Ador pastele, gătite în toate felurile și chiar a trecut o perioadă lungă, de când nu am mai gătit și mâncat o porție. Acum am făcut 2 porții mari, chiar.
Am ales o rețetă nouă, pe care nu am mai făcut-o niciodată, însă este inspirată din rețeta mea preferată de risotto.
Nu trebuie să ai în casă prea multe, doar paste și parmezan.
Pesto
În primă fază, cu o zi înainte, am dat parmezanul pe răzătoarea mare. Apoi l-am pus pe foc mic, într-o cratiță cu 4 căni de apă. Când începe să se înmoaie, se opeste focul și se lasă la răcit, până ajunge la temperatura camerei. Apoi se repetă procedura, iar de data aceasta transferăm parmezanul răcit în frigider, peste noapte. Se va decanta în 3 straturi: o cremă grasă deasupra, o supă foarte aromată și un strat solid pe fundul vasului.
După ce am băgat parmezanul în frigider, m-am apucat de pesto. Am tocat mărunt verdeturile și le-am pus în mojar, peste care am venit cu sucul de limetă, uleiul de măsline, 3 căței de usturoi și am râșnit niște piper și sare. A ieșit aromat și proaspăt.
Pentru paste, am separat cele 3 straturi de parmezan, ca să mă pot folosi de ele mai simplu. Am înfoliat stratul solid, pentru a-l folosi cu altă ocazie. Este minunat dat pe răzătoare peste diverse preparate.
Am pus pastele la gătit în supa de parmezan, deja dată în fiert la foc mediu, timp în care am început și sosul. Am pus ceapa si usturoiul la călit în unt pentru 3-4 minute, asezonând cu dupa plac. Apoi se transferă pastele din supa în care fierb, în cratița unde facem sosul, împreună cu jumătate de polonic din supă.
Imediat ce scade supa, completăm cu câte jumătate de polonic în repetate rânduri, până ce pastele sunt gătite. Eu aproape am terminat supa din oală.
La sfârșit, când au fiert, vine momentul meu preferat, adăugăm crema de parmezan și amestecăm bine pentru mai puțin de un minut, apoi gata masa.
Evident, asezonăm tot cu parmezan.