La finele anului 2003, la Iasi, intr-o zona cu vad, se afla o simigerie care facea niste covrigi de te lingeai pe degete.Nu stiam reteta, nu facusem niciodata astfel de covrigi, nu stiam ca acesti covrigi pe care ii luam din anumite simigerii sunt in prealabil prefierti.Cred ca undeva prin 2006, un amic de`al meu deschide o simigerie, si surpriza...aceiasi covrigi pe care ii mancam in Vechiul Targ al Iesilor.Am cerut reteta si nu a vrut sa mi`o dea, zicea ca e secret profesional si bla, bla...am obtinut`o intr`un final si, aruncandu`mi o privire fugitiva peste ea nu mica mi`a fost mirarea sa constat ca ingrediente erau cum nu se poate mai simple.Am facut acesti covrigi de nenumarate ori pana acum, toti ai casei ii mananca cu pofta de fiecare data, alaturi de un pahar de lapte dulce sau acru.
Astazi vreau sa ii impart cu voi, dragii mei bucatarasi :x :x :x
In prima faza preparam aluatul.Facem maiaua punand intr-un bol pachetul de drojdie, zaharul, 1 lingurita de faina si 2 -3 linguri de apa calduta.Lasam vreo 20 minute sa creasca.
Intr-un vas pentru framantat punem faina, adaugam maiaua dupa ce a crescut 20 de minute, apa calduta si sarea.Framantam cateva minute si adaugam uleiul dupa care continuam in acelasi ritm pana ce aluatul devine nelipicios.Il lasam la crescut in jur de 1 1/2 h.
Din aluatul crescut facem suluri de marime potrivita, circa 40 cm.Rasucim cate doua si lipim la capete.Se pot face si simpli, doar dintr`ul sul.
Punem la fiert apa cu bicarbonatul de sodiu si lingurita de sare, dupa ce da in clocot adaugam cate unul sau doi covrigi odata si ii lasam pentru jumatate de minut sa fiarba.Ii scoatem cu o strecuratoare pe un platou, ii trecem prin mac sau susan si ii asezam pe tava de la cuptor.
Ii coacem la temperatura de 200 grade celsius pentru jumatate de ora.Ii scoatem pe un platou sau un cos de paine, ii lasam sa se raceasca si ii servim cu un pahar de lapte(dulce sau acru).
Pofta buna!
1
In mac si susan am adaugat si putina sare grunjoasa pentru un plus de gust.
2
Eu ii coc direct pe tava de la cuptor fara hartie de copt, nu se prind.Pot fi copti si pe gratar, in felul asta raman la fel pe ambele parti.