Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Fleica de porc umpluta
Postat de: panacris in PorcFleica se bate ușor cu ciocanul de carne pentru a se obține un dreptunghi de cca. 3 cm înălțime. Ceapa se curăță și se taie mărunt. Într-un vas încăpător se...Citeste continuarea
Piept de porc la cuptor
Postat de: ctlina in Mancaruri cu carneUngeti carnea peste tot cu sosul barbecue. Puneti-o intr-un vas cocota pentru cuptor. Curatati ceapa si usturoiul. Tocati-le marunt si puneti-le peste carne. Presarati cimbru, piper...Citeste continuarea
Desert gratin de mere cu nuca de cocos
Postat de: ctlina in PrajituriCuratati merele si taiati-le felii subtiri. Ungeti cu unt un vas si depuneti merele. Varsati romul peste mere si presarati deasupra lor nuca de cocos rasa. Incalziti cuptorul la 220°C....Citeste continuarea
Desert tort cu pandispan si jeleu...
Postat de: ctlina in TorturiIncalziti cuptorul la 180°C. Preparati blatul: Separati albusurile de galbenusuri. Mixati albusurile cu praful de sare, adaugati 3 linguri de 'zahar'. Mixati-le bine pana se vor...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu unt si untura
Postat de: Constelatialeu in Aperitive / GarnituriPentru ca untul si untura erau ''beton'' de la frigider, le-am dat pe razatoare, la fel si branza am ras-o, toate pe razatoarea mica.Am pus toate ingredientele intr-un castron, adica, untul,...Citeste continuarea
Painici cu seminte de floarea soarelui
Postat de: mihaelar63 in PiineSe incalzeste usor laptele amestecat cu apa. Doar putin, sa fie caldicel. Putin lichid se amesteca cu doua linguri de faina, drojdia granulata si zahar. Se acopera...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de branza...
Postat de: panacris in PrajituriOuăle se separă în recipiente separate. Gălbenușurile se amestecă energic cu zahărul, apa și uleiul până ce se obține o cremă spumoasă. Albușurile se bat spumă cu...Citeste continuarea
Slanina cu usturoi si boia, fiarta...
Postat de: mihaelar63 in Mezel de casaBucata de slanina se pune la fiert in moare . Adugati la fiert ceapa , foaia de dafin si piperul boabe . Atentie !!! Nu se pune sare , moarea este suficient de sarata ....Citeste continuarea
Ciorba taraneasca de vacuta, de iarna
Postat de: mihaelar63 in Supe/CiorbePrazul si gogosarul se taie marunt si se soteaza in ulei. Sarati. Cand acestea incep sa fie patrunse, se adauga rosiile maruuntite si se lasa sa se soteze inabusit 5 minute ....Citeste continuarea
Desert tarta rapida cu mere
Postat de: Constelatialeu in PrajituriMai intai am scos aluatul din congelator si l-am lasat sa se dezghete, apoi am curatat merele si le-am taiat cubulete mici. Peste cubulete de mar am stros zeama de la portocala. Intr-un tuci am...Citeste continuarea
Tocana taraneasca
Postat de: Constelatialeu in PuiMai intai am pus aripioarele la prajit, cat sa se rumeneasca putin, ele se mai gatesc si in cuptor. Mi-am pregatit ceapa, am curatat-o , splat-o si taiat-o marunt. Ardeiul l-am lasat sa se...Citeste continuarea
Racituri din urechi si adidasi de porc
Postat de: mihaelar63 in Mezel de casaMai intai urechile si piciorusele de porc se parlesc in caz ca a mai scapat un firicel de par. Se razuiesc frumos cu cutitul si se spala bine cu apa rece. Cu ajutorul unui fierastrau special...Citeste continuarea
Desert Numai trei
Postat de: Bunica in DulciuriIntr-o cratita/forma se pune un strat subtire de gem. Albusurile se mixeaza cu un praf de sare. Cand incepe sa se formeze bezeaua, adauga zaharul. Mixeaza pana obtii o bezea ferma....Citeste continuarea
Desert tort cu mousse caise si...
Postat de: katty in TorturiPregatim mai intai jeleul de caise. Hidratatam gelatina in 60 ml sirop de la compot. Infierbantam restul siropului intr-un ibric, il dam jos de pe foc si punem gelatina hidratata. Mixam bine...Citeste continuarea
Aperitiv saratele cu untura si unt
Postat de: katty in Aperitive / GarnituriIntr-un castron punem untura, untul, branza rasa, sarea si iaurtul. Mixam bine. Adaugam faina si framantam un aluat nelipicios pe care il strangem intr-o bila, il acoperim cu folie de...Citeste continuarea
Fusili tricolore bolognese
Postat de: katty in FusilliTocam ceapa fin dupa ce am curatat-o si am spalat-o. In uleiul incins punem ceapa la calit. Cand ceapa a devenit translucida, adaugam usturoiul taiat fin, apoi carnea tocata. Amestecam constant...Citeste continuarea
Mancarica de curcan cu mazare verde...
Postat de: mihaelar63 in CurcanCeapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. Carnea de curcan se taie cuburi . Morcovul se razuieste . Sotati in ulei ceapa si usturoiul . Cand acestea incep sa...Citeste continuarea
Ciorba de pui cu rosii si zeama de...
Postat de: katty in CiorbeSpalam bine carnea de pui si o punem la fiert. Spumam bine pentru a obtine o zeama limpede. Intre timp curatam legumele si le spalam. Taiem morcovul cubulete mici, ceapa o tocam fin, cartofii...Citeste continuarea
Branza de vaci de casa (alta varianta)
Postat de: momo121 in Mancare copiiO varianta foarte, foarte usoara de a obtine o branzica de vaci numai buna de facut placinte, de a o savura cu smantana si cu mamaliguta, sau orice va place... Asadar nu trebuie decat sa...Citeste continuarea
Ostropel cu carne de gaina
Postat de: Bunica in PuiCele doua pulpe de gaina le-am portionat in superioare si inferioare. Au fost mai mari si necesitau portionare. Le-am pus la fiert in oala kucta de seara. Le-am fiert timp de 30 minute....Citeste continuarea
Cotlete de porc la tava, cu...
Postat de: RODIMUR in PorcCotletele se spală, se zvântă, se bat cu un ciocan pentru carne, se îndepărtează surplusul de grăsime (dacă se dorește asta) și se crestează din loc în loc, după care...Citeste continuarea
Snitel din muschi de pui
Postat de: Bunica in PuiMuschiul de pui se scoate si se curata de pielea subtire daca are. Fasiile se taie in doua pe lungime. Cantitatea de carene se pune intr-un castron si se condimenteaza dupa dorina...Citeste continuarea
Salata de ciuperci cu porumb
Postat de: Bunica in SalateCiupercile se scot din borcan se pun intr-o stecuratoare si se trec pe sub un jet de apa rece. Tocam in cuburi mici ciupercile si castravetii. Curatam usturoiul si-l zdrobim. Porumbul scos...Citeste continuarea
Paine impletita in cinci, cu seminte
Postat de: ancutsa in PiineAluatul: Într-un bol înalt / vasul de la mixer, pui drojdia uscată și torni peste laptele cu apa (amestecate). Lichidul trebuie să aibă aprox 27°C (cald, nu...Citeste continuarea
Pui in stil grecesc, cu peponaki
Postat de: ancutsa in PuiPuiul: Porționezi pulpele de pui, le pârlești și le speli. Le ștergi cu niște șervete de hârtie ca să absorbi apa. Le prăjești într-o cratiță cu...Citeste continuarea
Garnitura de cus-cus cu rodie
Postat de: RODIMUR in Mancare copiiSe spală rodia, se desface cu atenție și se adună semințele. Cus-cusul se fierbe în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când cus-cusul a fiert,...Citeste continuarea
Desert papanasi moldovenesti
Postat de: Bunica in DulciuriIntr-un bol se amesteca ouale cu zaharul pana devin spumoase. Adauga branza de vaci,vanilia,coaja de lamaie si omonegizeaza. Faina amestecata cu grisul ,praful de copt se incorporeaza...Citeste continuarea
Cartofi cu branzeturi si smantana,...
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de legumeCartofii se spală și se pun la fiert în coajă. Când sunt gata, se scot din apa clocotită, se lasă să se răcorească, după care se decojesc și se taie sub formă de rondele, cu...Citeste continuarea
Gulas de porc, cu cartofi
Postat de: vasimur in PorcPregătire ingrediente: Spălăm pulpa de porc, o scurgem de apă și o tăiem cubulețe mai mari. Curățăm ceapa, usturoiul, ardeiul, roșiile și cartofii și le spălăm bine. Ceapa și...Citeste continuarea
Muschiulet de porc cu sos de soia...
Postat de: rocsi_1612 in PorcSpalati muschiuletul si il stergeti cu niste servetele. Il taiati felii mai grosute. Curatati usturoiul si il taiati in patru. Incingeti o tigaie, adaugati untul si bucatile de carne. Presarati...Citeste continuarea
Salata cu pui, oua si legume
Postat de: ancutsa in SalateFierbi ouăle pentru 4 minute, să nu fie nici zemoase, nici fierte tari, ci mediu. Le răcești sub jet de apă rece (apa de la fiert eu o pun la plante, după ce s-a răcit) și le...Citeste continuarea
Dantele de zahar
Postat de: ancutsa in DulciuriDantelele: Păstrează proporția 1:1 de pastă de zahăr : apă. Eu am obținut 4 dantele mari și 4 mici și încă mi-a mai rămas pastă, pentru că am vrut să mă joc și...Citeste continuarea
Orez cu carne de vacuta si spanac
Postat de: mihaelar63 in VitaCeapa se taie marunt si se soteaza in ulei . Cand ceapa incepe sa devina sticloasa se pune orezul la prajit . prajirea se face timp de doua trei minute si se amesteca sa nu se...Citeste continuarea
Painici cu lapte, unt si chimen
Postat de: mihaelar63 in PiineSe incalzeste usor laptele. Nu foarte mult , doar putin , sa fie caldicel . Laptele se amesteca cu doua linguri de faina , drojdia granulata si zahar. Se acopera vasul si se...Citeste continuarea
Cartofi gratinati cu smantana,...
Postat de: mihaelar63 in Mancaruri de legumeCeapa curatata se taie pestisori si se soteaza usor in ulei . Adugati cartofii taiati rondele . Lasati sa se imprieteneasca 5 minute si trageti tigaia de pe foc . Turnati deasupra...Citeste continuarea
Costite de porc lipicioase
Postat de: mihaelar63 in PorcCostita de porc se feliaza in bucati potivite -cam de 3 degete latime. Puneti la fiert costita in apa cu suc de mere .Sarati . Acum se pune si ceapa , usturoiul , boabele de...Citeste continuarea
Crochete de pui
Postat de: mihaelar63 in PuiPieptul de pui se taie cubulete . Am introdus in vasul robotului de bucatraie pieptul de pui , usturol , ceapa , ulei , sare, piper si cimbru. Toate acestea le-am maruntit ....Citeste continuarea
Salata cu rosii si branza fetta...
Postat de: mihaelar63 in SalateRosiile se spala si se taie cuburi . Ardeiul se spala se curata de seminte si se taie marunt dupa dorinat . Ceapa verde se taie rondele . Ceapa se amesteca cu...Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata si dantele
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Bați cu mixerul, albușurile cu sarea și îndulcitorul și dai deoparte. Separat, bați untul cu mixerul, până se deschide ușor la culoare, adaugi...Citeste continuarea
Porc in stil chinezesc (Pork stir fry)
Postat de: Bucataras in PorcPregateste ingredientele pentru stir fry: taie carnea in bucati mici sau fasii, morcovii curatati taie-i rondele, iar ardeiul capia in bucati potrivite. Curata si toaca marunt ghimbirul si...Citeste continuarea
Supa din rasol de vita, cu legume
Postat de: RODIMUR in SupeCarnea se fasonează, se spală și se pune la fiert, cu 3 litri de apă, mai întâi la foc iute și după ce se formează spumă, se culege, se aruncă și apoi se micșorează...Citeste continuarea
Paine turceasca Ramadan
Postat de: rocsi_1612 in PiineIntr-un bol puneti apa calduta, drojdia si le amestecati. Adaugati laptele si uleiul. Cerneti faina, o turnati in bol peste lichide. Presarati zaharul si sarea. Incepeti si framantati. O sa iese...Citeste continuarea
Desert rulada Krantz
Postat de: mirela0911 in PrajituriBlatul: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu sarea. Se adauga zaharul pe rand si se mixeaza pana se obtine o spuma densa si lucioasa. Se lasa deoparte. Galbenusurile se amesteca...Citeste continuarea
Pulpe de pui in vin
Postat de: mirela0911 in PuiSe curata si se spala bine carnea apoi se lasa sa se scurga de apa sau se sterge cu prosoape de hartie. Se condimenteaza cu sare si piper. Intr-o cratita se pune uleiul la incins. Se pune...Citeste continuarea
Ciorba de caprioara cu spanac
Postat de: katty in CiorbeTaiem carnea in bucati potrivite si o spalam bine. Punem carnea la fiert intr-o oala cu apa rece. Spumam cat este nevoie si fierbem pana carnea se inmoaie. Scoatem carnea intr-o farfurie si scrgem...Citeste continuarea
Salata de vinete in stil grecesc
Postat de: katty in SalateDezghetam vinetele si le scurgem bine. Daca avem vinete proaspete le coacem, le scoatem miezul si le scurgem bine. Pe un fund de lemn punem vinetele scurse si cu un cutit de lemn sau...Citeste continuarea
Reteta rapida si delicioasa de...
Postat de: momo121 in PrajituriCum se prepara Reteta rapida si delicioasa de prajitura cu iaurt si branza dulce Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare si jumatate din cantitatea de zahar (dam...Citeste continuarea
Dulceata de zmeura
Postat de: sufletista in Dulceata / GemIntr-o oala cu fundul dublu, adaugam zaharul si apa si fierbem pana ce obtinem un sirop gros, facand proba cu farfuria rece. Aceasta trebuie sa se faca ca o bobita de roua. Adaugam zmeura(care...Citeste continuarea
Oua cu chorizo si kapia copti la...
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeArdeiul galben, verde si rosu, curatati de seminte, ii taiati cubulete. Taiati chorizo felii subtiri. Puneti o tigaie pe foc, rumeniti chorizo pe ambele parti. Adaugati cubuletele de ardei,...Citeste continuarea
Desert tarta cu mere sau Gateau...
Postat de: Bucataras in PrajituriPreincalzeste cuptorul la 200 grade C. Intr-un castron (sau in vasul mixerului) amesteca ouale si zaharul, adauga si vanilia sau esenta de rom, in functie de aroma preferata si mixeaza...Citeste continuarea