Ceva usor de facut si intotdeauna delicios!
Pentru inceput ne vom ocupa de mere: se taie merele feliute subtiri, se curata de coaja si seminte si se pun pe o farfurie. Dupa ce au fost curatate toate se vor stropi cu zeama de lamaie pentru a evita oxidarea lor.
Apoi se pun intr-o forma de copt (de tort, se poate folosi si o cratita cu pereti mai grosi) 300 de gr de zahar la caramelizat.Dupa ce s-a topit se va roti forma in asa fel incat zaharul topit sa inveleasca peretii intregii forme.
Cat inca este moale zaharul se va incepe montajul feliilor de mere in forma; intai pe peretele lateral feliile se pun in picioare, apoi se pun felii si pe fundul formei. Dam forma la rece.
Blat:
Se separa cele 5 oua: albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga restul de zahar , un praf de sare, un strop de lamaie si se mixeaza pana devine o bezea lucioasa si tare.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul , lingura cu lingura pana la obtinerea unei maioneze.
In bezea se va adauga usor aceasta maioneza pana la incorporarea totala amestecand usor cu o lingura de lemn, iar apoi se adauga faina amestecate cu praful de copt.
Luam forma pe care am dat-o la rece , stropim din belsug merele cu scortisoara, apoi turnam peste ele compozitia de blat.
Se introduce la cuptor (incalzit in prealabil) la foc mediu aproximativ 45 minute.Dupa 45 de minute se stinge focul si se mai lasa 5 minute in cuptor.
Apoi se pune deasupra formei un platou si se rastoarna forma.
Gata tortul!
Pofta buna!