Szekelygulyas- gulas secuiesc

de mihaelar63 in Porc, 17 Feb 2020 | 8547 vizualizari

 

Székelygulyás, in romaneste gulas secuiesc, nu are nimic de-a face nici cu un gulas si nici cu secuii, ci cu o intamplare din Budapesta anului 1846 cu  poetul si revolutionarul maghiar Petőfi Sándor si prietenul sau Székely József.
Cei doi au intrat intr-un mic restaurant din capitala Ungariei. Era deja tarziu, mancarea se cam terminase, iar chelnerul le-a spus mai are doar ceva rest de tocanita de porc si dintr-o fiertura de varza acra. Infometat fiind, Székely i-a spus sa le amestece si sa le-o aduca.
   De atunci  acestia comandau numai gulasul lui Székely, motiv pentru care a si fost introdus  in meniu sub numele de székelygulyás, iar reteta a devenit, cu trecerea timpului, cunoscuta in Ungaria si tarile limitrofe.
Gulasul secuiesc se prepara atat cu varza acra cat si cu dulce. Eu am poftit pe cea dulce !!!

 

INGREDIENTE

  • 500 gr carne proaspata de porc
  • 500 gr carrne de porc afumata
  • 1 varza mica -1kg
  • 4 cepe mici
  • 2 catei usturoi
  • 2 linguri untura proaspata de porc
  • 1 frunza dafin
  • 1 lingurita cu varf de boia dulce de ardei
  • 1 tulpina cimbru uscat
  • 1 lingura rasa seminte de chimen
  • 1 pahar de suc de rosii -optional
  • piper
  • sare
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Szekelygulyas- gulas secuiesc:

  1.  Cepele se curata se toaca si se calesc impreuna cu usturoiul feliat usor in untura .
  2. Carne de porc se taie cuburi se pune si ea la calit cu ceapa .
  3. Semintele de chimen le-am zdrobit in mojar pentru un plus de gust .
  4. Varza se taie fasii subtiri -fideluta .
  5. Adugati boiaua si chimenul zdrobit si amestecati .
  6. Se pune varza , carnea afumata , tulpina de cimbru , foiade dafin si apa cat sa acopere varza si carnea .
  7. Sarati si fierbeti la foc molcom si inabusit pana cand carnea incepe sa se patrunda .
  8. Piparati si gustati . Daca mai este nevoie sarati .
  9. Daca folositi varza dulce puteti acri cu putin bulion de rosii . Eu nu am folosit . Am dorit fara .
  10. Serviti gulasul secuiesc cat este cald alaturi de putina smantana .
  11. Se ma paoate pune ca garnitura mamalguta .
  12. Noi am avut paine proaspata de casa.

                                       Pofta mare .!!!!

TIPS-URI

1

Daca folositi varza dulce puteti acri cu putin bulion de rosii . Eu nu am folosit .

Daca ti-a placut reteta noastra "Szekelygulyas- gulas secuiesc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gulas