Bruschetele sunt un aperitiv foarte apetisant si aromat.Eu le-am adaptat la tara mea de adoptie, folosind un ingredient foarte popular in lumea araba:"za'atarul", care da bruschetelor un plus de arome.
Za’atarul este un condiment specific tarilor arabe preparat din oregano uscat,lamaita,maghiran,seminte de susan prajite,sare.Este in general preparat acasa de majoritata gospodinelor de la sate si condimentele folosite sunt tinute secrete.Se pot adauga si alte condimente cum ar fi:cimbru,chimin,coriandru,fenicol.In Palestina reteta include chimin dulce ( carawe sau fenicol).In Liban se adauga adesea sumac, un condiment care da o culoare rosieinchisa.In Egipt acest condiment se prepara cu scortisoara,cuisoare si muguri de trandafir.Se foloseste in numeroase mancaruri si aluaturi.
Se amesteca intr-un bol untul moale scos din timp din frigider cu 1/3lingurita de sare si se adauga praful de usturoi si za’atarul.
Se unge un strat foarte subtire de unt pe ambele parti pe feliile de franzela.
Se pune painea intr-o tava in care s-a pus hartie de copt sau folie de aluminiu si se da la cuptorul incalzit dinainte la 220 de grade.
Dupa 6-7 minute feliile de paine se intorc pe cealata fata( care s-au rumenit putin) , se presara cu cascavalul ras si se mai dau la cuptor 6-7 minute pana s-au rumenit.
Rosiile si ardeii se taie marunt, se sareaza si se pipereaza; se stropesc cu putin ulei de masline si se pun cu o lingurita pe feliile de franzela scoase din cuptor.
Se servesc calde.
Pofta buna!
1
Foarte bune in serile de iarna cu ceai de hibiscus-"karkade"
2
Trebuie avut grija cu praful de usturoi, deoarece uneori este sarat; in acest caz nu se mai adauga sare .