Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Omleta cu slanina si ceapa
Postat de: vasimur in PorcSe curăță și se spală bine ceapa și ardeii. Se taie fideluțe nu prea mari, ca să aibă aspect plăcut. Slănina de porc se taie felii nu prea subțiri și se crestează, ca un...Citeste continuarea
Desert cornulete fragede, cu gem de...
Postat de: RODIMUR in PrajituriSe pune făina albă în vasul în care se va face aluatul, se adaugă sarea și se amestecă. În mijloc se pune drojdia mărunțită, pe cât posibil, zahărul și...Citeste continuarea
Desert prajitura Tavalita
Postat de: cristinutanicolita in PrajituriDam drumul la cuptor. Mixam ouale cu zaharul si un praf de sare, până se albesc si zaharul se topeste. Amestecam faina cu praful de copt. Incorporam treptat...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de mascarpone
Postat de: Dea_Dea in TorturiBlat: Batem albusurile spuma cu praf de sare pana se fac spuma, adaugam zaharul si mixam pana devin lucioase, adaugam galbenusurile si mixam iarasi. la final adaugam faina si cu cacaua, amestecam...Citeste continuarea
Prajeala de purcel
Postat de: MotanLaOale in PorcCarnea se taie bucati potrivite mai mici. Carnatii se taie la 2 cm. Costita se taie cuburi mai mari. Se pune uleiul intr-o cratita si se pun bucatile de carne. Se...Citeste continuarea
Desert tort cu glazura oglinda...
Postat de: AlexTeacher in TorturiIncepem cu jeleul. Intr-un castron pune gelatina cu apa rece si las-o cca 10 min la hidratat; Intr-o craticioara pune zmeura congelata, zaharul si cognacul si pregateste-le la foc...Citeste continuarea
Untura de casa
Postat de: MotanLaOale in PorcSe taie slanina se taie in bucati mai mici (2x2 cm). Slanina se alege fara carne si cat mai tare. Se pun pe foc intr-un vas cu fundul gros (cel mai bun este un tuci), se pune apa si se...Citeste continuarea
Desert tort Al doisprezecelea ceas
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma de tort cu diametru de 18 cm, tapetata cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma...Citeste continuarea
Ciorba de coaste afumate
Postat de: Constelatialeu in CiorbeMai intai am taiat coastele in bucatele mai mici, le-am spalat cu apa calduta si apoi le-am pus sa fiarba in 4 l de apa. Cand a inceput sa fiarba si sa formeze spuma, am indepartat-o. Cat timp...Citeste continuarea
Pilaf cu pui si legume la slow...
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerEu avand o fobie cu oasele de pui in mancare, am fiert carnea de pui in apa cu sare si am scos oasele. Am pus in pilaf doar carnea fara oase si apa in care au fiert. Orezul se spala bine si...Citeste continuarea
Salata de pui cu ciuperci si porumb
Postat de: mirela0911 in SalateSe spala pieptul de pui si se pune la fiert in apa rece. Se spumeaza de cate ori este nevoie. Dupa ce nu mai face spuma, se adauga sarea, boabele de piper si foaia de dafin. Se lasa pe foc pana se...Citeste continuarea
Desert crema la ceasca
Postat de: privatelaura in DulciuriÎntr-un vas cu bază groasă, se cern ingredientele uscate: făina, zahărul, cacaua și aroma. Eu am folosit semințe de vanilie. Se amestecă bine. Se adaugă laptele (preferabil...Citeste continuarea
Desert cornulete fragede cu rahat
Postat de: CofetariiBucatari in DulciuriAmestecam faina cu zaharul pudra, margarina, untura de porc si smantana pana obtinem un aluat. Intindem aluatul, il taiem in triunguri, punem pe fiecare triunghi cateva cuburi de rahat si formam...Citeste continuarea
Desert prajitura tavalita in nuca...
Postat de: CofetariiBucatari in PrajituriBlat: Amestecam zaharul cu esenta de vanilie si margarina pana obtinem o crema. Adaugam treptat ouale, apoi laptele, faina si praful de copt. Amestecam si dam blatul la copt 35 de minute, la 180C....Citeste continuarea
Salata de boeuf
Postat de: CofetariiBucatari in SalateVom taia in cuburi mici parizerul, cartofii, morcovii si castravetii. Intr-un bol amestecam bine parizerul, castravetii, mazarea, morcovii si cartofii cu jumatate din cantitatea de maioneza....Citeste continuarea
Desert Craciunita (prajitura cu mac...
Postat de: oanapl in PrajituriBati albusurile spuma si adaugi 100 g zahar. Bati in continuare pana se topeste zaharul. Adaugi macul si nuca de cocos. Presari 2 linguri de faina si amesteci pana se omogenizeaza compozitia....Citeste continuarea
Chiftele la cuptor
Postat de: MotanLaOale in PorcPainea se inmoaie in apa si se stoarce bine, bine. Ceapa se curata, se da pe razatoarea mica si se lasa la scurs pe o farfurie inclinata. Mararul se toaca marunt. Intr-un castron se...Citeste continuarea
Desert briose cu lamaie
Postat de: MotanLaOale in PrajituriSe bat albusurile cu un praf de sare pana devin dense. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana devine lucioasa. Se adauga uleiul, zeama si coaja rasa de lamaie si se...Citeste continuarea
Smoothie cu para si mar
Postat de: autodiag in Love SmoothiesSe curata fructele de coaja, cotor si seminte, se clatesc cu putina apa si se taie felii subtiri. Se pun feliile de para in blender impreuna cu o lingurita de zeama de lamaie si trei linguri...Citeste continuarea
Desert prajitura Televizor
Postat de: Pungasa_Rogue in PrajituriFoi: Intr-un castron se pun zaharul, untul, laptele, cacaua, ouale, amoniacul stins cu otet si putina faina. Se amesteca toate ingredientele si se adauga faina pana cand coca nu se mai...Citeste continuarea
Desert prajitura Inghetata falsa
Postat de: amalia01 in PrajituriBati albusurile spuma impreuna cu zaharul, cu ajutorul mixerului. Adaugi nuca macinata, iar la final, praful de copt stins cu zeama de lamaie. Torni compozitia in tava in care ai asezat hartie de...Citeste continuarea
Sarmalute aperitiv, umplute cu...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe iau 2-3 linguri încărcate din salata de boeuf, începută și căreia i s-a "stricat fața"/decorul. https://www.bucataras.ro/retete/salata-de-boeuf-84903.html...Citeste continuarea
Clatite cu ricotta si ton
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriClatitele: Bateti ouale spuma cu ajutorul unui tel, cu putina sare si piper. Adaugati apa minerala si laptele. Praful de copt il stingeti cu putina zeama de lamaie, il adaugati peste...Citeste continuarea
Lebar de casa
Postat de: Ina in Mancaruri cu carneMatele crete de porc se freaca cu multa sare grunjoasa, indepartandu-se astfel cea mai mare parte din murdarie. Spalam apoi matele in 2-3 ape cu bicarbonat, eliminand si ultimele resturi de...Citeste continuarea
Toba de casa
Postat de: Ina in Mancaruri cu carneStomacul de porc se intoarce pe dos si se freaca cu multa sare grunjoasa, astfel jupuindu-se foarte usor stratul de murdarie ( se desprinde ca o membrana ) si ramanand doar matul de toba,...Citeste continuarea
Desert tort cu mere
Postat de: Dea_Dea in TorturiUngem o tava rotunda cu unt (30 cm). Curatam merele de coaja, le taiem in jumatate si scoatem mijlocul cu o lingura. In mijlocul merelor punem dulceata de mure. Asezam merele in tava si le...Citeste continuarea
Desert casuta din turta dulce
Postat de: ancutsa in DulciuriSe freaca margarina cu zaharul, se adauga ouale, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt. Se amesteca si se adauga in ploaie si faina cernuta, atat cat cere aluatul. La...Citeste continuarea
Sarmale, in foi de varza murata,...
Postat de: vasimur in Mancaruri cu carneSe separă frunzele de varză și se pun în apă rece, se lasă la desărat cam 1/2 oră ca să nu fie prea acre. Se alege...Citeste continuarea
Pulpa de curcan la cuptor
Postat de: mirela0911 in CurcanSe spala carnea, apoi se sterge bine de apa cu prosoape absorbante. Se cresteaza pe fiecare parte in 3-4 locuri. Intr-un bol se amesteca sarea, piperul si boiaua cu uleiul. Cu acest amestec se ung...Citeste continuarea
Desert piscoturi
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriMixam ouale cu zaharul, untura, sarea, laptele. Adaugam bicarbonatul stins cu otet sau zeama de lamaie si faina. Framantam un aluat moale, dar nelipicios. Punem aluat în mașină de...Citeste continuarea
Desert nuci cu crema de vanilie
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriIntr-un castron punem untura, ouale, sarea si zaharul si mixam, până se topeste zaharul. Adaugam laptele treptat. Incorporam si faina, framantand cu mana până obținem un aluat...Citeste continuarea
Desert rulada cu ciocolata si aroma...
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul pe rand si se mixeaza bine dupa fiecare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul apoi se toarna peste...Citeste continuarea
Supa crema de napi
Postat de: Anett in SupeCuratam napii de coaja, le spalam si le taiem in cubuleti mai mici. Curatam morcovul si patrunjelul, le taiem in rondele. Incingem ulei intr-o cratita, adaugam ceapa tocata si calim pentru...Citeste continuarea
Desert prajitura Fulg de nea
Postat de: eumimi in PrajituriPregatim mai intai blatul: mixam albusurile spuma cu zaharul, adaugam nuca de cocos, faina si praful de copt si amestecam usor cu o lingura de lemn. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu...Citeste continuarea
Sarmale cu varza dulce in vas de lut
Postat de: xana in Mancaruri cu carneCeapa se taie marunt iar morcovul se da prin razatoarea cu ochiuri mici apoi se calesc impreuna cu jumatate din cantitatea de ulei si pasta de rosii dar fara a se rumeni. Peste orez se toarna...Citeste continuarea
Desert cozonac varianta Roscata
Postat de: Constelatialeu in DulciuriAm cernut faina intr-un castron incapator, am presarat putina sare si am amestecat. Separat ne ocupam de maia,am amestecat drojdia uscata cu drojdia proaspata, am adaugat 1 lingura cu faina si cca...Citeste continuarea
Desert tort cu zmeura si caramel
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma de tort cu dimensiunea de 28 cm, am tapetat-o cu hartie de copt. Am separat galbenusurile de albusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, apoi am adaugat 5...Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza si...
Postat de: eumimi in PrajituriMixam ouale cu zaharul. Adaugam branza sfaramata daca este proaspata sau data pe razatoare daca este mai tare. Adaugam faina, praful de copt, nuca de cocos, coaja rasa de portocala, nuca si...Citeste continuarea
Desert prajitura Craciunita
Postat de: Constelatialeu in PrajituriBlat : Am folosit o tava cu dimensiunile de 38/26 cm, tapetata cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat si zaharul si am...Citeste continuarea
Rulada de porc la slow cooker...
Postat de: Constelatialeu in Slow CookerN-am sa povestesc cum am tinut carnea la saramura, am afumat-o, cum am facut carnati si umplutura de sarmale, nu de alta, dar sigur va plictisiti si o sa ziceti unde sa tai eu porc, de unde...Citeste continuarea
Varza cu rata in sos de rosii, ca...
Postat de: taniakswn in RataMai intai ne vom ocupa de ratusca noastra. Dupa ce a fost bine spalata si frecata cu putina lamaie si sare, se va lasa la scurs, dupa care o vom usca cu un prosop curat de bumbac. Daca rata...Citeste continuarea
Ciorba moldoveneasca de perisoare,...
Postat de: taniakswn in CiorbeAcum vom trece la prepararea ciorbei. Intai vom spala toate legumele si le vom curata de codite, coji, seminte.etc, dupa care le vom taia marunt, cu exceptia morcovilor, care ii vom alege...Citeste continuarea
Aperitiv Oameni de zapada din...
Postat de: RODIMUR in Aperitive / GarnituriSe spală cartoful, se fierbe și când s-a răcorit, se curăță de coajă. Se pasează (sau se răzuie) cartoful, care se amestecă mai întâi cu untul moale și apoi cu...Citeste continuarea
Paine cu cartofi in forma de guguluf
Postat de: AdrianUdrea in PiineMai intai se curata cartofii, se spala, se taie in cuburi si se pun la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba ca pentru piure, apoi se paseaza bine si se lasa sa se raceasca putin, atat cat sa...Citeste continuarea
Supa de post, din legume si frecatei
Postat de: RODIMUR in SupeSe curăță legumele și se spală. Cartofii se taie cubulețe, morcovii, pătrunjelul și țelina se mărunțesc în forma dorită, iar ardeii kapia se taie rondele. Se prepară...Citeste continuarea
Pizza cu carne tocata si oregano
Postat de: eumimi in PizzaMai intai pregatim aluatul pentru blat. Dizolvam drojdia in apa calduta, adaugam uleiul si lingurita de sare si amestecam. Adaugam faina toata odata, sarea si incepem sa framantam aluatul....Citeste continuarea
Muschiulet impanat
Postat de: abetina in PorcPregatim cu grija muschiuletii, facand gauri in ei pe lungime si introducem in ei morcovii, pastarnacul si patrunjelul, apoi pe latime facem mici gauri in care vom introduce cateii de usturoi....Citeste continuarea
Rulada din piept de curcan in...
Postat de: abetina in CurcanSe separa carnea de os si se fac doua foi din piept cu tot cu piele. Se bate putin cu ciocanul de facut snitele, se sareaza, se unge carnea cu mustar, se presara putin rozmarin si usturoi verde...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu branza de burduf
Postat de: abetina in Aperitive / GarnituriSe pune intr-un vas untura, peste untura adaugam drojdia stinsa cu lapte caldut, adaugam semintele de chimen, galbenusurile, branza de burduf, faina, sarea si facem un aluat suficient de...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata si...
Postat de: oanapl in PrajituriPentru blat, pui cacaua intr-un vas si torni apa clocotita, amestecand continuu, pana la omogenizare, apoi lasi la racit. Strecori compozitia pentru a nu ramane cocoloase de cacao. Bati...Citeste continuarea