1. Din timp, pui casul la scurs daca mai pastreaza zer.
2. Preancalzesti cuptorul la 180 grade.
3. Sfarami casul.
4. Ungi cu untul o oala/cratita ceramica (de pamant). Asezi tot casul intr-un singur strat.
5. Intr-un castron, amesteci ouale intregi cu un tel, ca pentru omleta. Apoi...
Se poate prepara manual fara probleme, dar in blender se topeste repede zaharul daca este zor si trebuie sa o servesti urgent musafirilor.
1. Pune in blender apa, mierea si zaharul si mixeaza cateve zeci de secunde (poate 20). Lasa-l.
2. Rade coaja de la 1/2 lamaie si decojeste...
1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu o lingurita rasa de sare. Socotind de la primul clocot, am fiert pentru 20 de minute spate cu aripi de pui (era bine sa fi fost de la tara). Am scos apoi bucatile pe care le-am adaugat-o la o mancare de cartofi alaturi de alte parti ale puiului. N-am...
1. Amesteca cerealele cu semintele, nucile (eu am pus) si mierea/siropul. Mierea eu am preferat sa o pun in iaurt.
2. Intr-un pahar/borcan/bol musai transparent pentru ca arata mai apetisant, pui dupa cum urmeaza: iaurt, mix de cereale si seminte, capsuni, iarasi iaurt, cereale, capsuni
3....
Speli fructele, le scurgi bine de apa si le cureti de codite si samburi (fara sa isi piarda forma).
1. Intr-o cratita cu suprafata mare de evaporare pui la fiert la foc mediu zaharul, apa si zeama de lamaie care ajuta fructele sa isi pastreze culoarea. La primul clocot, reduci focul la minim....
1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele....
1. Asadar, asa cum am spus mai sus, am folosit sucul lasat de cirese atunci cand am scos samburii. Nu am tinut visinele in zahar pentru dulceata. In momentul in care vei pune ciresele la fiert, in primul sfert de ora vor lasa o gramada de suc. Ei bine, colectezi o parte din acest sirop cu un...
1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele....
Masura cana=250ml
Ingrediente pentru 24 minieclere, dimensiuni dupa coacere 2.5-3cm x 7-8cm
1. Incalzeste cuptorul la 200 sau 220grd daca nu pripeste prea tare vatra.
2. Pregatesti o tava (nu uriasa) cu hartie de copt. Nu ungi cu nimic.
3. Intr-o craticioara pui laptele, apa,...
1. In apa clocotita + 1 praf de sare (1 litru) se fierb timp de 5 minute tagliatelele, se clatesc putin sub jet de apa rece si se lasa la scurs.
2. Se amesteca sosul de soia cu zeama de lamaie, sosul chilli si zaharul brun, pana ce acesta se topeste.
3. Se taie partea alba a cepei marunt,...
1.Ouale le fierbi in coaja timp de 10 minute.
2.Le întepi la capatul rotund si le scufunzi in apa rece. Se decojesc frumos daca nu sunt foarte proaspete.
Eu le-am tinut in apa rece cam 5 minute schimband apa dupa fiecare prime doua minute pt. ca se incalzeste. Mai bine le...
Lasi untul sa se inmoaie la temperatura camerei.
Pregatesti o tava de chec si asezi hartia de copt. La o astfel de tava, am invatat sa cocolosesc hartia ca sa nu mai fie rigida si sa ia forma tavii cu usurinta.
Pornesti cuptorul.
1. Mixezi untul cu zaharul pana devine spumos iar zaharul...
1. Cu o foarfeca de bucatarie, tai in doua 3/4 din cantitatea de bezele (cele cilindrice). Opresti intregi, 1/4 din cantitatea totala.
2. Întinzi o bucata mare de folie de plastic pe blatul de lucru (latimea rolei mare, altfel petreceti una peste alta 1/3) ca sa fie mai lata.
3....
Imbraci tava in hartie de copt si o lasi in asteptare.
BLAT
1. Albusurile de la cele 8 oua le separi de galbenusuri si le bati cu mixerul impreuna cu un praf de sare pana se intaresc.
2. Adaugi zaharul si le bati ca pentru bezea, sa nu cada daca intorci castronul.
3. Galbenusurile...
Scoate untul din frigider din timp, ca sa se inmoaie (eu l-am scos de seara pentru dimineata, daca nu este vara). Imbraca tava in hartie de copt.
BLAT 1:
1. Separa albusurile de galbenusuri. Pune galbenusurile in craticiora in care vei fierbe crema.
2. Bate spuma albusurile cu un praf...
1. Pe un castron, pune la scurs intr-o sita bucatile de ton din conserva.
2. Pune intr-un alt castron incapator orezul preparat la abur ramas nemancat.
3. Rade cascaval si adauga-l peste orez.
4. Adauga ouale intregi
5. Aduga verdeata tocata marunt si uleiul. Omogenizeaza...
1. Cu cateva ore inainte de preparare, sau de seara pentru dimineata, scoti untul din frigider ca sa se inmoaie la temperatura camerei.
2. Pregatesti o tava rotunda cu diametrul de 26-28 cm si o imbraci in hartie de copt. Ca sa ia forma usor, eu o cocolosesc inainte ca sa nu mai stea rigida si...
CRUSTA DIN FOIETAJ (cupele)
1. Dezgheti din timp foile de aluat conform instructiunilor de pe pachet.
2. Pregatesti forme pentru mini-tarte, sau in formele de savarina sau de briose asa cum am eu (ies mai mici si cu atat mai mult dragalase). Am avut in plus doua forme metalice echivalente...
1. Pune smantana intr-o oala cu fund dublu sau una foarte groasa si incalzeste-o la foc mediu-scăzut, amestecand constant, pana cand ajunge la 85/90 ° C. Va dura aproximativ 15 minute. Daca da semne ca vrea sa clocoteasca, mai pune o plita de protectie sub oala si dai focul la minim.
2....
Pregatesti o tigaie de marime medie, cu fund plat, cat mai groasa sau cea de copt in ea lipii la tigaie.
1. Intr-un bol pui faina, putina sare, 1 lingura cu ulei si 125 ml apa, se amesteca si se framanta pana devine o coca moale si cu textura fina. Daca e prea moale coca, mai framanti...
1. Am pus la dezghetat si scurs fructele, in sita pentru paste (de seara mi-a fost mie comod), impreuna cu 1 lingura de indulcitor, altfel, dureaza vreo 4 ore cred, depinde cat de cald este in incapere.
BLAT
2. Pregatesti o forma de tort cu pereti detasabili de preferinta, de 26cm, in...
1. Preincalzeste cuptorul si pune o tigaie la foc mediu pe plita.
2. Pune jumatate din unt in tigaie si rumeneste bine sandvisul (sunca si branza cheddar intre doua felii de paine).
3. Apasa bine pana se prajeste, apoi baga-l la cuptor pentru a se mentine cald. Prajeste oul in aceeasi...
1. Fierbi pastele cu sare cam 6 minute, mai putin decat timpul complet de fierbere indicat pe pachet. La cuptor se vor hidrata suficient.
optional: intr-o tigaie larga calesti carnea tocata in 1-2 linguri de ulei, pana scade sucul. O scoti intr-o farfurie adanca si acoperi cu capac.
2....
Pui la scurs mozarella, cu 1-2 ore inainte.
1. Speli legumele.Pui ardeiul gras la copt pe gratar/tabla/tigaia de copt vinete.
2. Tai rondele vanata si dovlecelul, pe care le sarezi si piperezi. Lasi asa pret de cateva minute ca sa scoata apa din ele. Rudele mele din Franta :) cunosc...
- In cazul fructelor congelate (fara samburi), le pui in sita la decongelat si scurs peste noapte. Altfel dureaza minim 6 ore. Vara cand e cald, merge mai repede.
- Pregatesti o tava mica (18x26 cm este a mea) si o acoperi cu hartie de copt, inclisiv marginile. Poti sa o cocolosesti ca sa stea...
Preparare Reteta veche, traditionala, ciorba de raci oltenesti
1. Intr-o cratita pui 1/2 apa la clocotit in care vei opari pentru cateva minute racii uscati ca sa ii decupezi mai usor. Poti sa ii dai cateva clocote daca sunt prea crocanti si se sparg la taiere, dar nici prea moi sa nu fie. In...
Untul l-am scos de seara ca sa fie la temperatura camerei a doua zi dimineata.
1. Amesteci toate ingredientele cu mana. Framanti bine pana devine o masa compacta ca o minge. Daca amestecul ti se pare prea uscat, mai adaugi 1/2 lingura apa fierbinte. La mine nu a fost cazul. Rupi si formezi...
1. Pui multa apa peste naut si lasi la inmuiat peste noapte. Asa va arata a doua zi.
2. Scurgi nautul de apa si mixezi bine cu robotul.
3. Adaugi faina, painea sfaramata, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate fin. Adauga restul condimentelor si mixezi iar pana se vede pe fundul vasului...
LEGUME COAPTE IN CUPTOR
Speli legumele.
1. Pui la fiert sfecla si cartofii, in coaja. Cartofii daca nu sunt noi, mici si fragezi, cei de vreo 5-6cm ii scoti dupa vreo 20 minute, altfel, dupa doar 10 minute.
2. Sfecla sa fiarba cam 35 min, depinde de marime, probezi cu...
Pregatesti un vas/o tava cu pereti inalti pentru cuptor (2.5l minim).
1. Intr-un castron incapator, amesteci ceapa verde taiata mic impreuna cu uleiul si condimentele precizate.
2. Speli cu apa rece carnea, o scurgi bine de apa. Dai in doua pulpele de pui. Eu indepartez pielea de obicei....
Caş la cuptor
1. Din timp, pui casul la scurs daca mai pastreaza zer. 2. Preancalzesti cuptorul la 180 grade. 3. Sfarami casul. 4. Ungi cu untul o oala/cratita ceramica (de pamant). Asezi tot casul intr-un singur strat. 5. Intr-un castron, amesteci ouale intregi cu un tel, ca pentru omleta. Apoi...
Limonada cu ghimbir
Se poate prepara manual fara probleme, dar in blender se topeste repede zaharul daca este zor si trebuie sa o servesti urgent musafirilor. 1. Pune in blender apa, mierea si zaharul si mixeaza cateve zeci de secunde (poate 20). Lasa-l. 2. Rade coaja de la 1/2 lamaie si decojeste...
Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana
1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu o lingurita rasa de sare. Socotind de la primul clocot, am fiert pentru 20 de minute spate cu aripi de pui (era bine sa fi fost de la tara). Am scos apoi bucatile pe care le-am adaugat-o la o mancare de cartofi alaturi de alte parti ale puiului. N-am...
Mic dejun cu cirese, cereale si iaurt
1. Amesteca cerealele cu semintele, nucile (eu am pus) si mierea/siropul. Mierea eu am preferat sa o pun in iaurt. 2. Intr-un pahar/borcan/bol musai transparent pentru ca arata mai apetisant, pui dupa cum urmeaza: iaurt, mix de cereale si seminte, capsuni, iarasi iaurt, cereale, capsuni 3....
Dulceata de cirese in sirop de zahar
Speli fructele, le scurgi bine de apa si le cureti de codite si samburi (fara sa isi piarda forma). 1. Intr-o cratita cu suprafata mare de evaporare pui la fiert la foc mediu zaharul, apa si zeama de lamaie care ajuta fructele sa isi pastreze culoarea. La primul clocot, reduci focul la minim....
Dulceata de visine cu baton de vanilie
1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele....
Sirop de visine cu menta
1. Asadar, asa cum am spus mai sus, am folosit sucul lasat de cirese atunci cand am scos samburii. Nu am tinut visinele in zahar pentru dulceata. In momentul in care vei pune ciresele la fiert, in primul sfert de ora vor lasa o gramada de suc. Ei bine, colectezi o parte din acest sirop cu un...
Dulceata de visine cu zahar (mai) putin
1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele....
Miniecleruri cu capsuni
Masura cana=250ml Ingrediente pentru 24 minieclere, dimensiuni dupa coacere 2.5-3cm x 7-8cm 1. Incalzeste cuptorul la 200 sau 220grd daca nu pripeste prea tare vatra. 2. Pregatesti o tava (nu uriasa) cu hartie de copt. Nu ungi cu nimic. 3. Intr-o craticioara pui laptele, apa,...
Tagliatele Pad Thai
1. In apa clocotita + 1 praf de sare (1 litru) se fierb timp de 5 minute tagliatelele, se clatesc putin sub jet de apa rece si se lasa la scurs. 2. Se amesteca sosul de soia cu zeama de lamaie, sosul chilli si zaharul brun, pana ce acesta se topeste. 3. Se taie partea alba a cepei marunt,...
Oua umplute cu pasta de ardei
1.Ouale le fierbi in coaja timp de 10 minute. 2.Le întepi la capatul rotund si le scufunzi in apa rece. Se decojesc frumos daca nu sunt foarte proaspete. Eu le-am tinut in apa rece cam 5 minute schimband apa dupa fiecare prime doua minute pt. ca se incalzeste. Mai bine le...
Chec cu lamaie si mac
Lasi untul sa se inmoaie la temperatura camerei. Pregatesti o tava de chec si asezi hartia de copt. La o astfel de tava, am invatat sa cocolosesc hartia ca sa nu mai fie rigida si sa ia forma tavii cu usurinta. Pornesti cuptorul. 1. Mixezi untul cu zaharul pana devine spumos iar zaharul...
Salam din Marshmallow
1. Cu o foarfeca de bucatarie, tai in doua 3/4 din cantitatea de bezele (cele cilindrice). Opresti intregi, 1/4 din cantitatea totala. 2. Întinzi o bucata mare de folie de plastic pe blatul de lucru (latimea rolei mare, altfel petreceti una peste alta 1/3) ca sa fie mai lata. 3....
Prajitura cu nutella
Imbraci tava in hartie de copt si o lasi in asteptare. BLAT 1. Albusurile de la cele 8 oua le separi de galbenusuri si le bati cu mixerul impreuna cu un praf de sare pana se intaresc. 2. Adaugi zaharul si le bati ca pentru bezea, sa nu cada daca intorci castronul. 3. Galbenusurile...
Desert prajitura "Furnicuta"
Scoate untul din frigider din timp, ca sa se inmoaie (eu l-am scos de seara pentru dimineata, daca nu este vara). Imbraca tava in hartie de copt. BLAT 1: 1. Separa albusurile de galbenusuri. Pune galbenusurile in craticiora in care vei fierbe crema. 2. Bate spuma albusurile cu un praf...
Bastonase din orez cu ton
1. Pe un castron, pune la scurs intr-o sita bucatile de ton din conserva. 2. Pune intr-un alt castron incapator orezul preparat la abur ramas nemancat. 3. Rade cascaval si adauga-l peste orez. 4. Adauga ouale intregi 5. Aduga verdeata tocata marunt si uleiul. Omogenizeaza...
Pasca fara aluat
1. Cu cateva ore inainte de preparare, sau de seara pentru dimineata, scoti untul din frigider ca sa se inmoaie la temperatura camerei. 2. Pregatesti o tava rotunda cu diametrul de 26-28 cm si o imbraci in hartie de copt. Ca sa ia forma usor, eu o cocolosesc inainte ca sa nu mai stea rigida si...
Minitarte cu capsuni, crema de lamaie si frisca (reteta nr. 100)
CRUSTA DIN FOIETAJ (cupele) 1. Dezgheti din timp foile de aluat conform instructiunilor de pe pachet. 2. Pregatesti forme pentru mini-tarte, sau in formele de savarina sau de briose asa cum am eu (ies mai mici si cu atat mai mult dragalase). Am avut in plus doua forme metalice echivalente...
Mascarpone de casa
1. Pune smantana intr-o oala cu fund dublu sau una foarte groasa si incalzeste-o la foc mediu-scăzut, amestecand constant, pana cand ajunge la 85/90 ° C. Va dura aproximativ 15 minute. Daca da semne ca vrea sa clocoteasca, mai pune o plita de protectie sub oala si dai focul la minim. 2....
Placinta de post cu spanac si leurda
Pregatesti o tigaie de marime medie, cu fund plat, cat mai groasa sau cea de copt in ea lipii la tigaie. 1. Intr-un bol pui faina, putina sare, 1 lingura cu ulei si 125 ml apa, se amesteca si se framanta pana devine o coca moale si cu textura fina. Daca e prea moale coca, mai framanti...
Tort cu iaurt si capsuni
1. Am pus la dezghetat si scurs fructele, in sita pentru paste (de seara mi-a fost mie comod), impreuna cu 1 lingura de indulcitor, altfel, dureaza vreo 4 ore cred, depinde cat de cald este in incapere. BLAT 2. Pregatesti o forma de tort cu pereti detasabili de preferinta, de 26cm, in...
Croque madame (sendvis la cuptor)
1. Preincalzeste cuptorul si pune o tigaie la foc mediu pe plita. 2. Pune jumatate din unt in tigaie si rumeneste bine sandvisul (sunca si branza cheddar intre doua felii de paine). 3. Apasa bine pana se prajeste, apoi baga-l la cuptor pentru a se mentine cald. Prajeste oul in aceeasi...
Serpentelli cu legume si cascaval
1. Fierbi pastele cu sare cam 6 minute, mai putin decat timpul complet de fierbere indicat pe pachet. La cuptor se vor hidrata suficient. optional: intr-o tigaie larga calesti carnea tocata in 1-2 linguri de ulei, pana scade sucul. O scoti intr-o farfurie adanca si acoperi cu capac. 2....
Mille-feuille de legume
Pui la scurs mozarella, cu 1-2 ore inainte. 1. Speli legumele.Pui ardeiul gras la copt pe gratar/tabla/tigaia de copt vinete. 2. Tai rondele vanata si dovlecelul, pe care le sarezi si piperezi. Lasi asa pret de cateva minute ca sa scoata apa din ele. Rudele mele din Franta :) cunosc...
Blat din albusuri, ciocolata si fructe
- In cazul fructelor congelate (fara samburi), le pui in sita la decongelat si scurs peste noapte. Altfel dureaza minim 6 ore. Vara cand e cald, merge mai repede. - Pregatesti o tava mica (18x26 cm este a mea) si o acoperi cu hartie de copt, inclisiv marginile. Poti sa o cocolosesti ca sa stea...
Reteta veche, traditionala, ciorba de raci oltenesti
Preparare Reteta veche, traditionala, ciorba de raci oltenesti 1. Intr-o cratita pui 1/2 apa la clocotit in care vei opari pentru cateva minute racii uscati ca sa ii decupezi mai usor. Poti sa ii dai cateva clocote daca sunt prea crocanti si se sparg la taiere, dar nici prea moi sa nu fie. In...
Bomboane cu cocos trase in ciocolata
Untul l-am scos de seara ca sa fie la temperatura camerei a doua zi dimineata. 1. Amesteci toate ingredientele cu mana. Framanti bine pana devine o masa compacta ca o minge. Daca amestecul ti se pare prea uscat, mai adaugi 1/2 lingura apa fierbinte. La mine nu a fost cazul. Rupi si formezi...
Falafel
1. Pui multa apa peste naut si lasi la inmuiat peste noapte. Asa va arata a doua zi. 2. Scurgi nautul de apa si mixezi bine cu robotul. 3. Adaugi faina, painea sfaramata, ceapa, usturoiul si patrunjelul tocate fin. Adauga restul condimentelor si mixezi iar pana se vede pe fundul vasului...
Muschiulet marinat, sosuri si legume coapte
LEGUME COAPTE IN CUPTOR Speli legumele. 1. Pui la fiert sfecla si cartofii, in coaja. Cartofii daca nu sunt noi, mici si fragezi, cei de vreo 5-6cm ii scoti dupa vreo 20 minute, altfel, dupa doar 10 minute. 2. Sfecla sa fiarba cam 35 min, depinde de marime, probezi cu...
Pui cu legume la cuptor
Pregatesti un vas/o tava cu pereti inalti pentru cuptor (2.5l minim). 1. Intr-un castron incapator, amesteci ceapa verde taiata mic impreuna cu uleiul si condimentele precizate. 2. Speli cu apa rece carnea, o scurgi bine de apa. Dai in doua pulpele de pui. Eu indepartez pielea de obicei....