Desert chec marmorat

de RODIMUR in Dulciuri, 27 Apr 2017 | 5521 vizualizari

 

Din punctul meu de vedere, checul marmorat este cel mai ușor de făcut. Cred că am făcut câteva sute, pufoase și dulci, două câte două, de obicei...
 

 

INGREDIENTE

  • 5 ouă proaspete
  • 1 cană (175 grame) zahăr tos fin
  • 1 cană (175 grame) făină albă
  • 2 linguri de ulei
  • 2 plicuri de vanilie
  • o lingură cacao
  • 2 linguri făină albă
  • 1-2 linguri zahăr pudră
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert chec marmorat:

Se aleg albușurile de gălbenușuri și se bat, până încep să crească, apoi se adaugă zahărul, puțin câte puțin, bătând întruna. Se adaugă și un plic de vanilie, după care, pe rând se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, bătând mereu compoziția.

Când compoziția a luat proporții și zahărul s-a dizolvat, se adaugă și făina, încetul cu încetul, iar la urmă cele două linguri de ulei.

Se ia separat  cam un sfert din compoziție și se amestecă bine cu o lingură de cacao, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Cine vrea, poate lua chiar o jumătate din compoziție, ca să o amestece cu cacao. În același timp, în compoziția inițială, cu gălbenușuri, se mai adaugă două linguri de făină, pentru a compensa densitatea și greutatea compoziției cu cacao. Dacă nu am adăuga aceste două linguri de făină, compoziția cu cacao ar fi mai grea și s-ar lăsa la fundul tăvii.

În tava unsă cu ulei se toarnă pe rând cele două compoziții. Mai întâi compozția cu gălbenușuri, acoperind tot fundul tăvii, apoi, doar pe mijlocul tăvii, un șir de compoziție cu cacao, după care se vor turna alternativ cele două compoziții, doar pe mijlocul tăvii, având grijă ca ultima să fie cea cu gălbenușuri.

Se dă tava la cuptor, la foc potrivit și se lasă 30-35 de minute. Când checul s-a rumenit bine, se scoate tava din cuptor, se desprinde checul de ea, se pune pe o foaie de hârtie, se presară cu zahăr pudră și cu vanilie. Aceste ingrediente sunt pentru realizarea unui singur chec și este suficientă o jumătate de plic de vanilie.

Se împăturește checul în hârtie și se lasă la răcit. Când este rece, se poate tăia.

TIPS-URI

1

Ouăle trebuie scoase din timp din frigider, ca să se bată bine. Ele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Atenție la separarea albușurilor de gălbenușuri. Dacă se amestecă, se vor bate mai greu.

3

În compoziția cu gălbenușuri, trebuie să adăugăm încă două linguri de făină, pentru a fi la fel de grea ca cea cu cacao. În acest fel, compoziția cu cacao nu se va lăsa la fundul tăvii.

4

Pe timpul preparării checului se bate întruna compoziția (inclusiv când se adaugă făina și uleiul). După aceste 30 minute, se dă tava la cuptor.

5

Această rețetă, respectată întocmai, nu necesită nici praf de copt, nici bicarbonat. Checul va fi pufos fără aceste ingrediente.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert chec marmorat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Valclaudia 1

09.05.2017, 05:53

Perfecta sectiune!

RODIMUR 1

09.05.2017, 07:19

Kytz, are dreptate mama ta! Eu simt mai bine cum evoluează compoziția dacă o lucrez manual, cu telul, sau cu lingura! Deși am mixer de mulți ani, nu-l prea folosesc. Și maioneza o fac manual, nu cu mixerul, chiar dacă durează mai mult timp. O singură dată mi s-a tăiat maioneza, când am folosit pe vremuri, un robot rusesc pe care-l aveam. Se înfierbânta elicea care învârtea maioneza și rezultatul a fost... De atunci nu mă mai bazez pe aparatură, ci lucrez manual, pentru că simt mai bine ce se întâmplă cu ingredientele puse... Mulțumesc pentru aprecieri!

RODIMUR 1

09.05.2017, 07:20

Mulțumesc frumos, Valclaudia!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Chec marmorat (by ina)