Acest fel de cremă caramel mi se pare cea mai bună, mai ușoară, mai rapidă și mai rentabilă formă de utilizare a albușurilor care ne rămân de la prepararea maionezelor, sau a altor preparate în care folosim doar gălbenușuri. Am mai făcut acest gen de cremă caramel și de data aceasta m-am gândit să includ fructe confiate printre ingrediente, nu doar pentru aspect, cât mai ales pentru gustul foarte aromat pe care-l dau bucățelele de coajă de portocală, mango, kiwi, lămâie, stafide... Așa se face că destul de repede a ieșit un desert foarte bun, ușor și aromat.
Pentru caramel se pune zahărul tos într-o cratiță, se adaugă apa și se dă la foc mic, până ce siropul scade, devine brun deschis și se îngroașă. Atunci se ia cratița de pe foc și se tapetează cu caramel de jur împrejur. După ce caramelul a ”îmbrăcat” toată cratița, de jur împrejur se lasă la răcit.
Cât timp se răcorește caramelul, se mixează albușurile cu un praf de sare și după ce a luat volum se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, puțin câte puțin până ce rezultă o compoziție de bezea, bine legată și lucioasă. Atunci se adaugă treptat cele două linguri de amidon alimentar și se continuă mixarea, până la omogenizare.
Pentru decor, se pot pune fructe confiate la baza cratiței în care caramelul s-a întărit deja, după care se pun cu grijă straturi de spumă de albușuri, netezite cu paleta, ca să nu rămână goluri de aer. Între straturi se pun fructe confiate, mărunțite, eventual, dacă sunt prea mari.
Cratița cu spuma de albușuri și fructe confiate se pune în alta, mai mare, cu apă clocotită și se dă la cuptor, la temperatură medie, pentru aproximativ 30-35 de minute, până ce crema caramel crește și se rumenește frumos. Atunci se oprește focul de la cuptor și crema se lasă acolo încă 15-20 de minute, pentru acomodarea cu scăderea temperaturii.
După acest interval de timp, se scot cele două cratițe din cuptor, se renunță la cea cu apă clocotită, iar cealaltă, în care se află crema caramel se va lăsa la răcit. Crema se va lăsa ușor și apoi, cu lama subțire și umezită a unui cuțit, se va desprinde de cratiță, de jur împrejur. Când crema caramel s-a desprins astfel cu grijă, se pune un platou peste cratiță și se răstoarnă ușor.
Cine dorește, mai poate decora crema cu fructe confiate sau alte ornamente decor. Se servește după ce s-a răcit și a stat cel puțin 15-20 minute la frigider.
1
Pregătiți dinainte cele două cratițe necesare și platoul pe care crema caramel să se ”așeze” foarte bine.
2
Pregătiți cratița cu apă clocotită (nu rece!) în care o veți pune pe cea cu crema caramel.
3
Caramelul va fi mai frumos și mai plăcut (nu amar!) dacă veți adăuga apă în zahărul pus la caramelizat. El trebuie să fie brun deschis, spre auriu.
4
Spuma de albușuri se adaugă numai după ce caramelul s-a răcit.
5
Ca să nu rămână goluri în preparat, trebuie să neteziți bine straturile de spumă adăugate în cratiță.
6
Dacă fructele confiate sunt prea mari, trebuie să le tăiați, înainte de a le adăuga în spumă, ca să nu se lase la baza desertului, fiind mai grele.
7
După ce opriți focul de la cuptor, lăsați desertul acolo încă 15-20 minute, ca să se acomodeze cu schimbarea de temperatură.
8
După ce s-a răcit crema caramel scoasă din cuptor, desprindeți-o ușor de cratiță cu lama subțire și umezită a unui cuțit. Procedați cu mare grijă, pentru că acest desert este foarte moale și fragil.
9
După ce răsturnați crema caramel pe un platou, o puteți decora așa cum vă place.
10
Serviți, acestă cremă după ce a stat cel puțin 15 minute la frigider.