Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar.
Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand galbenusurile, praful de sare, esenta de vanilie amestecand pana cand totul devine omogen. Peste compozitie adaugam treptat, uleiul, laptele, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta nu este prea groasa, este un aluat mult mai aproape de aluatul de clatite decat cel de chec. Amestecam totul bine, dupa care pregatim vasul in care vom coace prajitura.
Eu am folosit o tava cu peretii detasabili, peste care am pus hartie de copt unsa cu putin ulei, ca sa fiu mai sigura ca nu se va lipi prajitura de hartie. Incalzim cuptorul la 180 de grade, avand totul pregatit incepem coacerea prajiturii.Luam din compozitie 2 polonice si le turnam in tava.Intindem bine compozitia ca sa acopere toata suprafata tavii si o dam la cuptor pana se coace, apoi rumenim putin fata si o scoatem din cuptor.Coacerea primul strat nu dureaza mult, fiind vorba de o cantitate foarte mica de aluat.Atunci cand marginile sunt aurii oprim focul jos si aprindem pe cel de sus pentru a rumeni putin prajitura, pana capata o culoare aurie. Scoatem tava din cuptor si presaram deasupra prajiturii scortisoara si cu ajutorul unei pensule din silicon, imprastiem pe toata suprafata pentru a fi uniform.
Apoi mai luam din compozitie un polonic de aluat si turnam din nou in tava, asta va fi al doilea strat, dar de data asta unul mai subtire si dam din nou la cuptor, dar flacara va fi aprinsa doar partea de sus. Lasam in jur de 1,5-2 minute, pana se face culoarea putin aurie(e bine sa urmariti si pozele postate, care sunt facute pe etape) si din nou vom scoate tava, peste care presaram scortisoara si continuam sa turnam al treilea strat tot subtire, adica un polonic de compozitie. Si din nou dam la cuptor, tot numai la flacara de sus.Procedam la fel pana se va termina toata compozitia, iar intre straturi presaram tot timpul scortisoara folosind doar flacara de sus al cuptorului pentru coacere.Numarul de straturi nu e tot timpul acelasi, depinde de marimea tavii si a polonicului folosit.In cazul meu au iesit 14 straturi, dupa cum o sa vedeti si in poze.
Dupa coacerea ultimului strat scoatem tava din cuptor, presaram cu scortisoara si lasam 10 minute sa se raceasca, dupa care desprindem marginele prajiturii cu ajutorul unei lame de cutit subtire, apoi deschidem tava(in cazul meu tava este cu margini detasabile).Rasturnam prajitura pe o farfurie plata si o ungem cu gem de caise (deasupra si desigur partile laterale).
Prajitura se orneaza cu nuca maruntita si cu jumatati de miez de nuca. Acum putem spune ca am terminat, intr-adevar este o prajitura migaloasa, dar are un aspect si un gust deosebit.Asadar merita oboseala, trebuie sa incercati si sa uimiti musafirii. Supriza placuta pentru toti va fi la taierea ei.., are un aspect deosebit de frumos.Eu nu am stiut ce nume sa-i dau si am numit-o "Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca". Este foarte gustoasa, combinatia de scortisoara, nuca si gemul de caise "dulce-acrisor" ii da o aroma "de neuitat".
Va doresc pofta buna!
Specific :Iordania
1
toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei
2
pentru coacere folosim o tava cu peretii tetasabili
3
ca sa fie pufos faina trebuie sa o introducem in ploaie amestecand manual cu o paleta