Trebuia să fac ceva dulce pentru sfârșitul de săptămână, așa că am folosit ce aveam în casă; ouă, zahăr, făină, smântână, mascarpone, ciocolată, două rodii care dădeau semne de uscare și vreo 75-100 de grame de nuci rumenite și mărunțite... Am făcut așadar destul de repede o prăjitură delicioasă, cu gust dulce acrișor (de la rodie și lămâie) și am însiropat blatul, așa cum mi-am promis în urmă cu ceva timp, pentru că așa mi se pare mult mai bine.
Pentru blat, se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi cu un praf de sare, până ce încep să ia volum. Atunci se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, puțin câte puțin, mixând întruna.
Se adaugă apoi, gălbenușurile și coaja răzuită de lămâie, continuând mixarea. La urmă se încorporează făina și nuca rumenită și mărunțită, amestecând ușor, pentru a nu pierde din volum, cu ajutorul unei furculițe.
Se toarnă compoziția în tava în care în prealabil s-a pus hârtie de copt și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos (Se poate verifica dacă este gata, cu o scobitoare).
În timp ce blatul se coace în cuptor, se face siropul (puțin legat) din apă și zahăr, se dă la răcit și apoi se adaugă în el zeama de lămâie.
Pentru cremă se prepară mai întâi frișca. Se mixează smântâna rece cu un praf de sare extrafină, după care se adaugă zahărul vanilinat și cel tos, treptat, mixând mereu, până ce rezultă o frișcă bine legată.
Se mixează 1 minut mascarponele, după care se încorporează în el frișca preparată anterior. Când crema este gata se dă la frigider, până ce blatul va fi pregătit.
Când blatul este copt, se scoate din cuptor și se lasă la răcit, după care se taie la orizontală, în două foi.
Se însiropează foaia de blat de la baza prăjiturii, se unge uniform cu gem, după care se întinde o jumătate din cantitatea de cremă de mascarpone. Se însiropează și cealaltă foaie de blat, pe partea care se suprapune peste crema de mascarpone și apoi se unge cu restul de cremă.
Se storc semințele de rodie, se filtrează sucul și se adaugă zahărul și amidonul. Se amestecă ingredientele și se dă crăticioara la foc mic, amestecând întruna, până ce jeleul începe să se îngroașe. Atunci se ia crăticioara de pe foc, se mai lasă să se răcorească 2-3 minute, amestecând mereu în el, după care se toarnă în strat uniform, peste prăjitură.
Se lasă prăjitura să se răcească, după care se îndepărtează marginile, se porționează și se decorează cu 50 grame de ciocolată topită la bain-marie cu o lingură de ulei de alune de pădure (sau de floarea soarelui).
1
Ouăle pentru blat trebuie să fie la temperatura camerei.
2
Pentru ca blatul să crească frumos, separați cu grijă albușurile de gălbenușuri.
3
Dacă mixați întruna compoziția pentru blat, nu va fi nevoie să adăugați praf de copt.
4
Puteți face blatul fără nuci, dacă nu aveți la îndemână.
5
Dacă folosiți nuci, după ce le rumeniți, încercați să îndepărtați pielițele, care sunt amare și pot schimba gustul prăjiturii.
6
Pentru frișcă, smântâna trebuie să fie rece.
7
Nu mixați smântâna mai mult timp decât este cazul, ca să nu se transforme în unt dulce.
8
Adăugați zeama de lămâie în sirop, abia după ce s-a răcit.
9
Blatul se taie numai după ce s-a răcit de tot.
10
Puteți lăsa blatul neînsiropat, dar va trebui să stea câteva ore ca să se pătrundă, după ce-l veți umple cu cremă și apoi, prăjiturile sunt mult mai bune dacă sunt însiropate.
11
Nu preparați jeleul decât după ce ați umplut foile de blat.
12
Decorați cu ciocolată topită la bain-marie, numai după ce jeleul s-a întărit.