Brinza telemea facuta in casa

de Gusti in Aperitive / Garnituri, 23 Sep 2012 | 29822 vizualizari

 

Ma batea gindul de mult sa incerc sa fac brinza in casa. Aveam impresia ca este ceva complicat, dar am descoperit ca reteta de brinza telemea se prepara foarte usor

 

INGREDIENTE

  • 4 litri lapte de tara
  • 0,8 ml de cheag
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Brinza telemea facuta in casa:

Cheagul se gaseste la farmaciile veterinare. Mie mi-a adus insa cineva care chiar asta face, la tara, brinza. Mi-am cumparat o seringa (e corect si siringa) mica de la farmacie si iata-ma in bucatarie cu 4 litri de lapte de vaca in fata. La noi, in piata Valea Ialomitei, costa 3 lei litrul de la tarani.

Se pun cei 4 litri de lapte intr-o oala mai mare. Se da la foc foarte putin, doar cit sa fie caldut. Se opreste aragazul. Se adauga cheagul (2 ml la 10 litri de lapte, eu am pus 0,8 ml la 4 litri), se amesteca foarte putin si se acopera oala.

Dupa circa 2 ore, brinza deja se incheaga. Pentru ca n-am alte ustensile, am luat ciurelul de malai al mamei, am pus doua straturi de tifon in el si am varsat brinza, punindu-l la scurs in alta oala. Din cind in cind aruncam zerul din aceasta oala, sau il pastram in alt recipient ...

Dimineata am sarat si am dat la frigider sa se scurga mai bine. Seara am papat cu rosii de gradina si a fost excelenta! A iesit o telemea nici moale, nici tare, numai buna!

Ies cam 400 grame de telemea la 4 litri de lapte!

TIPS-URI

1

Exista vad si kituri de facut brinza acasa: http://www.fabrica-de-branza.ro/kituri.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Brinza telemea facuta in casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

- Andreea - 1

09.07.2013, 17:19

CarmenL 1

17.02.2015, 13:42

.

CarmenL 1

17.02.2015, 13:43

Buna ziua,

laptele trebuie fiert inainte de a face branza?
Multumesc

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mini baghete pufoase - Rețeta simplă, de casă

pe 07.02 la 17:14

Plăcintă cu iaurt și afine - Desert rapid și delicios

pe 07.02 la 16:05

Tartă savuroasă cu legume și brânză de capră – Rețetă rapidă și ușoară

pe 07.02 la 10:59

Salată de crudități cu fistic - Gustoasă și hrănitoare

pe 06.02 la 19:55

Biban de mare cu sparanghel, ardei și baby morcov - Rețeta rapidă și sănătoasă

pe 06.02 la 14:14

TOP
utilizatori

Panacris

1798 puncte

Rocsi

1315 puncte

mirela0911

1000 puncte

 Adi

300 puncte

RODIMUR

239 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Buzunare cu brinza feta si mozzarella