Drob de miel a la Radu Anton Roman

de Bucataras in Oaie, 1 Mai 2009 | 26052 vizualizari

 

Retetele lui Radu Anton Roman au un farmec literar aparte.
“Drobul este strofa a patra a mesei pascale, cea care se recita dupa incantatia anafurii, clinchetul usor al oualelor ciocnite si fosnetul pascai. Carnea matasoasa a maruntaielor, voalul incinerat al prapurelui, totul celebreaza".

 

INGREDIENTE

  • 1 kg maruntaie miel - ficat, inima, plamini, rinichi, splina
  • 2 cepe
  • 3 legaturi ceapa verde
  • 3 legaturi usturoi verde
  • 150 gr unt
  • 6 oua mari (sau numai 2, daca nu folositi smintina)
  • 1 pahar de smintina
  • verdeata (marar, patrunjel)
  • piper
  • sare
  • 1 prapur de miel
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Drob de miel a la Radu Anton Roman:

Se spala prapurul si se lasa in apa rece.

Se spala maruntaiele in citeva ape, se oparesc scurt intr-o apa clocotita.

Se fierb in apa cu un praf de sare 30 de minute de la primul clocot, se scot.

Daca s-au racit, se toaca marunt din cutit (unii le toaca la masina, dar iese pateu, nu drob).

(Acum, bunicile noastre incingeau bine o grasime - sa zicem untdelemn, desi tare ma tem ca era o galbena untura de gisca sau de gaina - si, la foc iute si necrutator, rumeneau citeva minute bucatelele de drob, sa capete coaja si gust bun de prajeala, singure, fara ceapa, sfinta gura sa traiasca aventura descoperirii fiecarui gust in parte…Dar asta azi e o obsesie desueta si, intr-un fel, facultativa, deci puneti-o intre paranteze).

Ceapa, uscata si verde, usturoiul, verdeata se toaca marunt, fiind partea uda-frageda a povestii noastre.

Ceapa uscata se pune in unt la prajit.

Cind s-a inmuiat se adauga tocatura sa sfiriie inca 5 minute, apoi se ia de pe foc, se scurge bine de grasime si se raceste.

Ouale se bat cu sare si piper.

Se amesteca, toate: tocatura, ceapa ramasa, ouale si smintina.

Prapurul se scurge de apa, se intinde dantela-i cu delicatete si se umple cu amestecatura de mai sus.

Finalul (in 3 variante)

Prima: se unge cit de bine cu unt o tava adincuta de cozonac, se potriveste drobul in forma asta si se da la cuptor, la foc foarte mic, pina se rumeneste bine (maroniu deschis).

A doua: se turteste drobul, rotunjit ca o …turta, printr-o clisa facuta din 2 oua si 2 linguri de faina, si se pune la prajit in grasime incinsa, pina se rumeneste; se mai pune si in cuptor, vreo 15-20 minute, la foc mic, sa se lege - usuce - patrunda.

A treia: tava de cozonac se unge cu unt, se presara din gros cu pesmet; drobul si el se presara cit de des cu pesmet; se pune in tava si se da la cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Drob de miel a la Radu Anton Roman" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (7)

unaluna 1

23.04.2011, 12:03

O reţetăsigura, tradiţională, simplă.
Multumesc pentru postare.

AnyCostescu 1

07.02.2013, 14:17

VI 1

24.03.2018, 19:13

Prima varianta e mai buna,merci de reteta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Friptură de miel şi ied la cuptor