E simplu. Într-o zi rece de toamnă, când te dai după treburi dar touşi mai ai timp şi de bucătărie te apuci de ciopârţit fructele prezentate. Zic eu ciopârţit dar pot fi tăiate cubuleţe, triunghiuri ori pătrate după voia fiecăruia. Evident înainte de asta trebuie să fie spălate.
Cum treaba merge bine, bucăţelele de fructe sacrificate se pun la fiert într-o oală. Între timp stafidele se pun la înmuiat în esenţă de rom ori vanilie (se poate şi un coniac mai bun). La momentul potrivit se adaugă cu tot cu esenţă în fiertura de compot.
Cominaţia de miros, culoare şi gust a fructelor din compot poate fi suplimentată (după preferinţă) cu scorţişoară.
Îndulcirea se poate face ori cu zahăr adăugat în timpul fierberii, ori cu miere, când compotul devine călduţ, căci altfel mierea la temperaturi înalte devine toxică.
Cum mare lucru n-am gătit, dar am vorbit destul, vă doresc poftă bună la o cană cu compot de o zi, că nu rămâne strop pentru ziua ce vine.>:D<