de cum am vazut acea reteta minunata Estonian kringel, postata de alice_ciobanu, mi-a ramas la suflet si a trebuit sa o incerc...am facut-o , dar cred ca din cauza fainii nu a dospit f bine si nu a fost chiara sa spectaculoasa, dar nu puteam lasa asa lucrurile...trebuia sa fac din nou...asa ca m-am echipat cu ingrediente super si m-am pus iar la treaba, doar ca de data asta mai diferit putin, am zis sa aiba si amprenta mea. au iesit minunat de bune aceste turtite pe care le-am numit trandafiri..ca asa mi-a venit cand le-am scos din cuptor si i-am vazut...mai am o portie, adica vreo 5-6 buc, care doreste, sa inceapa licitatia...hehehe!!!
P.S. super bun aluatul! multumesc alice!
Mai intai se incalzeste putin laptele si se dizolva in el drojdia si apoi cele 4 linguri de zahar. Intr-un vas inalt se cerne faina si se face in mijloc o gaurica, unde se toarna maiaua. Se lasa la loc cald pana dospeste maiaua, cam 20 minute, la mine au fost suficiente, dar temperatura trebuie sa fie 28-30 grade.
Dupa ce a dospit maiaua se adauga peste faina, margarina moale, ouale la temperatura camerei, coaja de portocala si se framanta foarte bine pana aluatul devine moale si elastic, foarte pufos.
Daca mai e nevoie adaugati lapte. Aluatul trebuie sa fie maleabil, dar nici prea moale, sa stea lipit de maini.
Se lasa in acelasi vas la dospit, la loc cald, acoperit cu un stergar curat. pana isi dubleaza volumul , eu am lasat vreo 2 ore. Cand s-a ridicat aluatul pana la margine l-am apasat iar si am mai lasat la dospit. Dupa ce dospeste bine se intinde aluatul pe masa si se framanta iar putin, apoi se intinde in foaie dreptunghiulara, subtire, cam la jumatate de centimetru.
Untul cu zaharul si vanilina se freaca putin si cu jumatate din compozitie se unge foaia pe toata suprafata cat mai uniform. Se pliaza foaia in doua pe lungime, se mai unge cu putin unt apoi se mai pliaza o data, rezultand un dreptunghi mic. ( in aceasta faza nu am putut face poze, ca eu mereu sunt singura cand gatesc, si cu mainile unse de unt nu prea puteam). Se lasa pe masa sub aceasta forma vreo jumatate de ora, apoi se intinde iar. De data aceasta puneti faina din belsug ca se va lipi de masa pe ici pe colo, din cauza untului. Intindeti foaia cat de subtire se poate...la un moment dat o sa inceapa sa se rupa, deci atentie mare. Dupa ce se intinde dreptunghiular foaia, se unge cu restul de unt pana pe margini, se presara nuca macinata cat mai uniform si se pudreaza cu condimente ( merge si numai scortisoara, eu asa le iau mixate..au o aroma deosebita). Dupa asta se incepe rularea, cat mai strans posibil. Se lasa rulada pe masa vreo 15 minute sa se odihneasca, cat se incinge cuptorul la 200 grade.
Se iau 2 tavi, se ung bine cu unt sau ulei si se tapeteaza cu faina. Se taie aluatul in bucati cam de grosimea unui deget si se asaza in tavi. Se umple o tava si se da la cuptor, cat sta la cuptor una se pregateste cealalta. Eu le-am copt de 3 ori. Asa...deci, se da tava la cuptor si se lasa maxim 20 minute, minim 15.
Se asaza bucatile in tava mai spatiate, ca vor mai creste la copt si sa nu se lipeasca intre ele. Se scot pe platou si se lasa sa se racoreasca inainte de a se devora cu mare pofta. Sunt la fel de bune si a doua zi...eu aseara tarziu le-am copt, dupa miezul noptii...am halit si aseara cateva, dar azi parca si mai bune au fost.
Sunt moi, pufoase, crocante deasupra...gustoase...Mare asteptarea, dar merita !