Brinza telemea facuta in casa

de Gusti in Aperitive / Garnituri, 23 Sep 2012 | 31064 vizualizari

 

Ma batea gindul de mult sa incerc sa fac brinza in casa. Aveam impresia ca este ceva complicat, dar am descoperit ca reteta de brinza telemea se prepara foarte usor

 

INGREDIENTE

  • 4 litri lapte de tara
  • 0,8 ml de cheag
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Brinza telemea facuta in casa:

Cheagul se gaseste la farmaciile veterinare. Mie mi-a adus insa cineva care chiar asta face, la tara, brinza. Mi-am cumparat o seringa (e corect si siringa) mica de la farmacie si iata-ma in bucatarie cu 4 litri de lapte de vaca in fata. La noi, in piata Valea Ialomitei, costa 3 lei litrul de la tarani.

Se pun cei 4 litri de lapte intr-o oala mai mare. Se da la foc foarte putin, doar cit sa fie caldut. Se opreste aragazul. Se adauga cheagul (2 ml la 10 litri de lapte, eu am pus 0,8 ml la 4 litri), se amesteca foarte putin si se acopera oala.

Dupa circa 2 ore, brinza deja se incheaga. Pentru ca n-am alte ustensile, am luat ciurelul de malai al mamei, am pus doua straturi de tifon in el si am varsat brinza, punindu-l la scurs in alta oala. Din cind in cind aruncam zerul din aceasta oala, sau il pastram in alt recipient ...

Dimineata am sarat si am dat la frigider sa se scurga mai bine. Seara am papat cu rosii de gradina si a fost excelenta! A iesit o telemea nici moale, nici tare, numai buna!

Ies cam 400 grame de telemea la 4 litri de lapte!

TIPS-URI

1

Exista vad si kituri de facut brinza acasa: http://www.fabrica-de-branza.ro/kituri.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Brinza telemea facuta in casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

- Andreea - 1

09.07.2013, 17:19

CarmenL 1

17.02.2015, 13:42

.

CarmenL 1

17.02.2015, 13:43

Buna ziua,

laptele trebuie fiert inainte de a face branza?
Multumesc

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sos de merișoare - Ideal atât pentru fripturi, cât și pentru deserturi delicioase

pe 13.12 la 12:56

Pâine de casă - Rețeta delicioasă cu unt

pe 13.12 la 09:39

Rețeta de cozonac fără frământare

pe 12.12 la 22:24

Rulouri cu ceapă caramelizată și brânză Camembert - Aperitiv rapid și gustos

pe 12.12 la 11:14

TOP
utilizatori

Adele

359 puncte

Sidy

203 puncte

MotanLaOale

169 puncte

miki_a

106 puncte

Valclaudia

103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]