Partea a doua din seria "tort de Sf. Ion" Asta pentru ca imi iubesc sotul atat de mult incat il serbez 7 zile inainte si 7 zile dupa. Asta ar fi varianta oficiala :). Si varianta neoficiala: o parte din musafiri au fost bolnavi saptamana trecuta, asa ca au venit ieri.
Inspiratia pentru tort este Miha :)
Blat:
Crema:
Sirop:
Decor:
Blatul:
Separam ouale iar albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana luceste spuma, ca la bezea.
Galbenusurile le amestecamcu uleiul, le turnam peste spuma de albus si amestecam usor.
Faina amestecata cu cacaua si praful de copt o incorporam usor in compozitia de oua.
La final adaugam nuca macinata si amestecam usor pana se incorporeaza.
Turnam aluatul in tava de 26 cmm, tapetata cu hartie de copt.
Dam la cuptor la 180 de gradew pentru 35-40 de minute. Se testeaza cu scobitoare.
Dupa ce s-a copt scoatem blatul in tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar.
Crema:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin vrema. Adaugam apoi laptele praf si la final cafeaua dizolvata in o cescuta cu apa.
Punem amestecul la bain marie pana se ingroasa.
Cand crema de galbenusuri a ajuns la o temperatura suportabila la deget, adaugam gelatina hidratata 5 minute in cateva linguri de apa. Amestecam pana se dizolva. Lasam la racit.
Batem frisca bine si adaugam crema de cafea rece. Amestecam pana se omogenizeaza.
Siropul:
Punem la fiert apa cu zaharul 5 minute. Dupa ce a fiert adaugam lingura de cafea si amestecam pana se topeste. Lasam sa se raceasca.
Asamblarea:
Taiem blatul in trei pe orizontala.
Punem un blat pe platou iar in jurul lui montam inelul de la tava. Insiropam blatul. Peste blat intindem jumatate din cantitatea de crema si punem al doilea blat insiropat. Intindem restul de crema si acoperim cu ultimul blat insiropat.
Acoperim si dam la frigider peste noapte.
A doua zi batem frisca si imbracam tortul in frisca. Am tinut cateva linguri pentru a face niste moate.
Topim ciocolata impreuna cu laptele si omogenizam. Lasam putin sa se raceasca apoi punem in posh si trasam linii pe tort.
Mai daugam cateva moate de frisca si arahide imbracate in ciocolata.
Va garantez ca este o bunatate, foarte fin si cu un gust placut de cafea.