Desert prajitura cu blat ciocolatos si budinca de vanilie

de Merisor in Prajituri, 5 Sep 2013 | 94939 vizualizari

 

Este o prajitura foarte buna, cu multa ciocolata in blat, multa nuca, iar budinca de vanilie este fara praf de budinca, am numit-o asa pentru ca am facut o crema de vanilie mai groasa decat de obicei.

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 4 albusuri
  • 5 linguri zahar
  • 200 gr unt + 2 linguri ulei
  • 200 gr ciocolata amaruie
  • 300 ml iaurt natural de tara
  • 250 gr faina
  • 1 plic praf de copt
  • sare
  • esenta de rom
  • 250 gr nuca taiata

Budinca de vanilie:

  • 4 galbenusuri
  • 5 linguri zahar
  • 1 l lapte
  • 8 linguri faina
  • sare
  • esenta de vanilie

Pentru ornat:

  • 500 ml frisca lichida Hulala
  • fulgi de ciocolata amaruie
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu blat ciocolatos si budinca de vanilie:

Blat: Punem ciocolata rupta impreuna cu untul si uleiul la foc moale si amestecam in continuu pana se topeste si se omogenizeaza bine totul. Apoi lasam la racit, dar nu de tot.

Batem albusurile spuma cu putina sare, iar cand incep sa se intareasca adaugam treptat zaharul si batem in continuu, apoi turnam incet ciocolata topita si putin calduta.

Nu mai batem, amestecam circular cu telul, incet, sa nu se lase albusurile.

Dizolvam praful de copt in iaurt, apoi adaugam iaurtul peste albusuri, amestecand de data aceasta cu o spatula de lemn.

Adaugam esenta si in final faina putin cate putin.

Eu am urmarit sa iasa o compozitie putin mai groasa decat la chec, asa ca m-am oprit la 250 gr de faina.

Tapetam tava cu hartie de copt si asezam nuca pe fundul ei, apoi rasturnam blatul si il intindem uniform.

Dam tava la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade, apoi o scoatem din cuptor, o lasam10 minute sa se mai raceasca si rasturnam blatul pe un platou.

Nuca va ramane pe dosul blatului. Cat timp se coace blatul, pregatim budinca de vanilie.

Budinca: Frecam galbenusurile cu zaharul, adaugam faina si putin lapte rece, apoi completam cu restul de lapte caldut.

Punem vasul pe foc incet si amestecam continuu pana cand se ingroasa budinca, apoi adaugam si esenta de vanilie, omogenizam si ridicam de pe foc.

Batem si frisca cu mixerul pana se intareste.

Rasturnam budinca peste blat, fierbinte, nivelam cu lama unui cutit si o lasam asa sa se raceasca dupa care ornam cu frisca si presaram fulgi de ciocolata peste ea.

Putem portiona si servi, nu necesita asteptare ca alte prajituri, dar este buna si rece, din frigider.

TIPS-URI

1

Iaurtul se poate inlocui cu smantana.

2

Eu am folosit un iaurt de tara foarte cremos, cu smantana deasupra, iaurtul ajuta la fragezirea blatului, al meu efectiv a iesit foarte pufos si sfaramicios.

3

Dimensiunile tavii: 26x36 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu blat ciocolatos si budinca de vanilie" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema