Cighir a la "Ciobeni"

de alice_ciobanu in Aperitive / Garnituri, 19 Apr 2011 | 6219 vizualizari

 

Vă prezint reţeta proprie şi personală a clasicului şi gustosului cighir moldovenesc: Cighir a la "Ciobeni"

 

INGREDIENTE

  • măruntaie de la o raţă- inimă, rânză, ficat,
  • măruntaie de găină sau cucoş, după caz, - inimă, rânză, ficat
  • măruntaie de iepure - inimă, plămân, ficat,
  • măruntaie de porc - inimă, ficat (cam 500gr), plămân, rinichi
  • ceapă - 2 buc
  • ouă - 4 buc fierte tare  si 4 buc crude
  • o bucătă de franzelă - cam 200gr
  • lapte sau smântână - 100 ml
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • ulei,
  • sare,
  • codimente : enibahar, tarhon, mărar uscat, delikat
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cighir a la "Ciobeni":

Se spală foarte bine toate măruntaiele cu apă rece şi se taie în bucăţi potrivite. Rinichiul se taie pe lung şi se spală foarte bine, lăsând să pătrundă apa rece prin canale. Se va fierbe apoi separat cu o lingură de oţet. Celelalte măruntaie se vor pune la fiert împreună cu puţină sare şi se vor fierbe aproximativ 30-35 minute. Se lasă să se răcească.

În timpul acesta ceapa se taie mărunt şi se căleşte în ulei. Franzela se va pune la înmuiat cu puţină apă.

Când sunt aproape reci, măruntaiele se vor toca foarte mărunt şi se vor amesteca cu ceapa călită, ouăle crude, pătrunjelul tocat mărunt. Se adaugă apoi franzela înmuiată şi stoarsă bine de apă, după care se adaugă laptele sau smântâna, sarea, delikat şi condimentele. Se amestecă foarte bine, pentru omogenizare.

Se tapetează o tavă de chec cu hârtie de copt. Eu am rămas fără hârtie exact în prag de sărbători şi cum am uitat să cumpăr, am improvizat, folosind folie de aluminiu pe care am uns-o cu puţină margarină. Se pune din compoziţie în tavă pe jumătate. Peste aceasta se va aşeza câte o jumătate de ou fiert tare, după care se pune iarăşi un strat de compoziţie. Deasupra tăvii se va pune o folie de aluminiu, pentru 30 de minute.

Se dă tava în cuptorul încins, iar după 30 de minute flacăra se va reduce şi se va scoate şi folia de aluminiu de deasupra. Se mai dă totul la cuptor pentru alte 40-45 de minute. Ceea ce rezultă este foarte bun şi delicios.

Este o varaintă personală de chighir,  pentru că soţului meu nu îi place chighirul învelit în aluat, iar prapur nu găsesc întotdeauna.

Poftă Bună ! 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cighir a la "Ciobeni"" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sufleu de conopida si pui