publicat la 10.03.2015
publicat la 10.03.2015
publicat la 06.03.2015
Că-ţi faci declaraţia de venituri în versuri n-ar fi chiar o problemă. Dar sacul de cartofi pe care încerci să-l îndeşi prin gura ghişeului de la “taxe şi impozite”, strigând în gura mare “haideţi, doamnă, o mică atenţie, că m-aţi ajutat şi trimestrul trecut…” e posibil să te bage în bucluc
Bucataras.ro
[email protected]
Tartă cu mere cu aromă de scorţişoară şi portocală
Se pregăteşte aluatul: Se cerne făina, se amestecă împreună cu praful de copt; - se adaugă untul la temperatura camerei, oul, 3 lg zahăr, un praf de sare; - se formează aluatul şi se ţine la rece câteva ore (eu l-am ţinut peste noapte). Merele se spală, se...
Piept de curcan cu sos & Orez - în stil chinezesc
Pieptul de curcan Carnea se spală, se şterge, se taie felii. Se amestecă 2-3 linguri ulei de floarea soarelui, amidonul, sos curry + soya, chili, Ras el Hanout, piper, sare şi se condimentează carnea cu această marinată. Se căleşte ceapa tăiată julienne în ulei...
Mini-madlene cu rom, portocală şi cardamon
Se cerne făina şi se amestecă cu praful de copt. Se mixează untul (la temperatura camerei), uleiul şi zahărul până la dizolvarea totală a acestuia. Se adaugă un praf de sare şi ouăle, unul câte unul. Se încorporează făina şi se adaugă mirosurile...
Pulpă de curcan şi cartofi - la cuptor & Mujdei de usturoi cu ierburi aromate
Carnea se spală, se şterge şi se condimentează (ulei de floarea soarelui, cimbru, sare şi piper). Cartofii se curaţă, se spală, se taie felii; se condimentează cu sare, piper şi puţin ulei de floarea soarelui. Se unge o tavă cu unt, se pun cartofii şi carnea. Se...
Tartă cu lămâie şi lime
Aluat - Se amestecă untul cu făina, se adaugă oul, zahărul, puţină sare, se omogenizează bine apoi se adaugă puţin lapte doar cât să lege totul. Aluatul se pune la frigider, minim 30 minute, dacă aveţi timp puteţi să-l lăsaţi şi câteva ore, eu l-am ţinut vreo 3-4...
Ciorbă de perişoare de pui
Oasele se spală şi se pun la fiert. După ce au fiert, se scot şi se strecoară supa. De obicei, eu scot şi cărniţa care mai rămâne pe cobii şi o pun în ciorbă în momentul în care pun perişoarele. Legumele se spală, se curaţă, se taie (ceapa, ardeii,...
Sarmale de porc cu varză proaspătă (în vas de lut)
Se spală pulpa de porc, se şterge cu un şervet, se taie bucăţele. Am tocat carnea cu ajutorul robotului de bucătărie. Obişnuiesc să călesc (2-3 minute) carnea împreună cu ceapa şi morcovul ras, fără a mai adăuga ulei. Adaug apoi orezul (spălat), sucul de roşii,...
Cremşnit cu frişcă
Crema Se amestecă ouăle împreună cu zahărul şi laptele; se adaugă în ploaie făina iar compoziţia obţinută se pune pe foc (sau la bain-marie) până se obţine o cremă de consistenţa unei smântâni mai groase. Se stinge focul, se adaugă untul,...
Supă de pui (de casă) cu găluşte
Carnea se porţionează, se spală şi se pune la fiert. Se spumează după care se adaugă legumele. Găluştele Se bat ouăle ca pentru omletă, se condimentează (delikat, piper) se adaugă un strop de ulei după care grişul (în ploaie - câte o...
Costiţe de porc cu varză la cuptor
Varza se taie fâşii (eu am tocat-o cu ajutorul robotului); se condimentează (cimbru, boia dulce, iute, foi de dafin, piper boabe, puţin ulei, sare), se pune într-o tavă de cuptor. Carnea condimentată se aşează pe varză. Am turnat deasupra un pahar de bere, nu...
Pulpă de curcan dezosată cu ierburi aromate & Salată de crudităţi
Înainte de a prepara carnea de pasăre, obişnuiesc să o trec prin flacără, să se ia bine toţi perii apoi se spală, se şterge cu un prosop curat şi se dezosează (îi scot şi pieliţa). Tehnica de dezosare, pe care o ştiu de la tata, se taie mai întâi pulpa...
Tochitură din ficat şi inimă de porc & Mămăligă cu unt
Se spală ficatul de porc, se taie cubuleţe (îl mai ţin în apă să iasă tot sângele din el). Inima, la fel. Se curaţă bine (se scot venele şi cheagurile de sânge). Se căleşte ceapa. Se adaugă ficatul + inima tăiate cubuleţe. Se adaugă condimentele...
Pui aromat la cuptor & Orez cu ghimbir şi usturoi
Se şterge puiul, se trece prin flacără (adică :)) se pârleşte ), se spală, se ştrege din nou cu un şervet. Se taie în două bucăţi. Se unge cu lămâie. Se împănează cu usturoi. Condimentele se mojarează, se amestecă cu 2-3 lg ulei de măsline,...
Cotlet de porc umplut cu ananas & Orez cu stafide și curry
Se spală cotletele de porc, se şteg cu un şervet, se taie în două, nu până la capăt (se face un buzunar). În mijloc se pune felia de muşchi afumat, cuburi de ananas, se condimentează cu sare, piper şi se prinde cu scobitori. Se încinge o tigaie, se pun...
Cârnaţi de oaie şi porc & Salată de varză roşie şi gulie
Se spală cârnaţii, se şterg, se înţeapă cu scobitoarea de câteva ori şi se pun într-o tigaie încinsă. După ce s-au rumenit se adaugă vinul, condimentele şi usturoiul. Se lasă pe foc câteva minute. Se scot cârnaţii pe...
Pulpe de pui cu legume la cuptor
Se pârlesc pulpele, se curăţă, se spală. Se scot cobiile, se taie pulpele în două. Se pregăteşte marinata : se mojarează toale condimentele, se amestecă cu ulei şi vin, se unge bine carnea cu o pensulă; se ţin pulpele în marinată 30 minute. Legumele se...
Salată de primăvară - spanac, ridichi, ceapă verde, mărăr
Se spală bine frunzele de spanac. Nu le tai cu cuțitul, le rup cu mâna. Ceapa verde se taie mărunt. Cartoful se decojește, se taie cuburi. Varza am dat-o la răzătoare, fâșii; ridichiile rondele. Se amestecă legumele, se condimentează. Ca...
Tocană de cartofi și mazăre - de post
Se curăță, se spală legumele. Se călește ceapa, se adaugă rădăcinoasele, apoi cartofii. Se adaugă circa 1 L apă caldă și se fierb legumele. Când sunt aproape gata cartofii, se adaugă bulionul, mazărea și condimentele. Poftă bună!
Penne cu ton, legume al dente și capere
Se pregătesc legumele pentru paste. Pastele se fierb al dente, se reduce timpul de fierbere scris pe pachet cu 1 chiar 2 minute. Într-o tigaie încinsă se pune tonul + uleiul, se adaugă usturoiul, peste 1 minut ceapa, apoi roșiile, ardeii, un strop de vin alb, se lasă pe foc...
Salată cu ton, legume și telemea de vacă
Se pun cartofii la fiert, în coajă, în apă și sare. După ce au fiert, se decojesc și te taie felii. Se taie ceapa, ardeii, roșiile, ardeiul iute, pătrunjelul. Se dau la răzătoare sfecla și ridichea neagră. Se amestecă într-un bol legumele, se adaugă tonul,...
Omletă cu telemea de capră şi şuncă de pui
Obişnuiesc să spăl ouăle înainte de a le găti. Se bat ouăle, se adaugă laptele, smântâna, telemeaua tăiată mărunt, condimentele (oregano, busuioc, sare - dacă e necesar, piper). Se încinge tigaia, se unge cu unt. Se toarnă ouăle în tigaie,...
Ciorbă de linte şi fasole roşie - de post
Se fierbe lintea, nu în totalitate. Se pune la fiert fasolea. Se schimbă apa de 2 ori. Legumele se curăță, se spală, se toacă. Cartoful îl toc mărunt, cam de mărimea bobului de fasole. Se pun toate legumele la fiert iar spre sfârșit se adaugă sucul de...
Pâinici cu seminte de in şi ulei de măsline
Se pregătește maiaua: Se amestecă: drojdie + zahăr + ulei de măsline + 200 g făină + tărâțe, se adaugă apă cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă de-o parte 15-20 minute, în loc cald. Se adaugă semințele...
Ciorbă rusească de varză roșie (Shty s krasnai kapusti)
Se curăţă, se spală, se toacă legumele (ceapa, cartofii, morcovii, păstârnacul, ţelina). Se pun la fiert în apă, sare și ulei de floarea soarelui. Cum am spus şi mai sus, varza este cheia acestei ciorbe. Se toacă mărunt, se stropește cu zeamă de lămâie și...
Ghiveci cu cartofi şi varză - de post
Se căleşte ceapa. Se adaugă morcovii, ţelina apoi cartofii tăiaţi cuburi şi varza (tocată măricel). Se adaugă zarzavatul, bulionul. Se toarnă 2 căni cu apă caldă. Se condimentează cu sare, cimbru, chili, foi de dafin, piper. Se fierbe la foc mic....
Ciorbă de roşii cu tăiţei - de post
Se spală, se curăţă, se toacă legumele. Se pun la fiert (ceapa, cartofii, morcovii, ţelina, păstârnacul, ardeii). După ce au fiert, se adaugă sucul de roşii, zeama de lămâie apoi tăiţeii. Se presară pătrunjel...şi gata!!! Poftă bună!
Ciorbă ţărănească de fasole
Fasolea se alege, se ţine în apă peste noapte, se fierbe în două ape. Se spală, se curaţă, se toacă destul de măricel legumele, doar nu degeaba am numit-o ciorbă ţărănească :)), doar cartoful îl tai mai mărunt; de data asta păstârnacul e dat la...
Ratatouille & Cous - cous
Se căleşte ceapa în ulei de floarea soarelui. Se adaugă ciupercile, apoi vinetele, dovleceii, ardeii. Se călesc timp de 3-4 minute, se adaugă sucul de roşii. Spre final se adaugă usturoiul şi ardeiul iute. După ce am stins focul am stropit totul cu 2-3 linguri de ulei de...
Legume sote & Orez - fără ulei
Orezul se fierbe în apă cu sare. Se spală cu apă rece, se strecoară. Se pregătesc legumele. Morcovii, dovleceii - se taie rondele subțiri; varza - felii subțiri, ardeii la fel. Se călesc morcovii în puțină apă cu sare, piper, chimen. Se adaugă varza iar după...
Varză proaspătă cu orez
Se încinge uleiul într-o cratiţă, se căleşte puţin ceapa, se adaugă morcovii, varza tăiată julien sau dată la răzătoare. Se amestecă totul iar după 3-4 minute se adaugă sucul de roşii, zeama de la ardei copţi. Se fierbe timp de 20-25 de minute după care se...