Recent a fost ziua de naștere a mezinei noastre și la solicitarea ei am pregătit tort cu cremă de mure și ciocolată. A ieșit puțin mai dulce față de torturile pe care le pregătesc de obicei (eu preferând deserturile cu ciocolată mai amăruie și mai puțin zahăr), dar mi-am dorit să le placă și copiilor invitați la petrecere. A fost perfect, căci a fost mâncat cu poftă.
Pentru blat, se amestecă cu telul ouăle cu zahărul măcinat până când se omogenizează compoziția. Se adaugă lichidele ( aici e inclusă și esența de vanilie) și un praf de sare. La final se adaugă făina amestecată cu agenții de creștere. Se amestecă totul cu telul până când se omogenizează compoziția.
Se preîncălzește cuptorul la 170 grade C. Se toarnă compoziția în tava de copt cu dimensiunea de 23 cm, tapetată pe fund cu hârtie de copt, iar pereții unși cu unt.
Se coace blatul pentru 50-55 minute, sau până când trece testul scobitorii. Se lasă în formă la temperatura camerei, pentru 5 minute, apoi se scoate pe un grătar. După ce s-a răcit complet se poate felia, în 3 părți pe orizontală (preferabil a doua zi).
Se încălzesc 200g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 200g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet (se pune la frigider pentru minim 3-4 ore).
Se mixează 150g cremă mascarpone cu zahărul măcinat până când crema devine pufoasă. Se adaugă 500g smântână pentru frișcă și se mixează lejer. Se adaugă crema de ciocolată neagră și se omogenizează compoziția cu o spatulă.
Se pune un blat pe un platou și apoi se pune un inel reglabil pe marginea blatului (tapetat opțional cu folie de acetat) și se toarnă 500g din crema de ciocolată. Se adaugă un blat peste cremă, se apasă ușor peste tot și se dă platoul la rece pentru 1-2 ore.
Se pune murea congelată pe foc și se fierbe 5-7 minute, apoi se pasează cu mixerul vertical și se trece printr-o strecurătoare pentru a îndepărta sâmburii. Se lasă să se răcorească sosul de mure.
Se mixează crema de brânză cu zahărul măcinat până se omogenizează. Se adaugă apoi smântâna pentru frișcă și se mixează până când devine fermă compoziția. Se toarnă sosul de mure peste cremă și se omogenizează.
Se hidratează 7g gelatină în 50 g apă rece (se lasă 10 minute la hidratat) și apoi se topește la bain marie până când devine lichidă. Se lasă să se răcorească, apoi se adaugă o lingură de cremă mascarpone peste gelatină și se omogenizează (pentru a se tempera) apoi se adaugă peste restul cremei și se omogenizează. Se scoate platoul de la frigider și se toarnă 500g din crema de mure peste crema de ciocolată. Se adaugă ultimul blat, se mai toarnă un strat subțire de cremă de ciocolată (100-200g) și se dă platoul la rece peste noapte.
Înainte de a desface inelul de tort se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit, pentru a dezlipi marginile. Eu am avut folie de acetat și am desfăcut inelul reglabil și am îndepărtat folia cu grijă.
Se încălzesc 100g smântână pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă 100g ciocolată neagră tăiată bucățele mici și se amestecă bine. Se lasă să se răcească complet, se pune într-un poș și se toarnă pe marginile tortului lăsând să curgă ușor, iar restul se toarnă peste tort și se întinde ușor. Se lasă la frigider câteva ore pentru a se întari ciocolata.
Se decorează, după imaginație, cu fructe și crema de ciocolată și cea de mure rămasă.
Se lasă la rece măcar 2 ore și apoi se servește.