Pomana porcului

de Constelatialeu in Porc, 18 Dec 2013 | 8671 vizualizari

 

Nu stiu exact istoria pomenii porcului,probabil ca e de cand hau,dar stiu ca asa am pomenit,de copil,cand se sacrifica porcul pentru sarbatoarea de Craciun se facea neaparat si pomana porcului.Ce-i drept erau cam multi pe pomana aia a porcului,incat se cam micsora vizibil bietul sacrificat....ce sa te faci si cu neamurile care ,chipurile,veneau sa-ti dea o mana de ajutor.....la mancat...dar reciproca nu era valabila....unul din lucrurile de care imi amintesc foarte bine......dar au trecut si vremurile,nu mai sunt nici neamurile ,doar obiceiul a ramas...pomana porcului musai ca altfel nu-s bune bucatele pe masa de Craciun....

 

INGREDIENTE

  • Una bucata porc,nici mare nici mica..cca 120-130 kg
  • sare
  • muraturi
  • mamaliga
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pomana porcului:

Dupa ce a fost transat si am ajuns la partea pulpelor,acolo unde-i carnea,musai sa alegem bucatele de carne,pe care sa le punem in cratita cu ceva slaninuta,o cana de apa si ceva sare ,apoi la foc domol sa parpalim delicatesea de carnita sau cum se spune ''pomana porcului''.Musai sa nu lipseasca de la acest ritual al sacrificarii porcului.Daca n-ai mancat pomana porcului  degea pregatesti bunatatile de Craciun....Trantim si-o mamaliga si niste acrituri ca sa fie pomana ,pomana...pe bune daca nu-i cea mai buna mancare posibila...ma rog ,asta-i parerea mea,gustulmeu....

Daca ti-a placut reteta noastra "Pomana porcului" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

mirela0911 1

18.12.2013, 19:03

mmmmm ce buna-i!

tanyapatap 1

18.12.2013, 19:53

christyansen 1

18.11.2022, 16:58

yammmmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tochitura ardeleneasca