Tort cu ciocolata si nuca ~nr. 100~

de La Ancuta in Torturi, 29 Dec 2010 | 8608 vizualizari

 

Si am ajuns la reteta cu numarul 100!!!
Este un tort inspirat tot de la Miha (sper ca v-ati obisnuit intre timp:)) si face parte din categoria "torturi cadou". Nu am fotografie cu sectiune, dar dupa gustul de la "lins" castroane va asigur ca a fost foarte bun.

 

INGREDIENTE

  • Blatul de cacao:
  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 50 ml ulei
  • 50 g cacao
  • 1 praf de copt
  • 4 linguri faina
  • 15 ml esenta de rom
  • Blatul de nuca:
  • 2 oua
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura ulei
  • 100 g nuca macinata
  • 2 linguri faina
  • 1 varf de cutit bicarbonat
  • 10 ml esenta de rom
  • Crema:
  • 250 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 200 ml frisca lichida
  • esenta de rom
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 200 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • Sirop:
  • 50 ml apa
  • 50 g zahar
  • esenta de rom
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolata si nuca ~nr. 100~:

Blatul de cacao:

Mixam ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul. Adaugam zaharul si mixam in continuare, pana devine ca o crema.

Adaugam uleiul treptat, ca la maioneza, iar apoi esenta de rom.
Amestecam faina cu cacaoa si praful de copt si o incorporam usor in aluat.
Punem aluatul in tava tapetata cu hartie si se copt si dam la cuptor 25-30 de minute, la foc mediu.

Dupa ce s-a copt, scoatem blatul pe un gratar si lasam sa se raceasca iar apoi il taiem in doua.

Blatul de nuca:

Procedam la fel ca la blatul de cacao, iar la sfarsit adaugam nuca macinata si amestecam usor.

Coacem blatul in tava tapetata cu hartie de copt 15-20 de minute, pana se rumeneste usor pe mergini. Blatul va fi unul subtire.

Se scoate pe gratar, dupa coacere, si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata rupta bucatele se pune pe foc mic impreuna cu frisca si untul. Se amesteca pana se topeste ciocolata, fara sa fiarba.

Se de deoparte, se omogenizeaza si se da la rece pana se intareste.

Dupa ce s-a intarit se adauga esenta de rom si se mixeaza pana devine o crema pufoasa.

Glazura:

Se pun toate ingredientele pe foc mic si amestecam pana se topeste ciocolata. dam deoparte si lasam sa se raceasca putin, pana capata consistenta unei smantani mai groase.

Se caramelizeaza zaharul si se stinge cu apa. Se lasa sa se raceasca amestecand din cand in cand ca sa se topeasca tot caramelul. Cand s-a racit adaugam esenta de rom.

Asamblarea:

Se pune pe un platou un blat cu cacao, se insiropeaza putin si se acopera cu jumatate din crema. Punem blatul de nuca, putin insiropat si cealalta jumatate de crema (am pastrat o lingura de crema pentru ornat). Acoperim tortul cu al doilea blat de cacao insiropat si dam la rece.

Pe tortul rece se intinde glazura, incepand din mijloc. Intindem glazura si pe marginile tortului.

Eu am ornat marginea tortului cu nuca macinata si am dat la rece sa se intareasca. Apoi am ornat cu frisca si o lingura de crema amestecata cu frisca batuta.

Originalul il gasiti aici

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu ciocolata si nuca ~nr. 100~" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

pe 30.11 la 18:08

Cozonac Stollen - Reteta clasica pentru desert traditional german de Craciun

pe 30.11 la 18:00

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

pe 30.11 la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de iaurt si jeleu de caise