Blatul:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, zaharul si zaharul vanilat. Galbenusurile se amesteca cu praful de copt pana devine o compozitie spumoasa. Se adauga galbenusurile peste spuma de albuse si se amesteca de sus in jos. Se adauga faina, amestecand la fel.
Compozitia obtinuta se imparte in doua parti egale. Intr-una din parti se adauga cacaua si romul si se amesteca pana la omogenizare. In cealalta parte se adauga coaja de lamaie si esenta de vanilie.
Ungem o forma de copt cu ulei si o tapetam cu faina. Umplem doua posuri cu compozitiile obinute, una neagra, cealalta galbena, punem un sprit de 12 cm si umplem forma de tort cu un cerc galben, unul negru...tot asa pana se umple. Dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 10-15 minute. Coacem astfel trei blaturi din compozitia respectiva, insa cu grija, astfel incat culorile sa fie tot contra, alb-negru.
Crema:
Punem intr-un bol ingredientele (exclus margarina si frisca), le mixam pana la omogenizare. Le punem pe aburi pana cand se ingroasa. Lasam crema la racit. Margarina la temperatura camerei, o mixam pana devine spumoasa. Cand crema s-a racit amestecam cu margarina si frisca batuta, amestecand de sus in jos.
Siropul:
Caramelizam 3 linguri de zahar. Stingem cu apa. Lasam la fiert, adaugand zaharul ramas si romul. Lasam la racit.
Glazura:
Rupem ciocolata bucatele potrivite. Bagam la cuptorul cu microunde aproximativ 1 minut la 600 grade. Se scoate si se amesteca cu frisca lichida.
Decor:
Caramelizam zaharul. Adaugam nucile. Le scoatem pe un dog si le lasam sa se raceasca. Cand s-au racit le zdrobim cu sucitorul pentru a deveni mai marunte.
Asamblare:
Punem un blat pe un platou. Insiropam. Adaugam crema si tot asa pana la ultimul, astfel incat deasupra sa fie tot crema. Turnam glazura, decoram cu nuci caramelizate si fulgi de ciocolata alba.
1
Pentru ca sofranul sa aiba un plus de aroma si culoare mai aprinsa, dizolvati-l in putina apa calduta.