Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Mancare de praz cu aripioare
Postat de: eumimi in PuiTaiem prazul rondele si il calim in ulei impreuna cu aripioarele. Le lasam pana cand incep sa se rumeneasca, apoi adaugam 1 cana de apa si cartofii taiati cuburi. Lasam 15 min. la fiert, dupa care...Citeste continuarea
Cartofi cu brocoli la cuptor
Postat de: xana in Mancaruri de legumeCartofii se spala si se taie in cuburi potrivit de mari, iar ceapa in jumatati. Intr-un castron se amesteca toate condimentele impreuna cu usturoiul taiat fasii si 7-8 linguri de ulei de...Citeste continuarea
Salata de boeuf, reteta...
Postat de: RODIMUR in SalateCum se prepara Salata de boeuf, reteta traditionala pentru sarbatori in familie: Carnea de vițel/vită se spală, se curăță de vițe, seu și de pielițe nedorite, după care se pune cu...Citeste continuarea
Aperitiv placinta rulata cu sunca...
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriAluatul: Se prepara maiaua din 100 ml lapte caldut, 1 lgt zahar si 2 lg faina. Se adauga drojdia, se amesteca, apoi se lasa la dospit. Faina se cerne, se presara sarea si se adauga uleiul. Dupa...Citeste continuarea
Desert gogosi cu scortisoara
Postat de: amalia01 in DulciuriFaina o golesti intr-un vas suficient de mare. Din drojdie, 1 lg de zahar si 50 ml lapte caldut, prepari o maia pe care o torni in mijlocul fainii, unde ai realizat un spatiu special si lasi pana...Citeste continuarea
Desert mini tarte cu crema de...
Postat de: gospodariu in PrajituriPentru cojile de tarte, vom amesteca galbenusurile cu zaharul, adaugam untul si faina, amestecam pana se omogenizeaza dupa care se inveleste in folie alimentara si se da la frigider cca 1 ora....Citeste continuarea
Linte cu carnati cabanos
Postat de: Ina in Mancaruri cu carnePunem lintea la inmuiat, in apa calduta. Tocam ceapa, ardeiul si morcovul si le calim usor in 50 ml ulei incins. Portionam carnatii cabanos si-i punem peste legume, lasandu-i 2 minute sa se...Citeste continuarea
Desert placinta cu branza dulce
Postat de: gospodariu in PrajituriSe deschide pachetul de foi de placinta proaspete si se intinde pe planseta. Branza de vaci se amesteca foarte bine cu ouale, zaharul, zaharul vanilinat si sarea.Se adauga apoi coaja de lamaie...Citeste continuarea
Tarta cu pui si ciuperci
Postat de: madi_marin in Mancaruri cu carneSe tapetează o tavă cu hârtie de copt. Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei, apoi se adaugă carnea şi ciupercile feliate şi se mai lasă pe foc câteva...Citeste continuarea
Mini-placinta cu ton si cascaval
Postat de: madi_marin in PesteSe tapetează forma detaşabilă cu hârtie de copt. Conserva de ton se scurge de ulei sau sucul propriu şi se amestecă cu ceapa verde tocată mărunt şi caşcavalul ras. În...Citeste continuarea
Desert clatite cu sirop de artar in...
Postat de: AdrianUdrea in DulciuriSpargem ouale intr-un vas, presaram sare peste ele si le mixam energic pana se omogenizeaza. Adaugam siropul si din nou omogenizam, apoi adaugam laptele si faina. Omogenizam din nou...Citeste continuarea
Desert tarta cu branza si mere
Postat de: mirela0911 in DulciuriAluatul: Intr-o craticioara se pun 100 ml lapte sa se incalzeasca usor. Se adauga 1 lgt zahar si 1 lg faina, se amesteca, apoi se adauga si drojdia. Se lasa sa se activeze. Intr-un bol se...Citeste continuarea
Desert tort cu visine ( reteta cu...
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul le-am mixat bine pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat o parte din faina si pesmet, am...Citeste continuarea
Tarta cu carne
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneAluatul pentru tarta il lasam sa se dezghete la temperatura camerei. Am folosit o forma rotunda de ceramica 28 cm. Dupa ce s-a dezghetat aluatul, am impartit in doua parti, una mai mare pe care...Citeste continuarea
Supa crema de dovleac reteta simpla...
Postat de: mirela0911 in SupeCum se prepara Supa crema de dovleac reteta simpla si sanatoasa Se incepe cu dovleacul placintar pentru ca se curata destul de greu (coaja este foarte tare). Se decojeste, se scot semintele,...Citeste continuarea
Cartofi taranesti
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneMai intai punem cartofii la fiert, ii fierbem in coaja, adaugam putina sare in apa in care fierbem cartofii. Dupa ce au fiert, ii curatam de coaja si ii taiem cuburi mai mari. Separat taiem...Citeste continuarea
Mamaliga cu branza (in straturi)
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriSe pune la fiert intr-o oala, apa cu sarea. In mometul in care incepe sa dea in clocot, se toarna faina in ploaie si se amesteca cu un tel. Se lasa pe foc mic (atentie ca sare) si se amesteca...Citeste continuarea
Desert placinta cu branza si smantana
Postat de: Pungasa_Rogue in DulciuriSe cerne faina si se amesteca cu zaharul vanilat, zaharul, smantana si untul. Se framanta toate ingredientele pana cand nu se mai lipesc de mana. Se imparte aluatul in doua si se intinde o foaie...Citeste continuarea
Desert prajitura de post
Postat de: CofetariiBucatari in PrajituriFoi: Amestecam faina cu zaharul si praful de copt. Adaugam peste ele bulionul, zeama de lamaie si uleiul, apoi incepem sa framantam aluatul. Dupa ce l-am framantat, il vom imparti in 4 bucati. Vom...Citeste continuarea
Mercimek sau supa crema de linte-...
Postat de: eumimi in Mancaruri de postTaiem ceapa julienne, morcovul felii mai mari si le punem la calit in ulei incins pentru 10-15 min. Adaugam lintea si lasam cateva minute, sa se combine gusturile. Adaugam apa cat sa...Citeste continuarea
Desert prajitura cu branza si bezea
Postat de: cristina1985 in PrajituriUmplutura : Se amesteca toate ingredientele. Aluat : Se cerne faina, praful de copt si cacaua si se amesteca cu zahar, ulei, lapte, oua. Va rezulta un aluat gros, dar care curge. Se toarna...Citeste continuarea
Salata de icre
Postat de: licurici_lra in SalateMiezul de paine se pune la inmuiat in apa, apoi se amesteca cu icrele proaspete. Se adauga ulei, putin cate putin si se amesteca usor, pana se incorporeaza bine. Se adauga zeama de lamaie,...Citeste continuarea
Desert OLADI - Clatite rusesti
Postat de: Ina in DulciuriSpargem ouale intr-un vas incapator si le mixam bine cu iaurtul. Adaugam zaharul și praful de sare, apoi faina si bicarbonatul stins cu putin otet sau zeama de lamaie. Omogenizam totul cu...Citeste continuarea
Desert gogosi din banane creole
Postat de: ctlina in DulciuriPuneti faina intr-un castron. Adaugati un galbenus, un ou intreg, sarea, zaharul si rom-ul. Amestecati si turnati treptat laptele, amestecand in continuu. Adaugati albusul de ou batut...Citeste continuarea
Vitel cu ciuperci si smantana
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneSpalati, curatati si taiati ciupercile felii. Curatati si tocati ceapa marunt. Rumeniti ceapa tocata in 2 linguri de ulei, adaugati carnea si colorati-o pe toate partile. Adaugati vinul...Citeste continuarea
Supa de fasole verde
Postat de: ctlina in Mancaruri de postCuratati si spalati legumele. Taiati rosiile si cartofii in bucati. Tocati ceapa si taiati in rondele morcovul. Rupeti pastaile in 2-3 bucati. Puneti la fiert 1,5 l de apa. Adaugati...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de portocale...
Postat de: katty in TorturiIncepem cu pregatirea blatului. Amestecam ingredientele solide intr-un castron. Mixam ingredientele lichide si le amestecam cu cele solide. Turnam amestecul intr-o forma de tort si coacem pana...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de...
Postat de: katty in PrajituriBatem albusurile spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul si batem in continuare pana capata consistenta unei smantani groase. Adaugam uleiul, nucile si faina amestecata cu praful de copt....Citeste continuarea
Desert fursecuri cu rom si cacao
Postat de: katty in DulciuriCernem faina intr-un castron. Facem o adancitura in mijloc in care punem toate ingredientele, mai putin laptele si cacaua. Framantam un aluat nelipicios pe care il impartim in doua parti....Citeste continuarea
Placinta cu carne de porc si legume
Postat de: katty in PorcAmestecam carnea tocata cu mazarea, porumbul, cubuletele de vinete, morcovul ras, sare, piper, cimbru si oul. Intr-o tava, asezam pe rand jumatate din foile de placinta, pe care le ungem cu...Citeste continuarea
Cotlet de porc picant cu glazura de...
Postat de: katty in PorcSpalam bucata de carne si crestam soriciul oblic, pe toata lungimea lui. Asezam bucata de carne in tava impreuna cu vinul, sare, piper, cimbru si foi de dafin. Acoperim tava si o lasam peste...Citeste continuarea
Tarta cu piept de pui si porumb
Postat de: katty in PuiPregatim mai intai crusta. Amestecam cu varful degetelor faina cu sare si untul rece taiat bucati pana capata aspectul de nisip. Adaugam galbenusul si cate putina apa rece si framantam un aluat...Citeste continuarea
Desert prajitura cu coacaze negre
Postat de: cristina1985 in PrajituriAluatul: Se freaca untul cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, faina, praful de copt. Se tine la frigider 20 minute. Umplutura: Peste coacazele dezghetate, se pune zaharul si cel vanilinat...Citeste continuarea
Salata de fructe
Postat de: xana in SalatePortocala se curata de coaja cu un cutit. apoi se taie fiecare feliuta. dar fara pielita alba. Restul de fructe se taie in felii subtiri, in afara de physalis. Amestecam toate fructele...Citeste continuarea
Desert sufleu de ciocolata
Postat de: BakeUpArtist in DulciuriÎntâi am pus perele într-o cratiță la fiert. În apă am adăugat rom, zahăr, anason stelat. Le-am lăsat să fiarbă până au devenit ușor moi, apoi am...Citeste continuarea
Prepelite la cuptor cu sos de vin rosu
Postat de: xana in Mancaruri cu carneZdrobim doi catei de usturoi, apoi ii amestecam cu paprika, coriandrul, nucsoara, rozmarinul, sare, piper si 2 linguri de ulei de masline. Ungem prepelitele cu acest amestec pe toate partile si pe...Citeste continuarea
Seitan in stil asiatic
Postat de: xana in Vegan / Raw veganIntr-un castron amestecam apa cu amidonul, sosul de soia, uleiul de susan, un praf de ghimbir si susanul. Seitanul il taiem in fasii subtiri si late si il prajim in wok-ul incins cu 3...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere
Postat de: oanapl in PrajituriPentru aluat, amesteci toate ingredientele, framanti un aluat potrivit de tare, dupa care il intinzi intr-o forma rotunda, imbracand si peretii. Cureti merele si pastrezi 3-4 (in functie de...Citeste continuarea
Desert tarta cu prune și branza
Postat de: oanapl in PrajituriFramanti un aluat din faina, unt, zahar, praf de copt, smantana si oua si il lasi la frigider 30 de minute, acoperit cu o folie de plastic. Pentru crema, mixezi branza si o amesteci cu ouale,...Citeste continuarea
Pui la cuptor
Postat de: Constelatialeu in PuiMai intai am curatat bine puiul, l-am spalat, apoi l-am uscat cu niste servetele. Intr-un castron am pus mustarul, sosul Teriyaki, uleiul si piperul si am amestecat bine. Separat am masat puiul...Citeste continuarea
Garnitura de varza cu fasole
Postat de: xana in Aperitive / GarnituriFrunzele de varza spalate se ruleaza, apoi se taie in fasii subtiri si se pun la fiert in apa cu putina sare. Se lasa la fiert, pana pana se inmoaie. Intr-o oala punem uleiul de masline si...Citeste continuarea
Desert tort cu frisca si fructe
Postat de: xana in TorturiBatem galbenusurile cu doua linguri din cantitatea de zahar, pana se deschid la culoare, apoi se adauga esenta de vanilie. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat...Citeste continuarea
Pisica de mare la cuptor
Postat de: xana in PesteUscam bucatile de peste cu ajutorul unui prosop de hartie, apoi le asezam in tava. Punem deasupra ceapa si usturoiul taiate in felii subtiri, foile de dafin, sare, piper si paprika dupa gust si...Citeste continuarea
Supa crema de linte
Postat de: Bucataras inSpala lintea rosie si scurge-o; Taie legumele cuburi; Incinge uleiul intr-o oala mica, pe plita; Caleste ceapa si morcovii; Cand au devenit translucide, adauga ardeiul kapia...Citeste continuarea
Mancare de ficatei
Postat de: licurici_lra in FicatFicateii se spala si se lasa la uscat. Faina se amesteca cu o lingurita de usturoi granulat, sare si piper. Ficateii se dau prin amestecul de faina, apoi se pun la prajit in 2...Citeste continuarea
Vitel cu cartofi- la tava
Postat de: mihaelar63 in VitaCarnea de vitel se spala si se condimenteaza cu sare si piper. Masati bucata de carne cu otet balsamic si otet de zmeura. Cartofii, ceapa, usturoiul se spala si se curata....Citeste continuarea
Desert chec cu ciocolata si alune
Postat de: RuxyRux in DulciuriUntul se topeste intr-un ibric, la foc mic, se trage vasul de pe aragaz, se adauga ciocolata cu alune, apoi cea neagra; cu o lingura se amesteca bine, pana se topeste, cand se mai...Citeste continuarea
Desert tarta cu branza dulce si agrise
Postat de: RuxyRux in DulciuriUntul rece dat pe razatoare se amesteca cu restul ingredientelor si se formeaza un aluat omogen care se infaineaza usor si se da la rece 30 de minute. Crema de branza se prepara usor; se...Citeste continuarea
Desert placinta impletita cu mere
Postat de: MotanLaOale in DulciuriAluatul foietaj se lasa la decongelat. Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se pun intr-o cratita, se adauga zaharul si se fierb 15-20 minute, amestecand...Citeste continuarea
Penne gigante Amaliatta
Postat de: amalia01 in PennePastele le fierbi in multa apa cu sare si putin ulei, ca sa nu se lipeasca, pentru 8 minute (trebuie sa ramana suficient de tari pentru a le putea umple). Intre timp pornesti cuptorul....Citeste continuarea