Da, da, ati auzit bine, placinta cu mere si branza. Nu am mancat niciodata, nu am mai facut niciodata pana acum, dar imi suna mie bine si am zis sa incerc. Nu va pot spune cam cat de buna a putut sa iese si cat de bine s-au combinat merele cu branza. Sa incercati si voi, chiar merita!
Pentru umplutura de mere:
Pentru umplutura de branza:
In plus:
Aluatul:
Cernem faina intr-un bol.
Punem sarea, zaharul, drojdia, amestecam cu o lingura.
Incorporam untul topit si usor caldut, oul, apoi punem lapte caldut, treptat si incepem sa framantam.
Adaugam si vanilia, apoi tot turnam lapte pana aluatul devine omogen, elastic si usor lipicios.
Acoperim aluatul, il lasam sa dospeasca la loc cald, o ora, o ora si ceva.
Umplutura de mere:
Spalam merele, le curatam de coaja si le taiem cuburi potrivite.
Le punem intr-o tigaie, adaugam zaharul, scortisoara si le trasferam pe foc.
Le lasam cam 5-7 minute pe foc, amestecam din cand in cand.
Amidonul il amestecam cu doua linguri de apa rece, il punem la final peste mere, amestecam si dupa circa 1 minut tragem tigaia de pe foc. Lasam umplutura sa se raceasca.
Umplutura de branza:
Intr-o craticioara amestecam branza cu oul si zaharul.
Adaugam smantana, vanilia, coaja rasa de lamaie si le amestecam bine.
Aluatul dospit il impartim in doua.
Presaram faina pe masa de lucru, luam prima bucata de aluat.
Intindem cu sucitorul o foaie potrivit de groasa, in forma de dreptunghi.
Marginile de pe lungime le taiem fasii pe ambele parti, mijlocul ramanand intact.
Punem pe mijloc jumatate din branza, o intindem, iar deasupra jumatate din cantitatea de mere, pe care le distribuim uniform.
Inchidem capetele, apoi incepem si impletim fasiile taiate, una din dreapta, una din stanga, dreapta, stanga si tot asa pana terminam.
La fel procedam si cu cealalta bucata de aluat.
Ungem cu unt o tava mai mare, o tapetam cu hartie de copt si asezam cu grija cele doua placinte.
Le lasam la crescut 15 minute, apoi batem spuma oul si le ungem cu ajutorul unui penson.
Introducem placintele in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 30-35 de minute, pana sunt frumos rumenite deasupra.
Cand sunt gata, le scoatem din cuptor, le acoperim cu o bucata de hartie curata, apoi cu doua prosoape groase si le lasam asa pana se racesc.
Puteti taia si atunci calde pentru a servi, dar restul sa le inveliti asa pentru a se pastra fragede.
Reci, le pudram cu zahar si servim.
Sa aveti pofta!