Am pregatit si eu tortulet pentru mine si impart cu voi daca va face placere,am facut un pandispan foarte bun si simplu,doar ca nu stiam ce crema sa pun sau o spuma ceva ca sa fie fara lapte pentru mine care stiti ca sunt intoleranta si trebuie sa-mi iau pastiluta ca sa diger lapticul,stiu orice tort cu lapte de vaca este cel mai bun,nu se compara nimic cu frisca sau cu laptele,dar mai sunt si persoane care au probleme cu stomacelul,si eu incerc sa evit,dar nu pot mereu,cumpar mereu pastiulute.De data aceasta am facut pentru mine si a iesit bun de tot,sper sa va placa!
PENTRU PREGATIREA PANDISPANULUI DE 22 CM LATIME:
Se bat bine albusurile cu putina zeama de lamaie si cu zaharul tos adaugat in ploaie pana devine o spuma lucioasa. Se freaca galbenusurile cu zaharul pudra, vanilia si uleiul de floarea soarelui pana devine o crema. Se adauga la albusuri amestecand de jos in sus. Se dau prin sita faina, amidonul, praful de copt si se adauga la spuma de oua amestecand tot de jos in sus. Se adauga si limoncello, se toarna in forma de tort mica de 22 cm unsa cu ulei si tapetata cu faina. Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 30 minute. Se lasa la racit.
Se pregateste si baia pentru pandispan amestecand lichidele intr-o craticioara sau cana, apoi se lasa deoparte.
PENTRU SPUMA DE CAPSUNI:
Capsunile spalate si taiate cubulete le mixam bine pana devin un suc ce il strecuram apoi de seminte.
Scoatem intre timp si albusurile de la congelator si le incalzim bine cu zaharul pe baie de aburi pana se topeste zaharul, se incalzeste foarte bine si face spuma. Apoi batem bine cu mixerul pana devine o spuma lucioasa. (Pentru frisca nu trebuie procedura aceasta,merge doar mixata si gata).
Punem foile de gelatina la inmuiat in apa foarte rece 10 minute pana isi tripleaza volumul, o strangem in mana si daca putem o uscam cu un servetel de bucatarie.
Intr-o craticioara mica punem 30 ml suc de capsuni la care adaugam foile de gelatina, punem pe foc si topim, amestecam pana se incalzeste si devine ca un sirop, dar sa nu fiarba. Amestecam si cu restul sucului de capsuni si amestecam si cu spuma de albusuri, apoi dam la rece 10 minute.
Taiem feliile de pandispan la 1 cm cu ajutorul firului si il insiropam cu siropul cu limoncello si capsuni. Scoatem spuma din frigider si observam ca incepe sa se intareasca, adaugam jumatate din compozitie peste prima felie. Insiropam si cealalta felie de pandispan si punem peste restul de spuma de capsuni. Peste ultima felie de pandispan insiropata asezam feliile de capsuni taiate felii dupa marime si turnam gelatina in praf preparata dupa instructiunile de pe plic.
In partea laterala a tortului asezam felii de migdale.