Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Supa crema de legume
Postat de: Oana in SupeSe prepara foarte usor si poti folosi ce legume preferi! Taie legumele cuburi mari si pune-le intr-o oala cu 2-3 litri de apa, putina sare si lasa-le sa fiarba. Cand legumele sunt moi,...Citeste continuarea
Supa crema de linte
Postat de: Oana in SupeMai intai trebuie sa prepari o supa de legume. Curata morcovul, pastarnacul si telina, spala-le si taie-le rondele, apoi pune-le la fiert in 3 litri de apa. Pune peste linte, sarea...Citeste continuarea
Dulceata de ardei iuti
Postat de: Oana in Dulceata / GemMai intai, pune la fiert intr-o craticioara otetul si zaharul si lasa-le pe foc pana se leaga si se formeaza un sirop. Intre timp, curata ardeii iuti de cotoare si seminte. Sfatul meu e sa...Citeste continuarea
Desert placinta cu dovleac
Postat de: Oana in DulciuriCurata dovleacul si da-l pe razatoarea cu ochiuri mari sau la robotul de bucatarie. Cantareste apoi 1,5 kg si pune-l intr-o oala incapatoare impreuna cu zaharul si untul. Lasa-l sa...Citeste continuarea
Desert chec cu aroma de vanilie
Postat de: CofetariiBucatari in PrajituriSe amesteca zaharul cu faina si praful de copt, apoi intr-un alt bol punem laptele, ouale, esenta de vanilie si uleiul si le amestecam bine cu un tel. Combinam cele 2 compozitii si le amestecam...Citeste continuarea
Pizza cu piept de curcan
Postat de: abetina in PizzaSe curata ceapa, se toaca si se prajeste in putin ulei; cand ceapa este rumena, se adauga pieptul de curcan tocat cuburi si se prajeste pana se rumeneste frumos. Se pune in tava hartie de...Citeste continuarea
Lasagna cu ciuperci si piept de pui
Postat de: Dya in LasagnaCiupercile se curata si se spala foarte bine in apa rece. Se asaza intr-o sita pentru a elimina surplusul de apa, dupa care se toaca marunt si se calesc pentru 15-20 de minute, alaturi de ceapa,...Citeste continuarea
Sarmalute
Postat de: CristinaBodocean in Mancaruri cu carneTocam ceapa foarte fin. Intr-o cratita în care am pus uleiul, adaugam ceapa si o calim pt 10 minute, amestecand usor. Dupa ce s-a calit, adaugam orezul inmuiat in prealabil în apa...Citeste continuarea
Piscacioasa lui Medi - Pasta de...
Postat de: panacris in ConserveArdeii se curăță de cotoare, se taie în bucăți mărișoare, se lasă și semințele, se presară sarea, se amestecă apoi se lasă la odihnă într-un vas încăpător,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu blat, biscuiti...
Postat de: caroline in PrajituriBlatul : Intr-un bol punem albusurile cu un varf de cutit cu sare si mixam la viteza maxima pana devin o spuma tare. Adaugam zaharul si mixam in continuare. Adaugam apoi pe rand...Citeste continuarea
Spaghete milaneze
Postat de: RODIMUR in SpagheteȘunca presată se taie cubulețe. Se curăță, se spală în două-trei ape și se feliază ciupercuțele, după care se călesc în ulei, la foc mic. Când apa lăsată de...Citeste continuarea
Pizza cu blat de paine toast
Postat de: Pungasa_Rogue in PizzaSe da drumul la cuptor pentru a se incalzi. Se asaza feliile de paine toast intr-o tava unsa cu ulei (de preferat este sa puneti si hartie de copt; eu nu am avut si mi s-a lipit putin blatul de...Citeste continuarea
Iahnie de fasole cu ciolan afumat...
Postat de: AlexTeacher in PorcCum se prepara Iahnie de fasole cu ciolan afumat reteta traditionala romaneasca 1. Lasati fasolea sa se inmoaie peste noapte in apa calduta. O sa isi dubleze volumul. Astfel fasolea...Citeste continuarea
Peste copt cu ierburi aromate
Postat de: amalia01 in SalauPestele il speli sub jet de apa rece, il stropesti din abundenta cu zeama de lamaie si il dai la rece pentru 30 minute. Intre timp, preincalzesti cuptorul, amesteci condimentele cu ierburile si...Citeste continuarea
Desert briose Happy
Postat de: caroline in DulciuriI ntr-un bol, punem faina, praful de copt, cacaua si zaharul. Amestecam bine ingredientele. Adaugam oul, uleiul si la final, laptele. Amestecam din nou. Ciocolata o tocam marunt si o...Citeste continuarea
Aperitiv chec cu oua si ceapa verde
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriMaioneza: Galbenusul crud se amesteca intr-un singur sens (altfel se taie) cu mustarul, un varf de cutit de sare de lamaie si treptat ulei, amestecand mereu, pana obtineti 1 lg de maioneza....Citeste continuarea
Aperitiv placinte cu cascaval,...
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriAluat: Se pune praful de copt in iaurt, se amesteca putin si se lasa la crescut 10 minute. Apoi adaugati treptat faina cernuta (e posibil sa nu fie nevoie de toata), adaugati sare si amestecati...Citeste continuarea
Desert prajitura frantuzeasca
Postat de: rocsi_1612 in PrajituriIncepeti cu pregatirea cremei pentru a avea timp sa se raceasca. Mixati galbenusurile cu zaharul. Adaugati amidonul, putin din lapte si amestecati bine sa fie omogenizate si sa nu fie...Citeste continuarea
Mini penne cu salsa de busuioc si...
Postat de: Cristinaemy in PenneSe fierb pastele al dente. Eu le fierb cu 3 min mai putin decat in prospect, apoi le acopar si le las 15 min sa se umfle, opresc 2 ,3 linguri din zeama pt salsa (daca este nevoie). Le...Citeste continuarea
Desert prajitura cu dovleac si...
Postat de: oanapl in PrajituriCureti semintele dovleacului, il tai in felii potrivite si il coci in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru 30 minute sau pana cand intepandu-l cu o furculita, aceasta patrunde cu usurinta in...Citeste continuarea
Somon pe pat de legume la cuptor
Postat de: oanapl in SomonSpeli pestele si il usuci cu servete de bucatarie. Presari sare si condiment de peste, storci deasupra zeama de la o lamaie, acoperi cu o folie de plastic si il dai la frigider. Broccoli il...Citeste continuarea
Paste carbonara cu sos de smantana
Postat de: oanapl in PasteIncingi untul intr-un vas apoi pui bacon-ul pe care il vei lasa sa se rumeneasca, atat cat sa devina usor crocant. Intr-un castron pui smantana, galbenusurile si parmezanul ras fin. Adaugi sare...Citeste continuarea
Rondele de cartofi, cu unt si...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeCartofii se curăță și se spală, după care se taie rondele groase cam de 1,5 cm și se pun la fiert, cu apă și sare. Între timp se răzuie cașcavalul. Când cartofii sunt...Citeste continuarea
Aperitiv bilute din cartofi cu bacon
Postat de: cristina1985 in Aperitive / GarnituriCartofii se fierb cu coaja, timp de 1 ora si 30 minute, apoi se lasa la racit. Baconul se taie in patratele si se prajeste in putin ulei, cateva minute, pe ochiul mic. Se paseaza cartofii,...Citeste continuarea
Desert priconuci a la Cleme
Postat de: MotanLaOale in DulciuriAlbusurile se bat bine cu un praf de sare. Se adauga zaharul, zaharul vanilat si se mixeaza in continuare pana obtinem o bezea tare. Se adauga nuca macinata, faina, cacaua si se omogenizeaza...Citeste continuarea
Salata de cruditati cu maioneza si...
Postat de: Cristinaemy in SalateToate legumele se dau prin razatoarea mare. Se pun intr-un bol si se amesteca, se sareaza dupa gust, se adauga si semintele. Se pune o lingura cu varf de maioneza, pt a se inchega legumele...Citeste continuarea
Rulouri de vinete in sos de rosii...
Postat de: oanapl in Mancaruri de legumeVânăta o tai în felii subţiri, o presari cu sare şi o frigi pe ambele părţi în tigaia grill unsă cu ulei. Rulezi feliile şi le pui deoparte. Ceapa şi usturoiul le...Citeste continuarea
Salata eisberg cu avocado
Postat de: dantes in SalateSe spala bine salata, se zvanta si se rupe in bucati mici. Miezul de la avocado se taie in cubulete, ouale fierte se taie in felii, se amesteca cu salata si se adauga masline, sare si ulei dupa...Citeste continuarea
Desert bezele cu bombonele
Postat de: RODIMUR in DulciuriCele 5 albușuri se mixează cu 1 praf de sare până se fac spumă, după care se adaugă zeama de lămâie, vanilia și apoi zahărul pudră, treptat, puțin câte puțin,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de...
Postat de: gaby_d in PrajituriCum se prepara Desert prajitura cu crema de vanilie reteta simpla si delicioasa Blat Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile, apoi adauga, lingura cu lingura,...Citeste continuarea
Aperitiv placinta la tigaie cu...
Postat de: merisor67 in Aperitive / GarnituriSpălăm bine cartofii și îi punem la fiert, așa necurățați de coajă, în apă clocotită cu un praf de sare. Se poate adăuga în apă și puțin zahăr, pentru un gust...Citeste continuarea
Desert gem de zmeura
Postat de: mirela0911 in Dulceata / GemZmeura se curata de codite si frunzulite, se pune intr-o strecuratoare si se scufunda intr-un vas cu apa, pentru cateva secunde. Se arunca apa si se repeta inca o data operatiunea. Se lasa sa se...Citeste continuarea
Rosii deshidratate la borcan, cu...
Postat de: licurici_lra in ConserveRosiile se taie pe jumatate si se scot semintele (se strange de ele pana ies semintele). Se asaza intr-o tava cu hartie de copt. Am folosit 2 tavi. Se presara peste ele sare grunjoasa si...Citeste continuarea
Desert brownie cu banane si unt de...
Postat de: mirela0911 in PrajituriBananele se curata de coaja si se zdrobesc bine cu ajutorul unei furculite. Se adauga zaharul si untul topit si se amesteca bine. Se pune si esenta de vanilie si praful de sare. La final, se...Citeste continuarea
Gulas vienez
Postat de: licurici_lra in VitaCartofii se taie pe lung, in felii mai groase si se pun la fiert, separat, in apa cu sare. Carnea se spala si se taie in bucati mai mici, apoi se pune la prajit in 2 linguri cu ulei si 3...Citeste continuarea
Desert gem de caise, piersici,...
Postat de: licurici_lra in Dulceata / GemSe spala fructele. Piersicile se curata de coaja si se taie in sferturi, iar caisele (cu coaja) se taie pe jumatate. Intr-un tuci, se pun caisele, piersicile si zmeura. Se fierb la foc...Citeste continuarea
Ciorba taraneasca de vacuta
Postat de: licurici_lra in CiorbeCarnea de vita se spala, apoi se pune la fiert. Eu am pus-o in oala sub presiune si am lasat-o o ora, de cand a inceput sa fiarba. Intre timp, am pregatit legumele. Ceapa am lasat-o...Citeste continuarea
Supa crema de porumb cu rosii
Postat de: licurici_lra in SupeCeapa se toaca marunt, usturoiul se zdrobeste cu cutitul, apoi se feliaza, iar rosiile se curata de pielita si se taie cubulete. Ceapa se caleste intr-o lingura de ulei si doua de apa, se lasa...Citeste continuarea
Aripioare la cuptor
Postat de: mitinita in PuiAripioarele de pui se spala si se lasa la scurs. Uleiul se amesteca intr-un bol cu condimentele. Se adauga aripioarele si se amesteca cu mana. Se pun aripioarele in tava. Se da...Citeste continuarea
Desert inghetata de banane
Postat de: MotanLaOale in DulciuriBananele trebuie sa fie foarte coapte. Intr-un vas, se pun bananele curatate si taiate bucati, zeama de lamaie si se mixeaza cu blenderul vertical. Separat se mixeaza frisca. Eu am folosit...Citeste continuarea
Cum se face sucul de rosii
Postat de: AdrianUdrea in BulionCum se face sucul de rosii. Rosiile bine spalate si curatate de cotoare se toaca in bucati mai mici si se trec prin masina de tocat si separator de seminte (daca avem). Noi nu am avut, dar...Citeste continuarea
Desert inghetata de agrise rosii
Postat de: MotanLaOale in DulciuriAgrisele se curata, se spala si se lasa la scurs. Intr-un vas, se pun agrisele, zaharul, iaurtul, zeama de lamaie si se mixeaza pana se zdrobesc fructele si se topeste zaharul. Intr-un...Citeste continuarea
Paste cu ton si ciuperci
Postat de: caroline in PasteIncepem prin a pune o oala cu apa la fiert. Cand apa a inceput sa fiarba, punem sare si apoi pastele. Fierbem pastele conform indicatiilor de pe ambalaj, amestecand din cand in cand, pentru a...Citeste continuarea
Desert inghetata de afine
Postat de: MotanLaOale in DulciuriAfinele se curata, se spala si se lasa la scurs. Intr-un vas se pun afinele, zaharul, smantana, zeama de lamaie si se mixeaza pana se zdrobesc fructele si se topeste zaharul. ...Citeste continuarea
Desert inghetata de coacaze negre
Postat de: MotanLaOale in DulciuriCoacazele se curata, se spala si se lasa la scurs. Intr-un vas se pun coacazele, zaharul, smantana, zeama de lamaie si se mixeaza pana se zdrobesc fructele si se topeste zaharul. Intr-un...Citeste continuarea
Aperitiv tarta cu dovlecel si branza
Postat de: Pungasa_Rogue in Aperitive / GarnituriFaina, sarea, oul si untul taiat bucatele se pun intr-un castron si se amesteca cu mana pana cand se obtine un aluat omogen care se introduce apoi la frigider. Cat timp sta aluatul la frigider,...Citeste continuarea
Desert prajitura cu agrise verzi
Postat de: MotanLaOale in PrajituriAgrisele se curata, se spala, se pun intr-un castron si se presara cu 2 linguri de zahar. Se mixeaza ouale cu praful de sare, zaharul si zaharul vanilat pana se topeste. Se adauga laptele,...Citeste continuarea
Desert tort Raffaello
Postat de: Corina33 in TorturiBlatul: se separă gălbenușurile de albusuri. Albusurile se mixează bine cu sarea până devin o spuma tare. Se adaugă pe rând câte o lingură de zahar si se mizează bine...Citeste continuarea
Aperitiv placinta cu dovlecei si urda
Postat de: rocsi_1612 in Aperitive / GarnituriSpalam dovleceii, ii stergem cu un servetel si le taiem capetele. Ii dam pe razatoarea cu ochiuri mari. Intr-o tigaie, punem 2 linguri de ulei, dovleceii pe care ii stoarcem bine intre...Citeste continuarea
Salata de fasole verde cu maioneza
Postat de: MotanLaOale in Aperitive / GarnituriFasolea se curata si se pune la fiert intreaga, in apa cu sare. Cand este patrunsa, se lasa la scurs si racit. Usturoiul se curata si se piseaza cu sare. Se face maioneza mixand...Citeste continuarea