Majoritatea retetelor recomandă să se pună zahăr 1:1, dar nouă ne place dulceata de cirese negre amară, asadar am pus mai putin zahar si a iesit chiar pe gustul nostru. Incă mai am dulceată facută in anul 2015 si care arată perfect, fără să fi prins aer sau să facă mucegai.
Această retetă am invătat-o de la bunica. Imi amintesc cu drag de ciresul bătran din grădina bunicii, care conform celor spuse de bunica, fusese plantat cu zeci de ani in urmă de către soacra ei. Ciresul avea peste 60 de ani si făcea o dată la 2 ani niste cirese grozav de bune, din care noi pregăteam o dulceată delicioasă. Desi era o treabă "murdară" si migăloasă, o ajutam in fiecare an pe bunica să pregătească dulceata.
Speli ciresele, le scurgi bine de apa si scoti samburii. Noi i-am scos, cu ajutorul unui aparat special de scos samburii.
Cantaresti ciresele dupa ce scoti samburii si adaugi zaharul.
Lasi ciresele la rece cateva ore, sau peste noapte, si apoi le pui la fiert la foc mic. Dupa ce incepe sa clocoteasca, aduni spuma formata, de cate ori este nevoie. Pui o lingura cu dulceata pe o farfurie si o dai la rece. Daca se incheaga, inseamna ca este gata dulceata.
Cand incepe sa se lege compozitia, adaugi zeama de lamaie si cubuletele de lime si mai lasi sa fiarba 10-20 de minute. Eu am fiert dulceata timp de aproximativ 4 ore, la foc mic.
Torni dulceata in borcanele sterilizate, infiletezi capacele si rastorni borcanele cu capacul in jos, timp de 15 minute, apoi le aduci in pozitia normal, le acoperi cu o patura groasa si le lasi sa se raceasca lent.
Mie mi-au iesit 19 borcanele de 400 g fiecare.