Este un tort ciocolatos, fin si extravagant ca sa zic asa. Mi-a atras atentia de foarta multe vreme pe blogul Laurei Adamache, unde ea l-a prezentat ca minitorturi, eu insa am facut un tort “mai mare” pentru ca nu am avut forme mici. A iesit senzational de bun iar martipanul ii da o savoare deosebita!
Blat de 22 cm
Crema ganache
Sirop
Glazura
In plus
Blat:
Intr-un castron batem ouale intregi cu zaharul pana se dubleaza in volum si se deschid la culoare.Cernem faina si cacaoa si le adaugam compozitiei de oua, amestecand cu un tel in forma de para pana incorporam uniform (nu amestecam prea mult pentru a nu se lasa pandispanul).
Preincalzim cuptorul la 180 ºC si coacem pandispanul cca 20 de minute, incercandu-l cu un tester care trebuie sa iasa curat! (forma de tort o tapetam cu faina sau cu hartie de copt)
Lasam blatul la racit si pregatim siropul:
Intr-o craticioara punem apa impreuna cu zaharul si tinem pe foc pana cand se dizolva zaharul.
Punem la racit siropul si numai atunci cand este rece adaugam romul si vanilia!
Crema ganache:
Intr-o craticioara de inox punem frisca lichida si o incalzim la foc mediu. Cand este aproape sa fiarba (atentie sa nu fiarba!) o dam deoparte si adaugam ciocolata taiata bucatele. O lasam sa se odihneasca 2 minute si apoi amestecam bine cu un tel pana cand ciocolata s-a topit si s-a incorporat total in frisca.
O lasam sa se raceasca apoi,cu ajutorul unui mixer, o mixam cca 15 minute pana cand aceasta se dsechide la culoare si se intareste (va deveni pufoasa). O lasam la temperatura camerei pana insiropam blatul.
Asamblare tort:
Pentru glazura, punem untul cu zaharul, cacaoa si apa intr-o craticioara la foc mic pana cand untul si zaharul s-au topit (daca face cocoloase o vom strecura printr-o sita).
Cand este aproape sa fiarba adaugam gelatina scursa foarte bine de apa.
O lasam sa se racoreasca si turnam galzura pe tort pe care l-am asezat in prealabil pe un gratar sub care am pus o tava sa se scurga excesul de glazura (il asezam cu grija pe gratar cu o paleta lata sau cu un dispozitiv special pentru torturi!!!)
Bagam tortul in frigider pana cand glazura se va inchega putin apoi il scoatem si il ornam cu fulgi de ciocolata rasa. Nu uitam sa-l transferam inapoi pe platoul de torturi
Deasupra punem cerculete de ciocolata amaruie si banuti de ciocolata alba.
Pentru cerculetele de ciocolata amaruie am imbracat un facalet in hartie de copt peste care am spritat cu o seringa ciocolata topita (la microunde cca 1 minut jumatate) si pe care l-am bagat in congelator 10 minute. le scoatem cu grija pentru ornare.