Turtite la tigaia grill
Postat de: RODIMUR in PiineÎntr-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine,...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere si iaurt
Postat de: auragiuverdea1990 in DulciuriOuale intregi se bat cu zaharul, se pun pe rand uleiul, iaurtul, esenta de vanilie, amidonul, faina si praful de copt. Merele se curata de coaja, jumatate dintr-un mar se taie cuburi...Citeste continuarea
Salata Panorama
Postat de: mihaelar63 in SalateTelemeaua se taie cuburi si se amesteca cu ulei de masline si oregano. Aceasta operatiune se face prima pentru ca telemeaua sa se marineze usor pana se pregatesc celelalte...Citeste continuarea
Gogonele in saramura
Postat de: ancutsa in MuraturiSe spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe de piper negru si de mustar si bucatele de hrean si...Citeste continuarea
Noodles cu legume si sos de soia
Postat de: AlexTeacher in PasteIncepe prin a pune taiteii de orez la hidratat, in apa rece, pentru 10 minute. Procedeaza la fel si cu urechile de lemn. Taie morcovii si ardeii batonete. Morcovii trebuie sa fie mai...Citeste continuarea
Desert tort Eufrosina
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Se separă ouăle. Se bat spumă albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile. Se încorporează şi ingredientele uscate: praful...Citeste continuarea