La categoria fursecuri, acestea sunt preferatele mele. Umplutura cu de toate te cucereste din prima, sunt extraordinar de bune si aromate. Ideale de mancat alaturi de o cafea dimineata, la "ceaiul de ora 5", masa de Craciun, etc. Reteta este de la Laura Sava via "lalena.ro".
CREMA (umplutura)
1.Stafidele se pun la inmuiat in apa clocotita pentru jumatate de ora.
2.In acest timp cantariti nucile, le curatati bine de fragmentele lemnoase care obligatoriu exista.
Amestecati si cu curmalele si la ele adaugati coaja de portocala la plic sau rasa.
3.Apoi dati prin masina de tocat sau blender toate ingredientele pana devin o pasta uniforma.
Aceasta va fi umplutura.
ALUATUL
4.Prepararea aluatului este f.simpla: se masoara toate ingredientele, se adauga intr-un bol mare de aluat si se framanta.
Mai intai insa amestecati faina cu praful de copt, apoi adaugati restul la gramada.
5.Va iesi un aluat foarte placut, moale si nelipicios.Nu puneti faina pe blat si nici ulei pt. ca nu se lipeste absolut deloc.
6.Intindeti cu mainile aluatul intr-un sul lung de maxim 30cm. Taiati in bucati de 1 cm grosime, vor iesi deci 30 de bucati.
De fapt, acestea le faceti in functie de cat de mari doriti sa fie fursecurile.
7.Fiecare bucatica o modelati un pic in mana, o faceti bila si o turtiti putin intre palma si podul celeilalte palme.
O puneti pe blat si in mijloc asezati o lingurita de umplutura de curmale. Nu este prea multa, coca este elastica si va acoperi foarte bine. Mie chiar mi-a mai ramas umplutura.
8.O inchideti, asa ca sa formati o bila cu umplutura inchisa in mijloc.
9.O turtiti putin si o asezati in tava tapetata cu hartie de copt desi nu se lipesc daca le puneti direct in tava neunsa cu nimic.
Atentie, lasati intre ele distanta de 1 cm pt. ca la amprentarea cu furculita se mai latesc si mai si cresc un pic la copt.
Intre timp preincalziti cuptorul la 160-165 grd C .
10.Acum partea cu infrumusetarea: cu o furculita o amprentati deasupra in "X" si fata de sus o dati prin zahar tos (brun e mai aspectuos).
Observati ca fursecurile ies un pic glazurate de la zaharul tos.
11.Le dati la cuptor la 160-165 grd C pana se rumenesc usor.
Nu dureaza mai mult de 15 minute, maxim 20 daca le mutati pe raftul cel mai de sus al cuptorului pt. ca au tendinta sa se arda pe fund.
Daca le tineti mai mult, se scorojesc si nu vor mai fi la fel de moi si pufoase.
Nu asteptati sa se rumeneasca pe deasupra, dupa 5-10 minute cercetati-le pe talpa cat de rumene sunt si le mutati de la mijloc pe raftul de sus.
Cand sunt gata, lasati sa se racoreasca bine.
In sectiune vedeti cat de apetisante sunt in interior.
Savurati cu placere!
1
Eu am preparat o data si jumatate cantitatea din reteta pt. ca le-am mai facut si tin cateva saptamani puse in punga.
2
Zaharul pus pe deasupra are rol pur decorativ, eu de regula le fac fara zahar pe deasupra daca nu este pentru vreo masa festiva dar desigur ca nu mai sunt la fel de aspectuoase, vor avea un aspect rustic.
3
Unele dintre cele cu zahar pe deasupra le puteti pudra foarte usor cu cacao si vor parea diferite.
4
Se pot pudra cu zahar pudra in loc de a le da prin zahar tos.