Cele mai delicioase eclere pe care le-am gustat vreodata! Combinatia crema de vanilie, zmeura si frisca este de senzatie, va sugerez sa salvati reteta ca merita, eclerele se prepara destul de usor si se devoreaza si mai usor! :P :D Este de departe desertul meu preferat!
Aluat eclere:
Crema de vanilie:
Decor:
Preparam mai intai crema:
Punem laptele pe foc mic intr-un vas mai larg, adaugam vanilia si il lasam sa dea un clocot.
Amestecam intr-un bol mare, cu un tel, galbenusurile cu zaharul si amidonul. Cand laptele a clocotit, tragem vasul de pe foc, il lasam o jumatate de minut la racorit, apoi il turnam peste compozitia de gabenusuri.
Omogenizam cu telul si turnam compozitia inapoi in vasul in care a fiert laptele.
Amestecam cu telul fara sa ne oprim iar cand incepe sa se ingroase lasam pe foc inca un minut sa fiarba, omogenizam bine si tragem vasul de pe foc. Adaugam untul taiat bucati si amestecam pana ce crema devine lucioasa.
Racim crema la frigider.
Aluatul de ecler:
Punem intr-o cratita apa cu praful de sare, untul si zaharul pudra pe foc mediu atat cat sa se infierbante si sa se topeasca untul, nu lasam sa fiarba, ca sa nu se evapore, mai tragem vasul de pe foc.
Cand untul s-a topit, punem din nou vasul la foc mic si adagam faina in bloc dintr-o data, tragem rapid vasul de pe ochiul aragazului si amestecam puternic si repede cu un tel, aducem din nou vasul pe flacara aragazului la foc mic, si lasam aproximativ un minut sa se gateasca aluatul si sa devina fin.
Aluatul l-am pus in vasul mixerului si cu ajutorul paletei l-am racit usor, apoi cand a fost aproape rece, am pus pe rand ouale, am mixat bine dupa fiecare si cand a fost gata, bine omogenizata compozitia, am pus-o intr-un pos si am trasat cojile , asezandu-le pe o foaie de copt bine unsa cu unt( cele 10 gr.), lasand spatii intre ele.
Am pus cojile de eclere in cuptorul preincalzit la 200 de grade celsius pentru 15 minute, cand timpul s-a scurs, ( sub nicio forma nu deschideti usa cuptorului in acest interval) am redus temperatura cuptorului la 170 de grade si le-am mai tinut inca 10 minute.
Am schimbat din nou temperatura de data asta la 200 de grade Celsius. Am pregatit o tepusa de lemn( cea pentru frigarui, insa merge si o scobitoare), si dupa cele zece minute am deschis cuptorul si am intepat rapid fiecare bucata cat sa iasa aburul, am inchis usa si am mai lasat la copt inca 6 minute.
O sa vedeti cum cojile se vor dezumfla, nu va speriati, apoi se vor umfla frumos la loc, le tinem atat cat sa se rumeneasca.
Scoatem cojile de eclere si le racim pe un gratar, apoi le vom taia pe mijloc in doua.
Partea de jos a cojilor se va umple cu crema, eu am pus cam doua lingurite la fiecare ecler, apoi frisca si zmeura, am pus si partea de deasupra si am pudrat-o cu zahar pudra vanilat.