La mama acasa am servit mucenici mereu in ziua de 9 Martie. Asa ca de luni seara ne-am apucat in echipa, in familie la rulat de mucenici.
Se pune faina intr-un castron cu putin zahar vanilat si praf de sare. Se adauga apa si se framanta incepand usor pana se formeaza o coca destul de densa. Se da cu faina pe masa si incepem sa formam micii mucenici in forma de opturi ori de cercuri. Se aseaza o tava cu o foaie de hartie cerata si se da cu faina, se aseaza mucenicii odata facuti pe aceasta hartie, cand sunt gata se mai dau cu faina sa ii acopere. Se lasa ne acoperiti peste noapte la uscat.
Apoi, a doua zi, se pun la fiert 2l apa cu putina sare si inainte de a da in clocot se pun mucenici. Imediat dupa ce am pus mucenicii se da focul la mediu si se amesteca din cand in cand sa nu se lipeasca. Daca cumva ni se pare ca zeama nu e precum o ciulama mai moale, se poate adauga faina, amestecata separat cu putina apa, ca sa ingroase. Cand sant fierti mucenicii se ridica deasupra, se iau dupa foc si se adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de portocala si lamaie, esenta de rom. Se servesc cu nuca macinata/de preferat zdrobita intr-o punga zip si scortisoara.
Pofta Buna!