Am descoperit de curand aceasta reteta si m-am gandit s-o impartasesc cu voi ! Este ceva senzational, iese o paine parca e facuta in cuptorul de chirpici al bunicii!
Se pune faina intr-un castron incapator, drojdia se dizolva intr-un pahar cu o parte din cantitatea de apa si se toarna peste faina, se adauga si restul de apa, apoi sarea , se amesteca totul, se acopera cu un capac sau cu folie alimentara si se introduce totul in FRIGIDER ! Se lasa acolo pana a doua zi! Trebuie sa stea asa intre 7 si 24 de ore! Eu de regula fac seara aluatul si o coc a doua zi cand ma intorc de la serviciu. Este un aluat "molicios si lipicios", trebuie sa va ajutati de faina ca sa-l lucrati.
Va trebuie o oala mare de vreo 6 litri pentru aceasta cantitate de faina, din fonta, de tuci, de inox sau de pamant. Eu am una mare de pamant. E super! E oala mea preferata! O iubesc, o ador! In fine, lasand la o parte slabiciunile mele, acest oloi trebuie bagat in cuptor, musai trebuie sa aibe capac si se lasa la incins bine de tot la temperatura maxima. Operatiunea asta o faceti inainte de a scoate aluatul din frigider pentru ca dureaza vreo 20-30 de minute pana se incinge bine oala. Asa!
Dupa ce-am infipt oloiul in cuptor, scoatem dospitura din frigider, se infarineaza bine blatul de lucru, se rastoarna aluatul dospit, infarinati bine si palmele, pudrati cu faina si suprafata aluatului. Intindeti-l cu mainile in forma de dreptunghi, apoi impachetati in trei pe luncime, veti obtine un dreptunghi ingust si lung, iar lateralele le aduceti una peste alta. Oooof! Ati inteles ceva ?!
N-am facut poze la fazele-astea, dar va promit ca voi face zilele aceste, daca nu mai aveti rabdare gasiti modul de impachetare si pe youtube.
Intoarceti aluatul cu lateralele impachetate in jos, acoperiti cu un prosop si lasati asa vreo 20 de minute, timp in care se va incinge si oala. Soateti oala din cuptor CU MANUSI, ridicati capacul, puneti aluatul in oala fierbinte intorcandu-l din nou cu lateralele impachetate in sus, puneti capacul, bagati oloiul in cuptor, nu schimbati temperatura, se lasa vreo 40-50 de minute cu capac, apoi 10 fara capac. Veti avea in fata o paine senzatioanala! Nu va speriat de atata polologhie pentru ca procedeul este incredibil de simplu. Va doresc pofta buna!