Desert cozonac cu Fanta, reteta de post

de Ina in Dulciuri, 3 Mar 2018 | 20688 vizualizari

 

Rețeta am găsit-o pe blogul lui Adi Hadean și pot spune că este cel mai bun cozonac de post pe care l-am mâncat .
Săptămâna aceascta am preparat întâi doi cozonaci care s-au mancat imediat, inainte de a se răci ( varianta cu apa minerala carbogazoază ).  Pentru că ne-a plăcut foarte mult, am repetat rețeta folosind de data aceasta Fanta în loc de apă minerală, iar rezultatul a fost la fel de spectaculos.
Culoarea dată de sucul de portocale , dar și elasticitatea menținută chiar și după câteva zile de la preparare, au făcut ca mai multe persoane care l-au gustat să mă întrebe daca sigur este un cozonac de post și n-am strecurat și ouă în compozitie.  

 

INGREDIENTE

Aluat pentru 2 cozonaci :

  • 900 g făină pentru cozonac
  • 120 g zahăr
  • 20 g drojdie uscată
  • 1 praf de sare
  • 130 ml ulei
  • 500 ml suc de portocală acidulat ( Fanta )
  • coajă rasă de lămâie
  • esenţă de vanilie şi de rom,

Umplutura :

  • 350 g rahat
  • 200 g miez de nucă
  • 4 linguri cacao
  • 100 g stafide aurii
  • 4 linguri zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu Fanta, reteta de post:

Pentru aluat :

In vasul mixerului planetar am cernut faina pe care am amestecat-o apoi cu zahărul, praful de sare si drojdia uscată.

Am încălzit sucul acidulat si l-am adaugat amestecând compozitia cu o lingură, pentru omogenizare. Am adăugat apoi aromele, coaja de lămâie si uleiul si am pornit mixerul pe frământare, timp de 10 minute, la viteză mică.

Aluatul se poate frământa si la mână, ordinea adăugării ingredientelor rămânând aceeasi dar mărindu-se timpul de frământare.

Am invelit bolul cu folie alimentară, l-am pus pe calorifer şi am lăsat aluatul să crească 30 minute, timp in care volumul s-a triplat ( in mod normal e suficient sa se dubleze, dar  eu am facut 7 cozonaci, am lucrat cu 3 boluri de aluat si  avand mult de lucru aluatul a stat mai mult la crescut ).

Umplutura:

Mie-mi place cozonacul cu multa umplutură, asa căam ales să-l umplu jumatate cu rahat iar cealalta jumatate cu amestec de nucă .   

Mai intai am porționat rahatul in cubulețe .

Intr-un castron am amestecat 200 g miez de nucă mărunţit ( eu am prăjit înainte miezul de nucă), 3 linguri zahăr, 2 linguri de cacao, 100 g stafide aurii şi 3-4 linguri cu apă.

Preparare :

Tapetăm masa de lucru cu făină.

Ne ungem mâinile cu ulei si impărțim aluatul în 4 parți egale. Punem o bucata de aluat pe masa infainata si o întindem ajutându-ne doar de mâini ( nu folosim sucitorul/făcălețul ) astfel încât să obținem un dreptunghi . Peste aluat presărăm o lingură de cacao și imprăștiem jumătate din cantitatea de rahat bucăți. Rulam apoi aluatul ca pe ruladă si-l dăm deoparte. Intindem altă bucată de aluat, dar pe aceasta împraștiem  jumătate din compoziția de nucă și formăm al doilea rulou.  Impletim cele două rulouri și formăm un cozonac pe care-l așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt.

Procedăm la fel cu celălalt cozonac.  

Acoperim tăvile cu un prosop sau folie alimentară și lăsăm cozonacii  la crescut cel puțin 30 minute, la loc cald și ferit de curenți de aer.

Când cozonacii și-au dublat ( cel putin ) volumul îi se ungem cu ulei și presărăm zahar deasupra. Se coc în cuptor timp de 40 minute la 180 grade Celsius . Eu am folosit programul pentru aluat dospit de la cuptorul electric .

Se scot din tăvi imediat , se acoperă cu un prosop curat și se lasă la răcit pentru a se putea felia. Intrucat sunt foarte pufosi, pentru a-si mentine forma este bine ca racirea sa se faca lasand cozonacii pe o parte.

Dacă pofta e mai mare decat rabdarea, nu folositi cuțitul la porționare ci rupeți cu mâna cozonacul fierbinte. 

TIPS-URI

1

Pentru a-i mentine mai mult timp pufosi vom ambala cozonacii, imediat dupa racire, in folie alimentara.

2

Lama cuțitului pe cozonacul fierbinte va face ca aluatul sa se incruzească, de aceea nu se recomandă felierea cozonacului decât daca acesta este complet răcit. În acest caz, cea mai bună soluție este porționarea / ruperea cu mâna.

3

Dacă inlocuiți sucul de portocale cu apă minerală carbogazoasă trebuie să țineți cont că sucul este dulce, deci veți adăuga în plus 2-3 linguri cu zahăr.

4

Diferența de culoare dată de sucul de portocale poate fi observată în fotografiile atașate, primele două poze cu felii de cozonac fiind ale cozonacului preparat cu apă minerală, iar următoarele ale celui preparat cu Fanta.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu Fanta, reteta de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

dantes 1

04.12.2018, 07:30

Bun!

mihaelar63 1

13.03.2019, 00:54

AnnaTharius 1

30.04.2021, 06:48

Este o reteta care se face usor si cu foarte putine ingrediente, am facut-o si alta data si am ramas surprinsi cu totii de rezultatul obtinut. Nu ne-a venit sa credem ca, folosind doar aceste ingrediente, am obtinut doi cozonaci mari si pufosi, foarte gustosi. S-au pastrat foarte bine inveliti in folie. Multumesc pentru reteta, Bucataras!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu nuci si gem