Secrete si sfaturi in bucatarie, retete culinare
Am adunat in aceasta carte de bucate virtuala cele mai interesante retete romanesti traditionale sau retete din bucataria internationala create si testate de prietenii nostri pasionati de arta culinara.
Categoriile de retete culinare includ toate tipurile de preparate, de la mancaruri de post sau mancaruri cu carne pana la salate si aperitive sau retete de dulciuri si bauturi.
Retetele culinare propuse de bucatarasi pe site-ul nostru nu sunt doar liste cu ingrediente si imagini ci si sfaturi, diete incercate de ei sau secrete culinare descoperite in bucatarie. De asemenea, le puteti adresa intrebari sau puteti impartasi aici experienta voastra arta culinara.
Retete culinare, arome si condimente
O mancare bine preparata inseamna nu doar o serie de ingrediente si instructiuni de preparare dupa ceas, ci si potrivirea aromelor dupa gustul fiecaruia. Fiecare reteta poate fi imbogatita cu plante aromate si condimente prezentate pe site-ul nostru de bucatarasii pasionati de retete culinare originale.
Sfecla rosie marinata -pentru iarna
Postat de: mihaelar63 in ConserveSpalati sfecla rosie. Puneti sfecla la fiert timp de 20 minute. Puteti opta si pentru varianta de coacere a sfeclei . Scurgeti apa si curatai sfecla de coaja. Curatati hreanul de...Citeste continuarea
Chiftele in sos de maioneza cu...
Postat de: merisor67 in Mancaruri cu carneTrebuie să pregătim mai întâi ceapa roșie care trebuie să stea câteva ore bune în oțet cu apă și sare. Ideal ar fi să o lăsăm de seara până a doua zi,...Citeste continuarea
Crema de branza cu hering afumat si...
Postat de: merisor67 in SalatePunem brânza într-un bol, bine scursă de lichid, dacă are. Tăiem untul în cuburi mici și îl lăsăm la temperatura camerei să se înmoaie. Scurgem fileul de...Citeste continuarea
Desert prajitura Albinita
Postat de: mirela0911 in PrajituriFoile: Intr-o craticioara se pun untul, zaharul, oul, mierea si laptele. Se pune pe foc mic si se lasa sa se incalzeasca pana se topeste zaharul si totul se omogenizeaza, amestecand continuu. Se...Citeste continuarea
Desert tarta Banoffee
Postat de: Dea_Dea in PrajituriBlat: topim untul si il amestecam cu biscuitii. Punem compozitia int-o tava cu diametrul de 25cm, nivelam si dam la rece la frigider. Sos caramel: apa cu sarea si zaharul se pun la caramelizat...Citeste continuarea
Aperitiv grisine in manta de bacon
Postat de: AdrianUdrea in Aperitive / GarnituriAlegem grisine lungi si mai rumenite, nerupte. Desfacem feliile de bacon si pe cele de sunca, pentru ca sunt lipite in pachet. Rulam cate o felie de sunca, pe cate o grisina, pornind de la...Citeste continuarea
Tarta cu somon si legume
Postat de: oanapl in SomonFierbi legumele pentru 5-10 minute și le scurgi bine de apă. Pui somonul pe grill și îl lași să se rumenească pe ambele părți. Mixezi ouăle cu smântâna, apoi adaugi...Citeste continuarea
Desert turta dulce
Postat de: Geanina87 in DulciuriSe amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat nelipicios. Se intinde o foaie groasa de cel putin 1 cm. Decupam formele dupa placere si le asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt si...Citeste continuarea
Desert cornulete fragede cu...
Postat de: oanapl in PrajituriTopești untul la foc mic și îl lași să se răcorească.Pui untul într-un bol în care vei face aluatul, adaugi smântâna și amesteci cu o...Citeste continuarea
Rulada cu ficatei de pui
Postat de: oanapl in FicatFreci untul cu faina, apoi adaugi galbenusul, sarea si framanti pana cand capata consistenta unui aluat potrivit, pe care-l lasi la rece 30 de minute. Rumenesti costita taiata cubulete, o scoti...Citeste continuarea
Aperitiv rulada din albusuri cu...
Postat de: oanapl in Aperitive / GarnituriBați albușurile spumă tare cu un praf de sare. Adaugi piperul și laptele alternativ cu uleiul, iar la final făina cernută cu praful de copt. Omogenizezi și torni compoziția în tava...Citeste continuarea
Desert prajitura cu ciocolata si...
Postat de: oanapl in PrajituriÎntr-o oală cu fundul gros, pui untul, ciocolata ruptă bucățele și zahărul măcinat. Pui oala la foc mic și lași să se topească ingredientele. Când amestecul e omogen,...Citeste continuarea
Salata Suba
Postat de: eumimi in SalatePunem sfecla la fiert intr-o cratita, iar separat cartofii cu morcovii curatati de coaja. Oul il fierbem separat. Sfecla este fiarta cand infigem usor furculita in ea. Dam pe razatoarea mare...Citeste continuarea
Aperitiv biscuiti cu branza si chimen
Postat de: xana in Aperitive / GarnituriIntr-un castron cernem faina cu praful de copt, bicarbonatul, sare si piper. Adaugam margarina rece taiata cubulete si incepem sa o maruntim cu degetele pana se transforma intr-o compozitie...Citeste continuarea
Salata mediteraneana, cu cartofi si...
Postat de: RODIMUR in SalateCartofii se spală și se pun întregi la fiert. Între timp se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se taie (ceapa, rondele, iar usturoiul, felii). Roșiile se...Citeste continuarea
Tarta cu broccoli, ficatei si pipote
Postat de: oanapl in FicatPui la fiert măruntaiele în apă cu sare. Când sunt aproape fierte, le scurgi bine de apă și le tai mărunt. Separat, pui la fiert buchețelele de broccoli în apă cu sare...Citeste continuarea
Crema de somon
Postat de: amalia01 in SomonSomonul il blendezi bine pana cand se marunteste bine, dupa care adaugi crema de branza si omogenizezi. Ceapa verde o toci marunt si o adaugi in crema, apoi condimentezi cu piperul alb. Umpli...Citeste continuarea
Desert tort cu mere si crema diplomat
Postat de: oanapl in TorturiPentru blat fărâmițezi biscuiții. Adaugi untul topit și omogenizezi compoziția apoi o așezi în strat uniform pe un platou în interiorul unui inel reglabil (cu diametrul de...Citeste continuarea
Desert foietaj cu scortisoara
Postat de: oanapl in PrajituriÎntinzi aluatul, îl ungi cu untul topit, presari zahărul și scorțișoara, îl rulezi, apoi îl tai felii. Așezi feliile cu fața în sus în tava tapetată cu...Citeste continuarea
Desert guguluf cu stafide si...
Postat de: RODIMUR in PrajituriSe separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt...Citeste continuarea
Desert piersici umplute cu crema
Postat de: sufletista in DulciuriMixam ouale cu zaharul pana ce devine o compozitie cremoasa si zaharul este topit, adaugam ulei si esenta de vanilie, mixam pana ce se omogenizeaza. Adaugam praful de copt si treptat faina,...Citeste continuarea
Desert fursecuri papuci
Postat de: sufletista in DulciuriMixam untul cu zaharul si sarea, esenta de vanilie, coaja de portocala, adaugam cate 1-2 linguri de apa care am amestecat-o cu otet, 2-3 linguri faina. Mixam bine, alternand apa cu faina pana...Citeste continuarea
Desert tavalita de post
Postat de: sufletista in PrajituriIntr-un bol amestecam ingredientele uscate, facem o adancitura si adaugam ingredientele umede. Cu ajutorul unui tel/spatula, amestecam pana ce se omogenizeaza bine. Turnam amestecul...Citeste continuarea
Desert mere umplute cu fulgi de ovaz
Postat de: sufletista in DulciuriIntr-un bol adaugam zaharul, nuca macinata, stafidele, fulgii de ovaz, scortisoara, esenta de vanilie, untul taiat cubulete. Curatam merele de cotor, le stropim cu zeama de lamaie, le intepam...Citeste continuarea
Desert fursecuri de iarna
Postat de: ladydi in DulciuriFrecăm untul cu zahărul pudra, apoi adaugăm galbenușul crud și cele fierte pasate, esența vanilată și făina amestecată cu sarea. Frământăm aluatul până se...Citeste continuarea
Desert cornulete de post cu miere
Postat de: sufletista in DulciuriDin toate ingredientele pentru cornulete, formam un aluat pe care il amestecam cu mana intr-un bol. Acoperim cu folie alimentara si dam la frigider pentru o ora. Scoatem aluatul de la...Citeste continuarea
Fasole alba si rosie cu bacon
Postat de: rocsi_1612 in Mancaruri de legumeMorcovul si radacina de patrunjel, le decojiti si le dati pe razatoarea cu ochiuri mari. Ceapa verde o taiati rondele. Fasolea alba si rosie le scurgeti bine de zeama. Intr-o cratita...Citeste continuarea
Aperitiv cornuri sarate cu branza
Postat de: sufletista in Aperitive / GarnituriIntr-un vas dizolvam drojdia in apa calduta, adaugam 100 g faina, omogenizam si lasam 10 min. Intr-un bol adaugam restul de faina, branza, uleiul, sarea, zaharul, facem o adancitura, adaugam...Citeste continuarea
Coaste gatite lent in bere
Postat de: panacris in PorcCoastele se pun într-un vas încăpător, peste care se adaugă berea, mirodeniile și se dă la rece, cca. 24 ore. După ce s-au marinat coastele, se scot din lichid, se scurg...Citeste continuarea
Supa de pasare si mancarica de...
Postat de: ladydi in Mancaruri cu carneSpalam carnea de pasăre și o punem la fiert în apă rece cu puțină sare. Pănă începe sa iasă spuma, pregătim legumele: curațăm morcovii (eu am avut morcovi baby la...Citeste continuarea
Reteta delicioasa de Salata a la russe
Postat de: RODIMUR in SalateCum se prepara Reteta delicioasa de Salata a la russe Rădăcinoasele se curăță, se spală și se pun la fiert, în apă suficientă și la foc iute. Mazărea se pune la fiert....Citeste continuarea
Desert tort cu ciocolata, visine si...
Postat de: oanapl in TorturiBlatul: Topești ciocolata împreună cu untul pe foc mic. Amesteci pentru a omogeniza compoziția. Când amestecul e complet omogen oprești focul. Adaugi esența de vanilie, zahărul...Citeste continuarea
Supa de varza cu sunca de porc sarata
Postat de: ctlina in Supe/CiorbeSpalati si curatati legumele. Intr-o oala adanca puneti la fiert carnea in 2 l de apa. Lasati sa fiarba 10 minute, aruncati apa si spalati repede sunca sub jet de apa rece. Puneti-o din nou...Citeste continuarea
Desert prajitura rapida cu mere -...
Postat de: ctlina in PrajituriCuratati merele si taiati-le felii. Gatiti si rumeniti merele cu 20 g de unt si o lingura de zahar. Incalziti cuptorul la 180°C. Amestecati ouale cu 40 g de zahar. Adaugati...Citeste continuarea
Mancarica de vitel cu sos din...
Postat de: ctlina in VitaSpalati si curatati legumele. Taiati prazul, morcovii si ceapa in bucati. Intr-o oala adanca sau sub presiune sotati legumele intr-un pic de unt- 20 g. Scoateti si puneti deoparte....Citeste continuarea
Desert prajitura cu miere si smantana
Postat de: ancutsa in PrajituriPentru foile cu miere: se amestecă ouăle cu zahărul şi mierea, se adaugă treptat uleiul, praful de copt şi făină cât cuprinde, eu am avut nevoie de aprox 450 g. Se obţine un...Citeste continuarea
Desert cozonac
Postat de: cristinutanicolita in DulciuriCernem faina de 3 ori. Incalzim laptele pe foc impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat. Drojdia o dizolvam in 4 lg din laptele încălzit, o punem peste faina cernuta si...Citeste continuarea
Paine cu lapte
Postat de: Ina in PiineDizolvam drojdia in 50 ml apa calda ( sau lapte cald ) in care amestecam o lingurita de zahar si doua linguri cu faina alba ( din cele 600 g ). Omogenizam pentru eliminarea cocoloaselor si lasam...Citeste continuarea
Desert tort Vasile
Postat de: ancutsa in TorturiBlatul: Se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul. Se adaugă treptat gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca. Se toarnă într-o cratiţă...Citeste continuarea
Desert tort cu creme de ciocolata...
Postat de: rocsi_1612 in TorturiBlatul: Separati ouale. Galbenusurile le mixati cu indulcitorul pana se albesc si acesta din urma se topeste. Adaugati untul moale, mixati, apoi incorporati faina si praful de copt. Albusurile...Citeste continuarea
Ciorba cu oase de porc si zeama de...
Postat de: Ina in CiorbeAm spalat oasele de porc ( pe care am lasat si carne, bineinteles :) ) si le-am pus la fiert in apa cu sare, avand grija sa adunam bine toata spuma formata. Am curatat legumele, le-am spalat si...Citeste continuarea
Desert cozonacul bunicii
Postat de: mirela0911 in DulciuriAluatul: Se cerne faina de doua ori. Se pune intr-un bol mare si se face o groapa in mijloc. Pe margine se pune sarea. Se pregateste maiaua. Se incalzesc usor cei 150 ml lapte, se adauga zaharul...Citeste continuarea
Desert braduti dulci
Postat de: RODIMUR in PrajituriSe face un aluat fraged și elastic, care se ține la frigider să se întărească, timp de 2 ore. https://www.bucataras.ro/retete/rulouri-cu-crema-de-vanilie-85294.html Pentru...Citeste continuarea
Desert rulouri cu crema de vanilie
Postat de: RODIMUR in PrajituriSe face un aluat fraged din: făină (amestecată cu bicarbonatul), sare, ou, zahăr, unt, untură și laptele dulce. Aluatul se frământă până se încorporează toate...Citeste continuarea
Carnati din carne de porc si vitel
Postat de: Pungasa_Rogue in Mezel de casaCarnea si grasimea se taie in bucati mari si se dau prin masina de tocat carne (am dat o parte din carne si prin robotul de bucatarie pentru a obtine si bucatele mai mari de carne fata de carnea...Citeste continuarea
Slaninuta fiarta in zeama de varza,...
Postat de: vasimur in PorcSlănina trebuie fiartă într-o zeamă de varză, aromată, pentru ca să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă. Se pun la fiert 2 litri de zeamă...Citeste continuarea
Desert tort cu crema de vanilie si...
Postat de: mirela0911 in TorturiBlatul 1: Se separa ouale. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare apoi se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si se...Citeste continuarea
Aperitiv saratele
Postat de: mirela0911 in Aperitive / GarnituriSe pregateste maiaua. Se incalzeste usor apa minerala, se adauga zaharul, faina si drojdia. Se amesteca bine, apoi se lasa 10 minute sa se activeze. Intr-un bol se cerne faina, se adauga sarea,...Citeste continuarea
Desert saraberne
Postat de: madi_marin in DulciuriPregătim crema şi o dăm la rece (eu am pus craticioara un pic şi la congelator ca să capete consistenţă): se pun la foc mic toate ingredientele şi se amestecă bine până obţinem o...Citeste continuarea
Aperitiv bulete de parmezan
Postat de: amalia01 in Aperitive / GarnituriAlbusul il bati cu furculita pana cand devine o spuma lejera. Adaugi parmezanul si framanti usor cu mana. In functie de cat de mare este oul, mai trebuie sa adaugi sau nu putin parmezan. Trebuie...Citeste continuarea