Tarta cu crema de vanilie si caise

de alice_ciobanu in Prajituri, 21 Iul 2011 | 4693 vizualizari

 

Am primit in dar niste caise. Coapte, frumoase, dulci-acrisoare, adica niste caise eco, din gradina prietenei Florina, care s-a spetit o zi intreaga la cules. Am mancat noi ce-am mancat din sacosa de caise, dar am zis ca totusi..e timpul pentru ceva bun. Asa ca am purces in mica noastra bucatarie de bloc, inr-o zi cu canicula maxima, am aprins sfiosi cuptorul si...iata rezultatul!: O tarta cu crema parfumata de vanilie acoperita de aroma acrisoara a caiselor proaspat culese, totul stropit din belsug cu un jeleu de caise.

 

INGREDIENTE

  •  pentru aluatul de tarta:
  • 50 gr zahar
  • 3 linguri lapte
  • 125 gr unt
  • 250 gr faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare 
  • pentru umplutura:
  • 700 gr caise
  • 100 gr zahar
  • 5 gr gelatina
  • 200 ml apa 
  •  pentru crema de vanilie:
  •   300 ml lapte
  •   1/2 pastaie de vanilie
  •   125 gr zahar
  •   3 oua 
  •   o lingura de amidon
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cu crema de vanilie si caise:

Am facut mai intai aluatul de tarta. Am combinat faina cu oul, untul rece, un praf de sare , laptele si cele 50 gr de zahar si am framintat putintel pana am obtinut un aluat, o bila pe care am lasat-o sa se hodineasca o ora.

Intre timp am trecut la fabricarea creei de vanilie. Am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Caisele le-am spalat si le-am scos simburii. Intr-o cratita am pus 200 ml apa si 100 gra zahar, le-am pus la foc potrivit si cand a inceput sa fiarba am aruncat si caisele jumatati. Le-am lasat la fiert asa cateva minute, cat doar sa se inmoaie, nicidecum sa devina sfaramate. Le-am scos cu o spumiera si le-am lasat la scurs.

Din zeama  in care au fiert caisele am facut jeleul. Am lasat la foc potrivit pana ce a inceput sa capete o oaresce cosnistenta, si am adaugat gelatina ce fusese inmuiata in putintica apa rece. Am mai lasat pe foc citeva minute, dupa care am lasat sa se raceasca complet.

Din bila de aluat...tineti minte ca am lasat-o sa se hodineasca o ora...daa?! N-ati uitat de ea, nu? Deci am luat bila aia frumusica si am intins-o cu un sucitor. Am invelit cu ea o forma de tarta de vreo 26 cm, tapetata cu unt/margarina si faina/pesmet. m intepat-o bine cu furculita, cam tare ce-i drept. Ma tot gandeam ca am in fata mea pe cineva si nu un aluat de tarta :)) Ceva vodoo cred ca ma cam inspira in ultimul timp - am incheiat paranteza :)) Apoi am acopetit-o cu o foaie de copt, nu de cort :P - aia o folosim Pe carari ;)) - am pus apoi o mana-doua de paste si am predat-o asa cuptorului incins, pentru vreo 35-40 minute. Dupa care am scos-o si am lasat-o la racit pe un gratar.

Cand a fost rece am umplut-o cu crema de vanilie. Oooo!! ce arome am raspindit cu crema aia...de se simteau in tot cartierul :))

Am pus stratul de caise si am stropit totul cu jeleul home-made :P Ce sa mai zic? As fi vrut sa ma infrupt atunci din ea, dar din motie obiective sau subiective nu mai stiu exact :P, am lasat-o vreo 2 ore in frigider.

Dupa care......am taiat-o! iar cuvintele sunt de prisos.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tarta cu crema de vanilie si caise" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Mini tarte cu jeleu de fructe,nuca şi bezea