Tort "21"

de Ela68 in Dulciuri, 2 Feb 2015 | 8265 vizualizari

 

Un tort deosebit, facut cu multa dragoste, in amintirea unei persoane dragi !
Tortul imbina perfect aroma blatului de nuca si cacao cu cele trei creme, cu ciocolata alba, amaruie si cu lapte si crema de mascarpone. Este rafinat, bogat si nu te multumesti doar cu o felie !
Nu-mi place sa fac poze pe timp de noapte, la lumina becului si cu blitz, asadar, nu pare atat de aptisant pe cat ar fi trebuit ......

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente blat :
  • 7 oua
  • 16 linguri nuci macinate
  • 8 linguri apa
  • 12 linguri zahar tos
  • 3 linguri cacao

Crema 1 :

  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr ciocolata cu 70% cacao
  • 200 ml smantana pentru frisca

Crema 2 :

  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca

Crema 3 :

  • 2 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 3 linguri lapte
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml smantana pentru frisca

Decor :

  • 50 gr fulgi de migdale
  • 2 linguri zahar brun
  • 1 lingura apa
  • 50 gr ciocolata 70% cacao

Sirop de caramel :

  • 5 linguri zahar brun
  • 200 ml apa

Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "21":

1. Se amesteca cacaua cernuta cu zaharul, nuca macinata si se toarna peste ele apa clocotita. Se pune la foc mic si se tine 2-3 minute. Se lasa la racit si incorporeaza pe rand cate un galbenus, apoi albusurile batute spuma. Se tapeteaza cu unt si hartie de copt o forma cu diametrul de 22 cm, se toarna compozitia si se pune la cuptor, la foc mic, 45 minute, pana ce se desprinde de pe peretii formei.

2. Ciocolata se topeste la Bain-Marie. Se bate smantana cu mixerul pana obtinem frisca si turnam peste aceasta ciocolata pana ce obtinem o crema omogena. Nu bateti prea mult caci riscati sa se transforme in unt.

3. Crema de ciocolata alba se prepara identic cu prima crema. Aveti grija sa folositi ciocolata de calitate !

4. Crema mascarpone : Intr-o craticioara cu fund dublu mixam galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul si devin deschise la culoare. Se adauga laptele si se pune la foc mic. Amestecam continuu pana ce crema se ingroasa. Lasam la racit si adaugam crema mascarpone mixand pana se omogenizeaza.
La final,  adaugam frisca peste crema de oua si batem cu telul pana obtinem o crema pufoasa.

5. Decor :  Intr-o tigaie teflonata punem fulgii de migdale, zaharul si apa si amestecam pana ce zaharul s-a caramelizat. Lasam la racit.

6. Siropul : Zaharul se pune intr-o craticioara pe foc mic, amestecand pana la topire. Adaugam apoi apa fierbinte si lasam pana ce zaharul este complet dizolvat.

Asamblare :

  • o foaie de blat pe care o stropim cu 1/3 din cantitatea de sirop
  • crema de ciocolata de lapte si amaruie
  • a doua felie de blat, insiropatacu 1/3 din sirop
  • crema de ciocolata alba
  • a treia foaie de blat, insiropata 
  •  crema de mascarpone
  • ornam cu fulgii de migdale si forme din ciocolata, plus trei floricele din zahar

TIPS-URI

1

ciocolata trebuie sa fie de calitate

2

am folosit smantana pentru frisca La Dorna, 35% grasime

3

se poate intampla sa nu se intareasca crema de mascarpone, caz in care puteti folosi gelatina

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "21"" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Tort de ciocolata, portocale si nuci pentru o dubla aniversare