BAU!
Blat de biscuit:
Cernem faina intr-un castron, adaugam un praf de sare, zaharul pudra, apoi untul rece taiat cubulete si galbenusul de ou. Framantam repede cu varful degetelor pana toate ingredientele se incorporeaza foarte bine si obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Pe o bucata de hartie de copt desenam doua cercuri de marimea tavii in care vom coace blatul cu fistic (20 cm diametru). Impartim aluatul in 2 parti egale si-l intindem cu mana in cele 2 cercuri trasate. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 20 de minute, pana blaturile se rumenesc usor dedesubt. Ridici putin hartia de copt sa verifici acest lucru, nu blatul, pentru ca este foarte fraged si se poate rupe. Lasam blaturile sa se raceasca pe hartia de copt.
Blatul cu fistic:
Batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pana obtinem o bezea ferma. Amestecand usor incorporam galbenusurile, apoi faina amestecata cu praf de copt si fisticul macinat. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 25 de minute, pana blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit.
Crema ganache de ciocolata:
Ciocolata rupta bucatele o topim la foc mic impreuna cu smantana pentru frisca. Aducem la punctul de fierbere, dam deoparte, omogenizam si lasam sa se racoreasca. Dam apoi la congelator pentru vreo ora, pana se raceste foarte bine si incepe sa se intareasca. Crema de ciocolata rece se mixeaza pana devine ferma si pufoasa. Daca este necesar vom folosi si un intaritor de frisca.
Mousse de ciocolata:
Gelatina o punem la hidratat in cateva linguri cu apa rece.
Galbenusul de ou se freaca bine cu zaharul pana devine ca o crema. Se adauga Orange Bitter si se omogenizeaza amestecand continuu. Punem compozitia la baine-marie si fierbem pana se compozitia se intareste ca o ciulama. Adaugam ciocolata rupta bucatele, gelatina hidratata, omogenizam si lasam deoparte sa se raceasca. Punem putin si la congelator, sa fim siguri ca s-a racit foarte bine.
Frisca nu e necesar sa fie foarte ferma, astfel ca vom bate smantana pentru frisca doar pana aceasta devine pufoasa. O incorporam apoi in crema de ciocolata bine racita, amestecand usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.
Asamblarea:
Punem pe un platou un blat de biscuiti, un sfert din crema ganache de ciocolata, blatul de fistic, un sfert din crema ganache de ciocolata si acoperim cu cel de-al doilea blat de biscuit. Punem inelul tavii detasabile de jur imprejur si turnam mousse-ul de ciocolata. Nivelam frumos si dam la rece pana mousse-ul se intareste bine.
Ornam tortul cu restul de crema ganache de ciocolata.