Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Covrigi cu dovleac
Postat de: sufletista in DulciuriUmplutura-dovleacul il curatam de coaja si il dam prin razatoare. Adaugam intr-o cratita zaharul si dovleacul si punem pe foc amestecand ocazional pana ce se inmoaie,stingem focul si adaugam...Citeste continuarea
Desert mini strudel cu branza
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un ibric adaugam uleiul si faina treptat amestecand continuu pana ce se omogenizeaza. Punem pe foc si amestecam continuu pana ce se ingroasa ca o ciulama,daca este nevoie mai adaugam 1...Citeste continuarea
Desert ciocolata de casa cu stafide
Postat de: MotanLaOale in DulciuriSe taie foile de napolitana la dimensiunea tavii de aluminiu si una se pune pe fundul tavii. Laptele praf se amesteca cu stafidele intr-un castron. Zaharul, zaharul vanilat, cacaoa si apa se...Citeste continuarea
Tocana sau ceaunata-wok
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneEste o mancare gatita la ceaunul wok, la foc de lemne. Mai intai am pregatit toate ingredientele, am spalat carnea si am taiat-o cubulete mai mici, adica bucatele decente,apoi am spalat legumele,...Citeste continuarea
Placinta cu carne, dovlecel,...
Postat de: Constelatialeu in Mancaruri cu carneAluatul foitaj l-am scos de la congelator si l-am lasat sa se dezghete, fiind vara se dezgheata repede. Apoi mi-am adunat din gradina legumele, lea-m curatat si spalat. Ceapa am taiat-o...Citeste continuarea
Desert prajitura cu foi
Postat de: Constelatialeu in PrajituriFoi de bezea : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine, am adaugat zaharul, amidonul si am continuat sa mixez pana am obtinut o bezea tare. Am adaugat nuca macinata, cacaoa cernuta si...Citeste continuarea
Desert tort cu caise, fistic si iaurt
Postat de: rocsi_1612 in TorturiBlatul: Maruntiti fisticul in blender, dar nu il faceti pudra. Separati ouale. Bateti albusurile cu un praf de sara pana devin spuma. Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o bezea....Citeste continuarea
Cometti rigati cu branza si carnati...
Postat de: MotanLaOale in PastePastele se fierb conform instructiunilor de pe ambalaj. Se strecoara, se trec pe sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Carnatii se taie rondele si se prajesc pana se rumenesc frumos....Citeste continuarea
Lasagna inedita
Postat de: panacris in LasagnaÎntr-un vas adânc se pune brânza de vaci, brânza de burduf, ceapa prăjită, ouăle, boabele de porumb scurse de lichid și se amesetecă până se combină...Citeste continuarea
Desert rulada cu blat din albusuri,...
Postat de: katty in PrajituriPregatim mai intai blatul. Mixam intr-un castron albusurile impreuna cu sarea, apoi cu zaharul pana devine o bezea ferma. Adaugam uleiul, vanilia si ompgenizam compozitia. Cernem faina amestecata...Citeste continuarea
Ciorba de porc cu dovlecei in zeama...
Postat de: katty in CiorbeSpalam bine carnea portionata si o punem la fiert. Spumam bine si fierbem pana carnea este fiarta de jumatate. Intre timp curatam legumele.Taiem ceapa fin, morcovul si ardiul gras cubulete....Citeste continuarea
Desert turnulete cu inghetata de...
Postat de: katty in PrajituriAmestecam iaurtul cu smantana si zaharul pudra. Pornim masina de inghetata si turnam amestecul.Peste 20 de minute va fi gata. Montam turnuletele direct pe farfurii cu ajutorul unor discuri...Citeste continuarea
Desert tort Maria
Postat de: Constelatialeu in TorturiMai intai am pregatit jeleu, deoarece trebuie sa stea la congelator cca 2 ore. Am folosit o forma de tort cu pereti detasabili, cu diametrul de 14 cm, am pastrat doar peretii formei, am imbracat...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de mure
Postat de: Constelatialeu in TorturiBlat : Am folosit o forma de silicon cu diametru de 20 cm. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am mixat cu un praf de sare, am adaugat zaharul si am continuat sa mixez pana am...Citeste continuarea
Salata de cartofi cu peste afumat...
Postat de: MotanLaOale in SalateCartofii se fierb in coaja, se curata, se racesc si se taie bucati potrivite. Pestele afumat se curata si se rupe bucati. Ceapa se curata si se taie julien. Fileurile de ansoa se scurg de...Citeste continuarea
Friptura de miel cu vin si usturoi
Postat de: MotanLaOale in OaieSfertul de miel se portioneaza, se curata, se spala bine si se usuca. Intr-o tava se pune uleiul si bucatile de miel si se ung bine cu ulei. Se presara sare, boia, piper si se pune vinul...Citeste continuarea
Pulpe de pui cu iaurt si pesmet
Postat de: oanapl in PuiSpeli ciocănelele de pui, apoi îndepărtezi pielea și le usuci cu un șervet absorbant apoi le freci cu sare, piper și boia de ardei dulce. Amesteci iaurtul cu zeama de lămâie...Citeste continuarea
Desert pere coapte cu fructe uscate
Postat de: sufletista in DulciuriPerele le spalam si le taiem in 2, cu ajutorul unei lingurite scobim casuta semintelor. Asezam perele in tava pe care am uns-o cu unt. Adaugam fructele in casuta,alune,presaram scortisoara...Citeste continuarea
Snitele de pui cu leurda
Postat de: sufletista in Mancaruri cu carnePieptul de pui il taiem in felii nu foarte subtiri. Il batem putin cu ciocanul, il asezam pe un tocator si condimentam cu condimente dupa gust pe ambele parti. Eu prefer sa il pun in lapte...Citeste continuarea
Desert tarta cu pere si aluat foietaj
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-o cratita adaugam zaharul, apa, zeama de lamaie si untul la temperatura camerei. Punem pe foc amestecand continuu pana ce capata o culoare de maro deschis.Turnam in tava in care vom coace...Citeste continuarea
Pasta de naut cu avocado si busuioc
Postat de: katty in Mancaruri de postPunem nautul scursul intr-un vas inalt. Taiem avocado pe jumatate, scoatem samburii, scoatem miezul cu o lingura si il punem peste naut. Punem si frunzele de busuioc, usturoiul curatat de coaja,...Citeste continuarea
Supa de rosii
Postat de: katty in SupeTaiem ceapa fin, ardeiul gras cubulete, iar morcovul il radem pe razatoarea mare. Rosiile le taiem cuburi mici. In uleiul incins punem la calit morcovul, ceapa si ardeiul gras impreuna cu un...Citeste continuarea
Salata de dovlecei (de post)
Postat de: katty in Mancaruri de postCuratam dovleceii de coaja si ii taiem cuburi. Ii punem la fiert pana se inmoaie intr-un oala acoperiti cu apa si un praf de sare. Scurgem dovleceii bine si ii lasam sa se raceasca. Dupa ce...Citeste continuarea
Penne la cuptor cu branza - Reteta...
Postat de: katty in PenneCum se prepara Penne la cuptor cu branza - Reteta usoara si gustoasa Punem o oala cu 5 l de apa la foc. Cand clocoteste, punem 1 lingura sare si pastele. Fierbem conform instructiunilor de pe...Citeste continuarea
Ciorba de miel cu mazare si cartofi
Postat de: katty in CiorbeSpalam bine carnea de miel portionata si o punem la fiert intr-o oala cu apa rece cat sa o depaseasca cu cateva degete. Spumam bine si fierbem pana este fiarta de jumatate. Curatam legumele si...Citeste continuarea
Varza murata calita de post
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de postVarza se pune la desarat in apa rece de seara pana dimineata, se toaca fideluta si se stoarce bine. Ceapa se curata si se toaca marunt, se pune in ulei si se caleste 4-5 minute. Se presara...Citeste continuarea
Desert negresa cu stafide si nuca
Postat de: MotanLaOale in PrajituriIntr-un castron se mixeaza albusurile de la oua 2-3 minute. Se adauga zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile, laptele si uleiul si se...Citeste continuarea
Salata Italiana
Postat de: dantes in SalateSe fierbe oul tare si dupa ce se raceste il taiem in felii. Salata aisberg se taie julien. Avocado se taie in cubulete. Se amesteca rucola, avocado, salata aisberg si oul intr-un castron...Citeste continuarea
Musaca din vinete si dovlecei
Postat de: panacris in Mancaruri cu carnePentru început se spală vinetele, nu se curăță de coajă, apoi se taie rondele de cca. 1 cm, se dau cu un praf de sare și se lasă la odihnă cca. 20 de minute. Dovlecelul se...Citeste continuarea
Mere la borcan fara zahar
Postat de: panacris in ConserveMerele se spală se curăță de eventualele daune, dar atenți, nu și de coajă, apoi se rad pe răzătoarea fină, manula sau electric cum vă este la îndemână. Într-un...Citeste continuarea
Desert placinta cu mere, cu foi...
Postat de: sufletista in PrajituriCum se prepara Desert placinta cu mere, cu foi cumparate Merele le spalam, le curatam de coaja si le dam prin razatoare. Adaugam untul intr-o cratita si cand s-a topit adaugam merele,...Citeste continuarea
Aperitiv placinte cu varza calita
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriCernem faina intr-un vas incapator, adaugam sarea si amestecam,facem o adancitura adaugam drojdia amestecata cu zaharul si dizolvata cu apa calduta. Adaugam treptat apa pana ce aluatul are...Citeste continuarea
Piept de rata clasic
Postat de: sufletista in RataPieptul de rata il scoatem din frigider cu cel putin 1 ora inainte sa il gatim. Eu am avut piept cu tot cu os, a trebuit sa il desosez, il stergem bine, il curatam de pene. Cu ajutorul unui...Citeste continuarea
Mancare de cartofi cu scaricica...
Postat de: panacris in PorcCeapa se curață, se toacă mărunt și se pune la călit în ulei și puțină apă, împreună cu ardeii tocați mărunt. Scăricica se taie bucățele, cât o...Citeste continuarea
Lup de mare la cuptor cu patrunjel,...
Postat de: ctlina in PesteMixati patrunjelul, usturoiul cu sarea si uleiul. Amestecati si pastrati intr-o cutie la rece. Incalziti cuptorul la 180°C. Spalati si curatati pestele. Ungeti-l cu 1 lingura buna din sosul...Citeste continuarea
Ficat de vitel cu otet si capere
Postat de: ctlina in FicatPuneti la-ncalzit untul cu uleiul. Puneti sare si piper pe felia de ficat si puneti-o la prajit 3 minute pe fiecare parte. Scoateti ficatul si rezervati la cald. In aceeasi tigaie puneti...Citeste continuarea
Omleta cu vinete
Postat de: MotanLaOale in Mancare copiiVanata se spala, se curata intermitent de coaje si se taie cuburi potrivite. Se pune la calit cu 2 linguri de ulei. Ouale se bat cu cascavalul ras, sare si piper. Cand bucatile de vanata...Citeste continuarea
Fasole batuta la slow cooker Crock-Pot
Postat de: MotanLaOale in Slow CookerFasolea se alege, se spala si se pune in apa rece de seara pana dimineata. In vasul slow cooker Crock-Pot punem fasolea boabe scursa de apa. Se pun morcovul, ceapa si albitura curatate si...Citeste continuarea
Desert pere umplute, imbracate in...
Postat de: sufletista in DulciuriCuratam merele de coaja fara sa le taiem coditele. Intre timp punem vinul,zaharul si condimente dupa gust intr-o cratita si punem pe foc si cand incepe sa clocoteasca adaugam perele. Le...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de mere coapte
Postat de: sufletista in TorturiBlat- Mixam albusurile spuma cu un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul, adaugam zaharul si mixam pana ce devine o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile amestecate cu ulei, mixam pana ce...Citeste continuarea
Desert clatite bronzate
Postat de: RODIMUR in DulciuriSe amestecă mai întâi ingredientele solide: făina, sarea, zahărul, cacaua, coaja răzuită de lămâie, zahărul vanilinat și bicarbonatul, după care se încorporează...Citeste continuarea
Desert prajitura Amandina
Postat de: miha in PrajituriBlat: O parte din zahar (cca 75 g) se pune la topit intr-o craticioara. Se caramelizeaza pana se inchide bine la culoare. Se da deoparte de pe foc si se toarna apa, cu atentie. Se lasa...Citeste continuarea
Jeleu (peltea) de mere
Postat de: sufletista in ConserveMerele le spalam si le curatam de coaja si le dam prin razatoare, le calim cu zahar si scortisora sa avem pentru iarna. Cotoarele si cojile nu le aruncam pentru ca le folosim la jeleu, eu am...Citeste continuarea
Salata cu pui, ciuperci si porumb
Postat de: MotanLaOale in SalatePieptul de pui se curata, se spala, se pune la fiert in apa cu sare. Cand este facut se lasa la racit si se taie cuburi mici. Porumbul se fierbe in apa, se scurge si se lasa la racit....Citeste continuarea
Aperitiv placinta dobrogeana
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriSe lasa foile la dezghetat la temperatura camerei. Untul se topeste pe foc mic si se lasa sa se raceasca. Intr-un bol se pune branza, iaurtul si oul. Se condimenteaza cu sare si piper dupa...Citeste continuarea
Salata Caprese
Postat de: privatelaura in SalateSalata Caprese se face in doi timpi si trei miscari. Mai intai de toate, se iau cateva frunze de busuioc si se rup in doua, apoi se sterge farfuria cu ele. Ramane astfel aroma busuiocul, iar...Citeste continuarea
Desert prajitura cu crema de lamaie
Postat de: mirela0911 in PrajituriFoile: In bolul mixerului se pune faina, sarea, zaharul pudra, praful de copt si untul taiat cubulete, la temperatura camerei. Separat se bat ouale si se adauga si coaja de lamaie. Se toarna...Citeste continuarea
Tocana de cartofi noi
Postat de: MotanLaOale in Mancaruri de postCartofii se curata, se spala si se taie cuburi. Ceapa se curata si se toaca marunt. Ardeii se curata, se spala si se taie patratele. Intr-o cratita se pune uleiul si ceapa si se caleste...Citeste continuarea
Pastrama afumata de rata
Postat de: sufletista in RataIntr-un vas mai adanc(este bine o caserola cu capac de cca 5 l)adaugam sare,piper,2 foi de dafin zdrobite,usturoi praf si cimbru(eu am avut uscat si dupa dat prin strecuratoare care sa fie cat mai...Citeste continuarea
Desert chec cu stafide si ciocolata
Postat de: MotanLaOale in PrajituriSe poate folosi orice marime de pahar respectand proportiile in functie de cantitatea care doriti sa iasa. Intr-un castron se mixeaza ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza...Citeste continuarea