Cu dedicatie iubitorilor de nuci coapte, are un gust intens, iar in combinatie cu foile de bezea si crema de vanilie este pur si simplu irezistibil!
Blat bezea si nuci coapte:
Crema de vanilie:
Crema de mascarpone si nuci coapte:
Miez de nuca coapta pentru decor
Blatul de bezea si nuca coapta:
1. Nucile se pun la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade, apoi se racesc complet si se fac pudra la blender.
2. Albusurile se mixeaza spuma cu praful de sare timp de un minut, apoi se adauga zaharul si vanilia in doua transe si se mixeaza ca pentru bezea timp de sapte minute pana ce nu se mai simte zaharul intre degete.
3. Se adauga zeama de lamaie, se omogenizeaza apoi se opreste mixerul.
4. Se toarna faina si se amesteca cu o spatula prin invaluire.
5. Se adauga nucile pudra si se omogenizeaza.
6. Pe tava se asaza foaia de copt, se pune compozitia de bezea si nuca si se niveleaza cu o spatula.
7. Se coace foaia de bezea la 160 de grade Celsius timp de 30 de minute, apoi se scoate si se intoarce pe fundul unei tavi la fel de mari sau pe un blat, se desprinde foaia de copt usor cand este inca calda, daca se raceste se lipeste destul de usor, asa ca este bine sa va miscati repede.
8.Cand foaia s-a racit se decupeaza marginile si se taie in 5 fasii aproximativ egale.
9. Se ung pe rand fasiile cu crema de vanilie apoi se ruleaza , pe prima fasie o vom aseza in mijloc, apoi cu restul vom inconjura ruloul pana la terminarea foilor.
10. Tortul se unge cu crema de vanilie, apoi deasupra cu crema de mascarpone si nuci coapte si se decoreaza cu nuci.
Crema de vanilie:
1. Laptele se infierbanta intr-o cratita mai maricica.
2. Se amesteca intr-un bol larg, galbenusurile cu zaharul, vanilia si amidonul.
3. Cand laptele a dat intr-un clocot se trage vasul de pe foc si se lasa 30 de secunde, apoi se toarna peste compozitia de galbenusuri si se mixeaza bine cu un tel.
3. Se toarna compozitia inapoi in craticioara si se tine pe foc pana ce se ingroasa si da in clocot timp de un minut , avand grija sa amestecam cu un tel fara oprire astfel incat sa nu se arda crema, apoi se trage vasul de pe aragaz, se adauga untul cubulete si se omogenizeaza, se raceste complet inainte de folosire.
Crema de mascarpone si nuci:
1. Se coc nucile la 180 de grade timp de 15 minute apoi se racesc complet si se fac pudra la blender.
2. Mixam mascarpone, cu zahar pudra, vanilie si nuci coapte.