Varză cu afumătură la ceaun

de Rita Ilies in Porc, 18 Dec 2013 | 22868 vizualizari

 

A fost o zi mai specială pentru că am cules strugurii, ne-am bucurat de soare cum n-am făcut-o de mult, am băut și must, ce mai? Venise toamna cu adevărat. Așadar, la toate acestea se preta o tocană, ca-n duminicile ardelene petrecute la iarbă verde.
Să te-ntinzi pe-o pătură și să urmărești razele cernute printre frunzele de fag, să inspiri aerul proaspăt cu iz de jar și s-asculți cum se-ațâță focul sub ceaun... cam ăsta a fost filmul derulat ieri. :)
Și-o făcut Dăniloiu focu`, și-o umplut canceu` cu must... și-apoi o urmat partea interesantă: varza cu afumătură, făcută la ceaun. :))

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • o varză mare îndesată
  • un fir de cârnaț de casă
  • vreo 400 g costiță afumată
  • 1 l bulion de casă
  • două linguri bune de untură
  • două cepe albe
  • două cepe roșii
  • 1 ardei
  • 2 morcovi
  • 2 căței de usturoi de grădină
  • o roșie
  • 3 foi de dafin
  • 3-4 crenguțe de cimbru
  • o linguriță chimen
  • o linguriță măghiran
  • o lingură cu mărar verde tocat
  • două crenguțe de mărar
  • două linguri cu vegeta de casă
  • sare și piper după gust
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză cu afumătură la ceaun:

   Am pus untura în ceaunul încins, apoi legumele tăiate, exceptând varza, și le-am lăsat să sfârâie vreo 5 minute. Am amestecat din când în când.

   Carnea tăiată bucăți mari am aruncat-o și pe ea în ceaun. Nu se uită chimenul și o foaie de dafin; ele se pun la început pentru a da aromă legumelor. Jumătate de litru de bulion se toarnă peste și se lasă toate să fiarbă la foc iute. 

   Între timp am tăiat varza în fâșii potrivite, apoi am împrăștiat-o în ceaun. Am pus și restul de bulion, condimentele și bineînțeles crenguțele deasupra.

   Nu-i multă muncă. Atunci când gătești la ceaun ai nevoie doar de răbdare și de-o gustare până-i gata masa. :)  Unii preferă și câte-o gură de horincă lângă. Eu m-am limitat la must. :)

   Deși mâncărurile astea sunt cam grase, preparate sub altă formă, n-au niciun gust. Părerea mea!
   Și-i gata masa! Pâinea de casă nu putea să lipsească, iar castraveciorii nici atât. 

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză cu afumătură la ceaun" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Varza murata cu orez si afumatura