Zacusca asortata de legume

de Merisor in Zacusca, 18 Aug 2015 | 5754 vizualizari

 

Sincera sa fiu, imi place zacusca mai mult s-o fac decat s-o mananc.
Dar dupa cum am mai spus, o mai folosesc si la sosuri, iarna.
Aaa si eu fac multa pentru ca duc si la parinti.
Aici am combinat toate legumele pe care le-am gasit pe piata la ora actuala.
A iesit tare buna, de fapt toate ies bune, mai ales daca le facem din placere si punem suflet.

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg vinete
  • 1 kg morcovi
  • 1 kg radacinoase (pastarnac, patrunjel, telina)
  • 2 kg ardei kapia
  • 1 kg ceapa
  • 750 g pasta concentrata de tomate
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • cimbru
  • maghiran
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei iute
  • 2-3 foi de dafin
Portii: 18
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacusca asortata de legume:

Coacem vinetele si ardeii, le curatam sub jet de apa rece si le lasam la scurs, dar nu aruncam zeama, mai ales pe cea de la ardei.

Curatam ceapa, o tocam marunt si o calim cateva minute in uleiul incins, apoi adaugam treptat cate putina zeama de ardei copti.

Nu lasam ceapa sa prinda acel gust de prajeala, care nu-i prea sanatos, de aceea adaugam cate putina zeama de ardei.

Curatam toate radacinoasele si le trecem prin robot, apoi le adaugam peste ceapa care intre timp  a devenit translucida.

Amestecam bine toate ingredientele si le lasam pe foc pana cand sunt bine patrunse, apoi adaugam vinetele trecute prin robot si putina zeama de la ele.

Adaugam putina sare si dam vasul la cuptor la 175 de grade, pana cand incepe uleiul sa se ridice usor la suprafata, pe la margini.

Fiind semipreparate pe flacara aragazului cam in 40 de minute, incepe uleiul sa se ridice la suprafata.

Tocam ardeiul cubulete si il adaugam peste zacusca, impreuna cu zeama care a mai ramas, adaugam si cate un praf de condimente, amestecam bine totul si mai lasam vasul cam 10 minute la cuptor, apoi adaugam pasta de rosii.

Dupa 10-15 minute, cand deja rosiile s-au imprietenit bine cu restul legumelor, gustam zacusca si o mai asezonam cu sare si condimente, apoi o mai lasam 10-15 minute la cuptor la foc mai mic.

Scoatem vasul cu zacusca din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse, pentru a le steriliza.

Le lasam 6-7 minute, apoi le umplem cu zacusca, infiletam bine capacele si dam din nou borcanele la cuptor pentru 5 minute cu foc aprins, apoi dupa stingerea focului, lasam borcanele in cuptor pana a doua zi, cand vor fi racite complet.

Pe vremuri foloseam mult ulei la zacusca, astfel incat sa se ridice la suprafata borcanelor.

Se spunea ca uleiul va forma acea bariera prin care nu patrundea mucegaiul in timp.

An de an eu am redus cantitatea de ulei, ca nu imi placeau legumele inecate in el si zacusca s-a pastrat destul de bine si fara acea bariera.

In privinta condimentelor, nu am trecut o cantitate anume, pentru ca fiecare pune dupa cum stie ca mananca, eu de exemplu pun in doua prize cate un praf din fiecare.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca asortata de legume" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

ieri la 11:04

Rulouri pufoase cu unt si scortisoara - Dulci si gustoase

pe 16.01 la 15:52

Tort sarlota de vanilie cu piscoturi si fructe - Desert usor si racoritor

pe 16.01 la 10:49

Salată orientală cu maioneză – Rețeta imbunătățită și delicioasă pentru toate gusturile

pe 16.01 la 08:46

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Zacusca de fasole