Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Aperitiv placinta italiana de cartofi
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriFierbi cartofii în coajă 30-35 minute, sau pana cand, infigand o furculita intr-un cartof, aceasta intra cu usurinta in el. Ii scoti din apa, ii lasi sa se racoreasca putin, apoi ii cureti...Citeste continuarea
Osso buco milanez si gremolata
Postat de: ctlina in VitaIncalziti uleiul intr-o tigaie adanca. Dati carnea prin faina si rumeniti-o bine pe ambele parti. Intre timp, curatati morcovul si taiati-l in rondele fine. Curatati ceapa si tocati-o...Citeste continuarea
Amestec de legume uscate - VIGITA
Postat de: panacris in Vegan / Raw veganRădăcinoasele se spală, se curăță și se rad, manual sau cu ajutorul robotului de bucătărie, julien. Ardeii, ceapa și roșiile se spală, curăță și se feliază în...Citeste continuarea
Pastai verzi cu rosii
Postat de: ctlina in Mancaruri de postIntr-o oala adanca, puneti la fiert o cantitate mare de apa cu sare. Adaugati pastaile verzi curatate. Fierbeti la foc potrivit timp de 15 minute. Scurgeti-le si puneti-le sub un...Citeste continuarea
Desert crema Mojito cu ricotta
Postat de: ctlina in DulciuriIn bolul robotului, incepeti sa bateti smanatana, adaugand zaharul treptat. Adaugati ricotta, coaja rasa de limetă, menta tocata marunt si continuati sa bateti. Varsati sucul de...Citeste continuarea
Desert flan cu mere caramelizate
Postat de: ctlina in DulciuriCuratati si taiati merele in cuburi. Incalziti zaharul intr-o tigaie la foc potrivit si topiti-l pana obtineti un caramel. Adaugati merele, scortisoara, amestecati si gatiti timp de 5...Citeste continuarea
Desert pavlova cu crema de vanilie
Postat de: madi_marin in PrajituriSe bat albuşurile spumă cu un praf de sare. Se adaugă treptat zahărul, esenţele şi coaja rasă de lămâie şi se bate totul foarte bine. Se adaugă oţetul şi, după ce s-a...Citeste continuarea
Ice coffee
Postat de: eumimi in CafeaPentru cuburile de gheata, umplem recipientul pentru gheata cu cafea neindulcita. Punem in 2 pahare cei 200 ml de cafea racita si indulcita, adaugam laptele si zaharul vanilat si amestecam....Citeste continuarea
Desert tort cu crema de branza si...
Postat de: oanapl in TorturiPentru blat, bati albusurile spuma tare, apoi adaugi zaharul si bati pana se topeste. Adaugi pe rand galbenusurile, uleiul si faina cernuta. Amesteci usor, de jos in sus, cu o lingura de lemn pana...Citeste continuarea
Aperitiv rulouri foietaj
Postat de: Bunica in Aperitive / GarnituriPregătește toate ingredientele: tăiate în cuburi mici. Cașcavalul îl dai pe răzătoare. Scurge zeama de la conserva de porumb. Aluatul patiserie îl desfaci, ți-l...Citeste continuarea
Desert prajitura cu prune si iaurt
Postat de: oanapl in PrajituriSpeli prunele, scoti samburii si le tai felii. Adaugi scortisoara, amesteci si le lasi cateva minute. Amesteci uleiul cu zaharul, esenta de rom si iaurtul si omogenizezi. Adaugi apoi faina si...Citeste continuarea
Pulpa de porc marinata, la gratar
Postat de: ancutsa in PorcFiecare prepara marinata dupa plac, eu obisnuiesc s-o prepar astfel: intr-un castron se amesteca bulionul cu berea, uleiul, sucul de la o jumatate de lamaie, putina sare, foarte putin...Citeste continuarea
Vinete evantai
Postat de: Bunica in Mancaruri de postSpală și usucă vânăta. O tai în fâșii de 1 cm. pe lungime. Săreaz-o și las-o 10 minute. Dovlecelul spălat se taie fâșii, pe lungime. Roșia spălată o...Citeste continuarea
Cartofi manastiresti (de post)
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni. Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face...Citeste continuarea
Desert negresa fitoasa (de post)
Postat de: Constelatialeu in PrajituriAm folosit o tava tapetata cu hartie de copt, dimensiuni 36/24 cm. Intr-un castron, am pus apa, dulceata de zmeura, zaharul, am amestecat pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat uleiul,...Citeste continuarea
Desert placinta ochiometrica
Postat de: Constelatialeu in DulciuriMai intai, culegem merele, le curatam de coaja, le dam pe razatoarea cu ochiuri mari, stoarcem merele de zeama, le asezam intr-un tuciulet, adaugam zahar dupa gust, le lasam sa se caleasca, la...Citeste continuarea
Saramura de pui
Postat de: Constelatialeu in PuiNe apucam sa curatam si sa dezosam pulpele, partea cu os si tartita o taiem si o frigem asa, restul pulpei o dezosam. Asezam pe patul de sare intai cu partea cu piele, apoi cand s-au fript, le...Citeste continuarea
Saramura de scrumbie
Postat de: Constelatialeu in PesteMai intai, se pregateste gratarul, aici s-a ocupat maestru de ceremonii Vali, ca eu aveam alta treaba, nu ca nu m-as pricepe, dar intr-o familie e bine sa te ajuti unul pe altul.....pentru ca am...Citeste continuarea
Dorada in acqua pazza - reteta nr....
Postat de: mihaelar63 in PesteSe curata si se spala rosiile. Se taie jumatati. Usturoiul se curata si se toaca marunt. Ardeiul iute se taie rondele. Ardeiul galben se taie fasii. Scoicile se...Citeste continuarea
Desert prajitura de post, cu...
Postat de: RODIMUR in PrajituriMerele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei....Citeste continuarea
Rulouri de vinete umplute cu ricotta
Postat de: mirela0911 in Mancaruri de legumeSe spala vanata, se sterge cu un prosop si i se taie capatul cu codita. Se taie apoi pe lungime 8 felii de 3-4 mm grosime. Se tapeteaza tava cuptorului cu hartie de copt si se asaza feliile de...Citeste continuarea
Ardei umpluti in sos de rosii
Postat de: Valclaudia in PorcSpalam ardeii, apoi le scoatem cotoarele si nervurile cu seminte, folosind un cutitas cu lama subtire. Punem carnea tocata intr-un castron, adaugam sare si piper dupa gust, ouale, cimbrul,...Citeste continuarea
Vinete umplute cu carne de curcan
Postat de: eumimi in CurcanMai intai, taiem vinetele pe jumatate si le scobim interiorul. Ceapa, carnea de curcan si ardeiul le taiem cubulete si le punem impreuna cu uleiul la calit. Le lasam 10 minute, dupa care...Citeste continuarea
Ciorba de post cu cartofi noi
Postat de: Valclaudia in CiorbeCuratam si spalam legumele sub jet de apa rece. Ceapa se toaca marunt si se pune la sotat in ulei, alaturi de morcovii taiati rondele, telina taiata cubulete si de ardeii taiati fasii....Citeste continuarea
Desert gogosi olandeze (Oliebollen)
Postat de: caroline in DulciuriPunem intr-un bol faina, sarea, zaharul si amestecam. Topim untul la foc mic, adaugam laptele si lasam in continuare la foc mic, pana ce laptele s-a incalzit ( NU trebuie sa fie fierbinte)....Citeste continuarea
Cartofi in sos de smantana
Postat de: caroline in Mancaruri cu carnePentru aceasta reteta, am ales cartofii noi. Cartofii ii spalam bine ( fara sa ii curatam de coaja) si ii taiem pe lung in patru ( depinde de marimea cartofilor). Ciupercile le curatam, le...Citeste continuarea
Icre de fasole rosie
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postSe pune fasolea la înmuiat în apă călduță și se lasă 3-4 ore sau cel mai bine peste noapte. Se scurge apa și se pune la fiert în altă apă. Se lasă să dea 2-3 clocote,...Citeste continuarea
Aloo gobi
Postat de: elucubratiiculinare in Mancaruri de postConopida se desface buchețele cât mai mici și se pune la fiert în apă clocotită pentru max. 5 minute. Se scoate, se lasă la scurs și se păstrează la cald. Cartofii se...Citeste continuarea
Frigarui cu legume si mini-fileuri...
Postat de: Pungasa_Rogue in PuiDovlecelul se curata de coaja, se spala si se taie rondele groase. Ciupercile se spala si se taie in jumatati. Ceapa rosie se curata de foi, se spala si se taie rondele groase....Citeste continuarea
Desert prajitura Samba (cu ananas,...
Postat de: oanapl in PrajituriMărunțești biscuiții și nucile și îi amesteci cu untul topit. Pui o formă cu pereți detașabili (sau un inel reglabil de tort) pe un platou (diametru de 20 cm) și torni...Citeste continuarea
Pilaf cu ciuperci
Postat de: RODIMUR in Mancaruri de postSe face o supă de legume din morcovi, pătrunjel, ceapă și țelină și se strecoară. Ciupercile se curăță de pielițe și de lamele și se spală în două-trei ape....Citeste continuarea
Pilaf din orez si bulgur cu snitele...
Postat de: Valclaudia in Mancaruri de postSpalam ciupercile si le desprindem din buchetele. Taiem coditele, le trecem prin robot. Palariile ciupercilor se pudreaza cu putina sare fina si se lasa cca. jumatate de ora intr-o sita din...Citeste continuarea
Desert tort de biscuiti
Postat de: caroline in TorturiUntul trebuie sa fie adus la temperatura camerei. Punem intr-un bol untul si il mixam bine cu zaharul pudra pana devine o crema. Separat, maruntim cu mana biscuitii, in bucati cat mai mici....Citeste continuarea
Desert prajitura turnata cu branza,...
Postat de: oanapl in PrajituriTai caisele spălate şi şterse în cubuleţe. Speli cireșele, le lași să se scurgă bine de apă și le scoți sâmburii. Pentru blat, mixezi ouăle întregi cu zahărul...Citeste continuarea
Paste la cuptor
Postat de: caroline in FarfallePunem cateva linguri cu ulei intr-o tigaie, impreuna cu cubul de ceapa si amestecam cu o lingura de lemn. Adaugam apoi ciupercile bine scurse de ulei, tonul maruntit, porumbul scurs bine...Citeste continuarea
Salata de vinete egipteana / Baba...
Postat de: ctlina in SalateCuptorul se preincalzeste la 200°C. Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor. Se pun pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de minute....Citeste continuarea
Desert biscuiti cu unt de arahide /...
Postat de: ctlina in DulciuriAmestecati faina, zaharul, praful de copt si untul de arahide. Adaugati treptat uleiul si amestecati pentru a forma un aluat. Formati bile, puneti-le pe o tava acoperita cu hartie de copt,...Citeste continuarea
Aperitiv tajina tunisiana cu pui si...
Postat de: ctlina in Aperitive / GarnituriCuratati si tocati ceapa si usturoiul. Incalziti uleiul puneti ceapa si usturoiul si rumeniti. Adaugati puiul taiat bucatele. Sarati, piperati si adaugati pudra de curcuma si 1/3 de cana...Citeste continuarea
Aperitiv frittata cu fidea
Postat de: abetina in Aperitive / GarnituriSe mixeaza ouale intr-un bol, peste oua se adauga ardeii grasi tocati, kaizerul taiat cuburi, mozzarella data prin razatoare, smantana, ceapa tocata julien, plicul de fidea maruntit, dovlecelul...Citeste continuarea
Desert cheesecake inimos cu sos de...
Postat de: Ela68 in Torturi1. Preincalzim cuptorul la 150 grade Celsius. Amestecam biscuitii macinati in blender cu untul topit si racit, ii punem intr-o forma cu diametrul de 22 cm si presam bine compozitia pana rezulta...Citeste continuarea
Desert tort din quinoa si crema de...
Postat de: cristina1985 in Vegan / Raw veganBlat: Se inmoaie quinoa in apa (la temperatura camerei), timp de 15 minute. Curmalele se curata de samburi si apoi le cantariti; se taie mai marunt. Se pun in blender quinoa scursa, curmalele...Citeste continuarea
Spaghete negre cu creveti in sos de...
Postat de: gospodariu in SpaghetePunem apa cu ulei de cocos la fiert si un praf de sare. Intre timp, punem in apa rece crevetii inghetati. Cand pastele sunt aproape fierte, se incinge intr-o tigaie ulei de...Citeste continuarea
Spaghetti al Nero di Seppia e...
Postat de: gospodariu in SpaghetePunem spaghetele negre cu cerneala de sepie, intr-o cratita cu apa sarata si fierbem conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp, incingem 2 linguri de ulei intr-o tigaie si gatim...Citeste continuarea
Mancare de mazare cu porc, masline...
Postat de: ancutsa in PorcSe rumeneste bine carnea de porc, taiata bucatele mici, in putin ulei incins. Se scoate carnea pe o farfurioara si, in grasimea ramasa, se caleste ceapa si morcovul dat prin razatoarea...Citeste continuarea
Desert pandispan cu lapte fierbinte...
Postat de: eumimi in PrajituriMai intai, mixam ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana cand se ingroasa ca maioneza si zaharul este topit. Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, nu scoase de la frigider. Adaugam...Citeste continuarea
Desert tort in straturi
Postat de: merisor67 in TorturiPentru foi, amestecăm ouăle cu sarea până se spumează, adăugăm coniacul, oțetul și apa și amestecăm din nou până se omogenizează compoziția. Cernem făina într-un...Citeste continuarea
Desert guguluf din albusuri de ou...
Postat de: iri_love in PrajituriSe iau cele 6 albușuri, se adaugă în ele praful de sare și se bat cu un mixer până se formează o spumă, după care se adăuga zahărul, lingură cu lingură și se mixează...Citeste continuarea
Paste la cuptor cu piept de pui si...
Postat de: oanapl in PennePrepari pastele conform indicațiilor de pe ambalaj. Tai cubulețe pieptul de pui spălat și îl călești în uleiul de măsline. După ce carnea de pui își schimbă culoarea,...Citeste continuarea
Crochete din piept de pui
Postat de: eumimi in PuiMai intai, fierbem pieptul de pui. Eu am folosit si 2 copanele, asa am avut oprit dintr-un pui de tara. Intr-un bol punem faina, intr-un alt bol, ouale batute, iar in altul, fulgii de porumb...Citeste continuarea
Ciorba de vara cu dovlecel
Postat de: mirela0911 in CiorbeSe curata morcovul si se da pe razatoarea cu gauri mari. Ceapa se curata si se cresteaza in doua. Telina se curata si se spala. Intr-o oala de 3 litri, se pune uleiul si se caleste morcovul. Se...Citeste continuarea