Una dintre mancarurile pe care le pregatim cel mai des, vara, dupa ce punem cateva borcane cu castraveciori in saramura este aceasta mancare scazuta de cartofi cu castraveti in saramura.
Chiar daca se pot servi alaturi de mancare, castravetii murati, gatiti odata cu mancarea ii influenteaza total gustul.
Este o mancare usor acrisoara ce merge servita rece, pe tot parcursul verii si nu numai.
Spalam bine cartofii, ii curatam si ii tocam in cuburi mari.
In uleiul incins, prajim carnatii taiati in bucati mici pana se rumenesc bine, apoi ii scoatem si adaugam cartofii.
Ii lasam sa se coloreze usor, intorcandu-i pe toate partile, fara a se patrunde definitiv. Scoatem cartofii si adaugam ceapa tocata solzisori si 2 catei de usturoi tocati rondele. Cand incepe ceapa sa-si schimbe culoarea, o stropim cu apa fierbinte sa nu capete gust de prajeala.
Adaugam rosiile decojite si tocate marunt, putin cimbru, 1-2 foi de dafin, sare si putin piper.
Lasam sosul sa fiarba pana devine mai consistent, apoi adaugam cartofii, carnatii si muraturile tocate marunt si tinute in apa rece 8-10 minute. Completam cu putina apa fierbinte si lasam mancarea sa fiarba pana scade lichidul.
O mai asezonam cu condimente, dupa gust si adaugam spre final un catel de usturoi razuit.
Dupa stingerea focului, adaugam verdeata tocata marunt.
1
Se pot folosi si castraveciori in otet, dar sunt mai recomandati cei in asramura.
2
Morcovul si gogosarii sunt optionale.