Andra Mihail ne împărtășește rețeta ei delicioasă de mucenici moldovenești de post, însiropați cu miere, fragezi și aromați. Este rețeta perfectă pentru tradiția de 9 martie.
Pentru acești Mucenici de post însiropați - Rețeta simplă și savuroasă, am folosit următoarele ingrediente: făină, drojdie, lapte vegetal, ulei, unt de cocos, nucă și miere.
Cum se prepara acesti Mucenici moldovenești de post, însiropați - Rețeta simplă și savuroasă:
Încălzește laptele vegetal într-o crăticioară. Adaugă untul de cocos, esența de vanilie, zahărul, coaja de lămâie și de portocală și un praf de sare. Lasă pe foc câteva minute, până se dizolvă zahărul și amestecă bine.
Amestecă făina cu drojdia uscată și pune-o într-un bol mare. Poți folosi un robot pentru frământat sau poți lucra manual.
Toarnă compoziția lichidă peste făină și începe să frămânți ușor. În momentul în care aluatul se omogenizează, încorporează uleiul treptat, frământând în continuare. Aluatul este gata în momentul în care devine omogen, dens și elastic. Formează o bilă și pune-o într-un castron uns cu puțin ulei. Acoperă-l cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la dospit într-un loc cald și ferit de curent, pentru 1 h și jumătate.
După ce a crescut frumos, scoate aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și împarte-l în porții egale, cam de 150 gr.
Formează-i sub formă de 8 și așază-i în tava tapetată cu hârtie de copt. Lasă-i la dospit, la temperatura camerei încă 30 minute.
Între timp, poți pregăti siropul. Pune la fiert într-o crăticioară, apa, mierea, zahărul și puțină esență de portocale. După ce a fiert siropul, lasă-l la răcit.
Coace mucenicii în cuptorul preîncălzit, la 180 de grade C, timp de 25-30 de minute, până se rumenesc frumos.
După coacere scoate tava din cuptor. Însiropează mucenicii fierbinți și presară nucă măcinată.
Mucenicii de post sunt gata pentru a fi savurați. Sunt la fel de buni și pufoși ca cei de frupt.
Încearcă și rețeta de Mucenici umpluți sau varianta de Mucenici muntenești.
Îți recomandăm să încerci și rețeta de Sfintisori de post.